Διαμαρτυρίες ξεσπούν σε κέντρο κράτησης της Μόριας όπου κρατούνται 1000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι περιμένουν να δουν αν θα απελαθούν σύμφωνα με τη νέα συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.
Λέσβος, Ελλάδα – Ο Beko στεκόταν έξω από το κέντρο κράτησης της Μόριας προσπαθώντας να καταλάβει τι πρέπει να κάνει μετά την εφαρμογή των μέτρων επαναπροώθησης των προσφύγων από την Ευρώπη πίσω στις χώρες τους.
Ο 28χρονος από τη Βαγδάτη, η Σύρια γυναίκα του και το δύο μηνών αγοράκι τους είναι μεταξύ των εκατοντάδων που έφτασαν με βάρκες στην Ελλάδα τις τελευταίες μέρες, αφού πέρασε η νέα συμφωνία μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας τα μεσάνυχτα της Κυριακής.
Για την ώρα, η οικογένεια του Beko κρατούνται μαζί με άλλους στα ελληνικά νησιά σε στρατόπεδα όπως τη Μόριας. Την Τρίτη ξέσπασαν διαμαρτυρίες από τους περίπου 1000 ανθρώπους που περιμένουν να δουν αν οι ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές θα τους επιτρέψουν να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα ή αν θα τους απελάσουν πίσω στην Τουρκία, στις 4 Απριλίου όποτε και αναμένεται να αρχίσει να τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο.
« Δεν χρειαζόμαστε μια πλούσια χώρα, απλώς θέλουμε ένα μέρος να νιώθουμε ασφαλείς», λέει ο Beko, αρνούμενος να αποκαλύψει το επώνυμό του. «Δεν χρειαζόμαστε καν να πάμε στη Γερμανία. Εάν στην Ελλάδα μπορώ να εξασφαλίσω ένα δωμάτιο ή κάτι, κάποιο μέλλον, κάπου με ασφάλεια, θα μείνουμε εδώ. Εάν δεν μπορούμε να μείνουμε εδώ, θα πάω να πνιγώ στη θάλασσα.»
«Η Τουρκία είναι κακή χώρα, λυπάμαι που το λέω, αλλά είναι. Εάν μας στείλουν στην Τουρκία, η Τουρκία θα μας στείλει πίσω στο Ιράκ ή τη Συρία. Θα πεθάνουμε στο Ιράκ, θα πεθάνουμε στη Συρία.»
Όταν ξέσπασε η διαμαρτυρία, οι νεοαφιχθέντες απαιτούσαν «Θέλουμε χαρτιά!» και « Πού είναι τα ανθρώπινά μας δικαιώματα?» Η ελληνική αστυνομία προετοιμάστηκε για βίαιη καταστολή, αλλά η κατάσταση παρέμεινε σχετικά σταθερή.
Η συμφωνία προκάλεσε κριτική από την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, που είπε ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, και νωρίτερα αυτή τη βδομάδα, ανέστειλλε τις δραστηριότητές της στα κέντρα φιλοξενίας του νησιού τα οποία είπε ότι μετατράπηκαν σε στρατόπεδα κράτησης.
Την Τρίτη, η ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσε ότι ανέστειλλε τις δραστηριότητές της στη Μόρια, λέγοντας ότι αρνείται να συμμετάσχει σε ένα σύστημα που δεν έχει καμία ευαισθησία ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών.
«Το να συνεχίζουμε αν δουλεύουμε εκεί θα μας έκανε συννένοχους σε ένα σύστημα που είναι και άδικο και απάνθρωπο», είπε η Marie Elisabeth Ingres, επικεφαλής της ελληνική αποστολής των ΓΧΣ, σε μια ανακοίνωση.
Ο Beko είπε ότι αυτός και η γυναίκα του αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι από το στρατόπεδο την Τρίτη για να επισκεφθούν έναν οδοντίατρο στη Μυτιλήνη, την πρωτεύουσα του νησιού, 10χλμ μακριά, αλλά αναμένονται να επιστρέψουν.
«Εδώ μέσα είναι καταστροφή, είναι σαν φυλακή», είπε. «Κοιμόμαστε σε ένα καταφύγιο του ΟΗΕ, χωρίς θέρμανση, κατάχαμα, με μόνο μία κουβέρτα ο καθένας. Κάνει πολύ κρύο, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε; Δεν ξέρουμε τίποτα για το μέλλον μας».
Στο λιμάνι της Μυτιλήνης, τα πλοία συνεχίζουν να μεταφέρουν στην ελληνική ηπειρωτική χώρα, έναν μικρό αριθμό προσφύγων που έφτασαν στο νησί πριν την Κυριακή. Την Τρίτη το βράδυ, καθώς έφευγε ένα ακόμα πλοίο, αλληλέγγυοι και ακτιβιστές φώναζαν και έγνεφαν αντίο.
Εκατό μέτρα πιο κει, πολλές δεκάδες πρόσφυγες που προσπάθησαν να μπουν κρυφά στο πλοίο με πλαστά χαρτιά, κάθονταν αποκαρδιωμένοι στα λεοφορεία της Frontex και της αστυνομίας καθώς το πλοίο απομακρυνόταν. Αμέσως μετά ξαναμεταφέρθηκαν στη Μόρια, να περιμένουν την μοίρα τους μαζί με χιλιάδες άλλους.
http://kollectnews.org/