Ένα θέμα το οποίο είχε αναδείξει το LesvosNews.gr έρχεται στην επικαιρότητα μετά την ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για κίνδυνο σεξουαλικής βίας των προσφύγων μέσα στα Hotspot.
Ένα θέμα για το οποίο και ο Γιάννης Συνάνης ήταν προσκεκλημένος σε τηλεοπτική εκπομπή όπου έκανε συγκλονιστικές αποκαλύψει – δείτε το βίντεο στο τέλος του ρεπορτάζ – και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έρχεται σήμερα με μία ανακοίνωσή του, να σχολιάσει την ανακοίνωση του Διεθνούς Οργανισμού του ΟΗΕ.
Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ…
Την ανησυχία της για τις αναφορές αιτούντων άσυλο για σεξουαλική παρενόχληση στα ελληνικά hotspots εκφράζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Κάνει λόγο ελλιπείς συνθήκες στα κέντρα υποδοχής, παρά τα ευπρόσδεκτα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού.
Το 2017, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έλαβε αναφορές από 622 επιζήσαντες σεξουαλικής και έμφυλης βίας στα νησιά του Αιγαίου, από τους οποίους τουλάχιστον το 28% βίωσαν τέτοια περιστατικά μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα. Οι γυναίκες ανέφεραν περιστατικά ανάρμοστης συμπεριφοράς, σεξουαλικής παρενόχλησης καθώς και απόπειρες σεξουαλικών επιθέσεων.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στα hotspots της Μόριας στη Λέσβος και στο Βαθύ της Σάμου, όπου χιλιάδες πρόσφυγες συνεχίζουν να διαμένουν σε ακατάλληλα καταλύματα με ανεπαρκή ασφάλεια.
«Περίπου 5.500 άνθρωποι βρίσκονται στα κέντρα αυτά, αριθμός διπλάσιος της αρχικής χωρητικότητάς τους. Στα δύο αυτά κέντρα, οι τουαλέτες και τα ντους είναι χώροι προς αποφυγή, όταν πέσει η νύχτα, για τις γυναίκες και τα παιδιά, εκτός αν συνοδεύονται. Ακόμα και το ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να ενέχει κινδύνους.
Στη Μόρια, μια γυναίκα είπε στις ομάδες μας ότι δεν έχει κάνει ντους εδώ και δύο μήνες επειδή φοβάται. Ο εντοπισμός και η παροχή βοήθειας σε επιζήσαντες και επιζήσασες παρεμποδίζονται από μια απροθυμία τους να αναφέρουν τις επιθέσεις επειδή νιώθουν φόβο, ντροπή ή αβοήθητοι.
Επίσης ανησυχούν μην υποστούν διακρίσεις και αντίποινα ή μη στιγματιστούν, ενώ δε νιώθουν αρκετή εμπιστοσύνη για να ανοιχτούν, ακόμα και στο προσωπικό της Υ.Α. και σε επαγγελματίες κρατικών φορέων στους τομείς της περίθαλψης και της ψυχικής υγείας. Ο πραγματικός αριθμός των περιστατικών, ως εκ τούτου, είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος από τα καταγεγραμμένα περιστατικά», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.
Υβόννη Κλάπα – από athina984.gr
Σχόλιο Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για ανακοίνωση Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες
Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής λαμβάνοντας γνώση του Δελτίου Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με τίτλο «Γυναίκες και παιδιά πρόσφυγες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σεξουαλικής βίας εν μέσω εντάσεων και υπερπληθυσμού στις δομές υποδοχής στα νησιά» σχολιάζει:
Θα περιμέναμε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για του Πρόσφυγες μια εμπεριστατωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη έκθεση που να βασίζεται και σε συγκεκριμένες καταγγελίες προς τις αρμόδιες αρχές, επίσημα στοιχεία και δεδομένα, χωρίς να περιορίζεται απλώς σε «ανώνυμες βιωματικές εμπειρίες». Θα ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμο για την διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού πληθυσμού στα νησιά να υπάρχουν επιστημονικά ευρήματα που να συμβάλουν –επί της ουσίας– στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς της Πολιτείας συνεργάζονται στενά με όλους τους εμπλεκόμενους θεσμικούς παράγοντες, διεκδικώντας την βελτίωση των συνθηκών και την αντιμετώπιση των προβλημάτων τόσο στους χώρους Υποδοχής των νησιών, όσο και στις δομές της ενδοχώρας.
Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε πρόταση που συμβάλλει στην βελτίωση των συνθηκών γίνεται δεκτή με ευαρέσκεια από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο καταγράφει και λαμβάνει υπόψη όλες τις σχετικές διαπιστώσεις.
φωτο αρχειου