Το βραβείο του ιδρύματος Ούλοφ Πάλμε, παρέλαβε ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, από την γυναίκα του δολοφονημένου πρώην πρωθυπουργού της Σουηδίας, κα Λίσμπετ Πάλμε, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Σουηδικού κοινοβουλίου και παρουσία μελών της οικογένειας Πάλμε, εκπροσώπων του ιδρύματος, εκπροσώπων της Σουηδικής Κυβέρνησης, εκπροσώπων της ελληνικής κοινότητας, μελών Σουηδικών ανθρωπιστικών οργανώσεων καθώς και Σουηδών εθελοντών.
Στην ίδια αίθουσα του κοινοβουλίου όπου υπηρέτησε ως πρωθυπουργός της Σουηδίας, ο Ούλοφ Πάλμε, ο Πρόεδρος του Iδρύματος κ. Πιέρ Σορί, καλωσόρισε τον Δήμαρχο Λέσβου και τη Δήμαρχο Λαμπεντούσα και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προσπάθειες που κατέλαβαν οι τοπικές κοινωνίες των δύο νησιών, για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Ιδιαίτερα για τη Λέσβο, τόνισε το γεγονός ότι μπόρεσε να διαχειριστεί ένα μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο, ιδιαίτερα κατά το δεύτερο μισό του 2015, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη τουριστικής στήριξης της Λέσβου από τους Σουηδούς πολίτες, οι οποίοι παραδοσιακά αγαπούν την Ελλάδα και βρίσκεται μέσα στις πρώτες προτιμήσεις τους ως Τουριστικός προορισμός.
Ο κ. Γαληνός, με τη σειρά του κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στις μεγάλες και συστηματικές προσπάθειες που έχουν γίνει αυτό το διάστημα σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την διαχείριση της κρίσης. Κατά την τοποθέτησή του έδωσε έμφαση ιδιαίτερα στην ανάγκη στήριξης της Λέσβου και της τοπικής κοινωνίας. “Παραλαμβάνω αυτό το βραβείο εκ μέρους των συμπολιτών μου, αυτούς τιμάτε σήμερα, σε αυτούς ανήκει το βραβείο και σε αυτούς θα το επιστρέψω. Όμως, η πραγματική επιβράβευσή τους, το αληθινό βραβείο για εκείνους θα είναι να τους δείξετε έμπρακτα την στήριξή σας και να έρθετε φέτος το καλοκαίρι στη Λέσβο. Σας καλώ λοιπόν να έρθετε στη Λέσβο, ένα πανέμορφο και απόλυτα ασφαλές νησί του αιγαίου όπου η ομορφιά του τόπου συναγωνίζεται με την εσωτερική ομορφιά των κατοίκων. Αυτό είναι η επιβράβευση που καθένας από εσάς μπορεί να δώσει στους συμπατριώτες μου που σήκωσαν, χωρίς να λογαριάζουν κανένα κόστος ή όφελος, στις πλάτες τους για λογαριασμό όλης της Ευρώπης μια ανθρωπιστική κρίση” σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η εκδήλωση καλύφθηκε τηλεοπτικά από την κρατική Σουηδική τηλεόραση και μεταδόθηκε ζωντανά από την ιστοσελίδα του ιδρύματος. Στα πλαίσια της βράβευσης, ο κ. Γαληνός, μίλησε στο μεγαλύτερο Σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων “TT Swedish news Agency”, στο κρατικό Σουηδικό Ραδιόφωνο, καθώς και σε εκπροσώπους έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης.
Στα πλαίσια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, εκδήλωση στη στέγη Ελληνικού πολιτισμού από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Σουηδίας, με τη συμμετοχή της Ελληνικής χορωδίας “Ορφέας”, η οποία τραγούδησε μελοποιημένα ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη “ προς τιμή των καλεσμένων μας από την ιδιαίτερη πατρίδα του Νομπελίστα ποιητή” ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Κέντρου, κ. Αποστόλης Παπακώστας.
Η εκδήλωση έγινε στην Πολιτιστική Στέγη ΄Αγιος Ιωάννης ο Θεολόγος στην Στοκχόλμη με αφορμή την βράβευση του Δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού με το διεθνούς κύρους βραβείο Ούλοφ Πάλμε.
Το βραβείο μοιράστηκε ο Δήμαρχος Λέσβου με τον Δήμαρχο της Ιταλικής νήσου Λαμπεντούσα
Η εκδήλωση προς τιμή του διοργανώθηκε με την συνεργασία της Ελληνικής Πρεσβείας της Στοκχόλμης Σουηδίας και των Μεταναστευτικών φορέων της ελληνικής παροικίας Στοκχόλμης Ελληνικής κοινότητας Στοκχόλμης και του Πολιτιστικού ιδρύματος ΑΓΙΟΣ ΙΩΆΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ.
Ο Σπύρος Γαληνός είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει σε όλη της έκταση την κατάσταση που επικρατεί στο νησί Λέσβος του Βορείου Αιγαίου που πλήττεται εξ αιτίας του προσφυγικού κύματος μέσω της γείτονος Τουρκίας λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Συρία .και αλλού στην Μέση Ανατολή
Στην εκδήλωση μίλησαν μεταξύ άλλων ο πρέσβης της Ελλάδας στην Σουηδία κ.Δημήτριος Τουλούπας που αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδας Σουηδίας κι ο πρόεδρος του πολιτιστικού Ιδρύματος κ. Παπακώστας ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις μακρόχρονες σχέσεις των δύο χωρών και στην υποστήριξη και προς τους ΄Ελληνες μετανάστες καθώς και πολιτικούς πρόσφυγες που έχει παράσχει η Σουηδία κατά τούς παρελθόντες χρόνους κι ιδιαιτέρως εκ του δολοφονηθέντος πρωθυπουργού Ούλοφ Πάλμε ο οποίος απ την περίοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα τα έτη 1967- 74 διατηρούσε σταθερούς φιλικούς δεσμούς με πολλούς Έλληνες μη εξαιρουμένων πολλών προσωπικοτήτων.
Στην ομιλία του και σε δηλώσεις τους σε ενδιαφερόμενους εκπροσώπους ΜΜΕ ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός απεύθυνε μήνυμα προς τις επίσημες κρατικές και δημοτικές αρχές των Ευρωπαϊκών κρατών αλλά και προς την Διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει με βάση και γνώμονα τα δοκιμαζόμενα ανθρωπιστικά ιδεώδη τους ανθρώπους που προσφυγοποιούνται μεταβαλλόμενοι σε πραμάτεια προς εκμετάλλευση . Δεν παρέλειψε βεβαίως να τονίσει στην ομιλία του η Λέσβος δεν μπορεί να σηκώσει περισσότερο βάρος στο μεταναστευτικό και ότι η μη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων, απειλεί την κοινωνική συνοχή. Ακόμη, ότι βιώσιμη λύση στην προσφυγική κρίση μπορεί να υπάρξει, με την ανάληψη πρωτοβουλιών σε πολιτικό επίπεδο και συγκεκριμένα από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Βασικό μήνυμα του ωστόσο η ανάγκη να σταματήσουν οι πολεμικές συγκρούσεις που δημιουργούν την προσφυγιά και την αθλιότητα. σε μεγάλες μάζες πληθυσμών Ο Δήμαρχος Σπύρος Γαληνός δέχτηκε από τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση προς τιμή του , συγχαρητήρια κι ευχαριστίες για το ότι και η Λέσβος κι ο δοκιμαζόμενος πληθυσμός της παρά τις οικονομικές αντιξοότητες λόγω οικονομικής κρίσης βγάζουν “ασπροπρόσωπη” την χώρα μας σε όλη την Ευρώπη (κι όχι μόνο μόνο ) αποδεικνύοντας ότι τα ανθρωπιστικά ιδεώδη δεν αποτελούν μόνον φραστική παρελθοντολογία στη χώρα μας την Ελλάδα. Ο βραβευθείς Δήμαρχος Λέσβου Σπύρο Γαληνός κάλεσε τους παρευρισκόμενους και φίλους Σουηδούς να επισκεφθούν την νησί της Σαπφούς
Στην εκδήλωση πήρε μέρος και ομάδα της Ελληνο-σουηδικής χορωδίας Στοκχόλμης Ορφέας παρουσιάζοντας τρία χορωδιακά τραγούδια σχετικά με το περιεχόμενο της εκδήλωσης Ένα εξ αυτών του Μ Θεοδωράκη σε ποίηση του βραβευμένου με το Νομπέλ Λογοτεχνίας το 1979 Οδυσσέα Ελύτη απ την ποιητική συλλογή του Ήλιος ο Ηλιάτορας