Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των τριών Ιπτάμενων Πεσόντων υπέρ πατρίδος εν ώρα καθήκοντος , διοργάνωσε σήμερα η Στρατιωτική Διοίκηση του Νησιού της 98 ΑΔΤΕ, στο χώρο του Στρατοπέδου Μαυρομιχάλη στη Παγανή –Μυτιλήνης.
Τιμώμενοι ήρωες οι τρεις Αείμνηστοι Ιπτάμενοι: Ο Μυτιληνιός Αεροπόρος Ανθυπολοχαγός Δημήτριος Γιανναρέλλης, ο Αντισμήναρχος Στέφανοςς Κουρελιάς που έπεσε στην περιοχή Αχλαδερής στην προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιάς το 2003 και ο Ανθυποσμηναγός Παπαδίτσας Σπυρίδωνας που έπεσε σε ημιορεινή περιοχή της Λέσβου με το αεροπλάνο του στη διάρκεια πολεμικής άσκησης το 1990.
Η τελετή μνήμης ξεκίνησε στις 10:00 το πρωί, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου στον αύλειο χώρο της Μεραρχίας, με επιμνημόσυνη δέηση , παρουσία των τοπικών Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών, εκπροσώπων φορέων και προσκεκλημένων πολιτών.
Ακολούθησε η ανάγνωση των Βιογραφικών των εκλιπόντων και κατάθεση στεφάνων στη μνήμη τους από:
Τον Διοικητή των Στρατιωτικών Δυνάμεων της Λέσβου της 98 ΑΔΤΕ , Υποστράτηγο ΤΘ Σταύρο Τσερπέ, τον Διοικητή του κλιμακίου της Πολεμικής Αεροπορίας Σμήναρχο Λάμπρο Μπατσάρη τον Αντιπροεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Βετεράνων Αεροπορων Αδαμάντιο Ζυγομαλά, τον Αντιπρόεδρο της Αερολέσχης Μυτιλήνης κ. Κ. Γλυνέλλης.
Τέλος τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και η τελετή έκλεισε με ένα σύντομο αυθόρμητο χαιρετισμό προς τους παρευρισκόμενους του Διοικητή της 98 ΑΔΤΕ Υποστράτηγου Σταύρου Τσερπέ.
Η όλη διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία και την αμέριστη συμβολή του Αντιπροεδρου των Ιπτάμενων Βετεράνων κ. Ζυγομαλά , χάρις στην έρευνα του οποίου ήλθαν στο φως τα στοιχεία του ήρωα της Μικρασιατικής Καταστροφής, Αεροπόρου Δημητρίου Γιανναρέλλη, για τον οποίο μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν σχετικές πληροφορίες. Ούτε για τη ζωή ούτε για την αξιομνημόνευτη δράση του , μέχρι που η εμπεριστατωμένη και άοκνη προσπάθεια του κ. Ζυγομαλά έδωσε καρπούς. Η έρευνα συνεχίζεται και πρόσφατα έφερε στο φως και την ληξιαρχική πράξη θανάτου του ήρωα και αξίζει να το αναφέρουμε καθώς από κάποιους αμφισβητήθηκε ακόμα και η ύπαρξή του.
Βιογραφικά των Ιπτάμενων Πεσόντων
Αεροπόρος Δημήτριος Γιανναρέλλης
χάθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα σε ηλικία μόλις 21 ετών και έδωσε το όνομά του σε κεντρικότατο δρόμο της Μυτιλήνης.
Γεννήθηκε το 1902 στη Μυτιλήνη. Τον Απρίλιο του 1921 κατατάχθηκε στην αεροπορία ως εθελοντής στρατιώτης και τον επόμενο χρόνο πήρε πτυχίου οδηγού αεροπόρου. Πήρε μέρος στις επιχειρήσεις της Μικράς Ασίας υπηρετώντας στην Γ’ Μοίρα Αεροπλάνων. Ακολούθως υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες και τον Οκτώβριο του 1923 μετατέθηκε στην Α’ Μοίρα Αεροπλάνων.
Σκοτώθηκε στο Τατόϊ στις 6 Σεπτεμβρίου του 1924 κατά την εκτέλεση ακροβατικών ελιγμών όταν το αεροσκάφος τύπου MARS λόγω βλάβης του κινητήρα κατέπεσε στο έδαφος και απανθρακώθηκε.
Αντισμήναρχος Στέφανος Κουρελιάς
2) Ο Αντισμήναρχος Στέφανος Κουρελιάς, είχε ανακληθεί στην υπηρεσία για περιπολίες εντοπισμού δασικών πυρκαγιών και κατά την διάρκεια αναγνώρισης σε πυρκαγιά μικρής έκτασης στα Βασιλικά, Αχλαδερή Πολυχνίτου, στην νότια Λέσβο.
Στην προσπάθειά του να πετάξει χαμηλά, είτε για να δει καλύτερα το πεδίο είτε για να ρίξει επιβραδυντικό υγρό στην εστία, ο πιλότος δεν μπόρεσε να αποφύγει κορυφή δέντρου, με αποτέλεσμα να συντριβεί το αεροσκάφος και να χάσει την ζωή του!
Ας σημειωθεί ότι ο αντισμήναρχος Στέφανος Κουρελιάς, από το Δομοκό Φθιώτιδας, το 1998 αποστρατεύθηκε κατόπιν αιτήσεώς του με το βαθμό του επισμηναγού και τον Ιανουάριο του 2003 επανήλθε στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας ως μόνιμος εξ εφεδρείας αξιωματικός με τον ίδιο βαθμό και τοποθετήθηκε στην 359 ΜΑΕΔΥ ως χειριστής των αεροσκαφών αεροπυρόσβεσης τύπου PZL M-18. Το καλοκαίρι τού 2003 τοποθετήθηκε στο Κλιμάκιο Μυτιλήνης για αεροπυρόσβεση. Στις 24 Αυγούστου 2003 προήχθη στο βαθμό του αντισμήναρχου, χωρίς να προλάβει να ενημερωθεί για την προαγωγή του, αφού την επόμενη μέρα, στις 25 Αυγούστου, έχασε τη ζωή του εξ αιτίας της πτώσης του πυροσβεστικού αεροσκάφους, στην προσπάθεια κατάσβεσης δασοπυρκαγιάς στο δάσος της Αχλαδερής. Ο αντισμήναρχος Στέφανος Κουρελιάς ήταν έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών.
Ο Αντισμήναρχος Στέφανος Κουρελιάς ήταν ένας εξαιρετικά έμπειρος χειριστής με πάνω από 4.500 ώρες πτήσης.
Γεννήθηκε στις 16.12.1961 στο Δομοκό Φθιώτιδας.
Το 1979 εισήλθε στη Σχολή Ικάρων και το 1983, αποφοίτησε επιτυχώς με το βαθμό του Ανθυποσμηναγού και την ειδικότητα του Ιπτάμενου.
Μετά την αποφοίτηση του, το 1983 τοποθετήθηκε στην 111 Πτέρυγα Μάχης στο Βόλο ως χειριστής μαχητικού Αεροσκάφους τύπου F – 5.
Το 1985 τοποθετήθηκε στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα ως χειριστής των Αεροσκαφών τύπου C – 130.
Το 1994 αποφοίτησε επιτυχώς από τη Σχολή Κατωτέρων Επιτελών Αεροπορίας.
Το 1995 του απονεμήθηκαν οι ηθικές αμοιβές του παρασήμου Χρυσού Σταυρού του Φοίνικα και του Μεταλλίου Στρατιωτικής Αξίας Γ’ Τάξης.
Το 1998 αποστρατεύθηκε κατόπιν αιτήσεως του με το βαθμό του Επισμηναγού.
Κατα το διάστημα 1999-2002 εργάστηκε ως αρχικά συγκυβερνήτης κι έπειτα κυβερνήτης στις αεροπορικές εταιρείες Galaxy Airways,Cronus Airlines και Axon Airlines,κατά χρονική σειρά.
Τον Ιανουάριο του 2003 επανήλθε στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας ως μόνιμος εξ εφεδρείας Αξιωματικός με τον ίδιο βαθμό και τοποθετήθηκε στην 359 ΜΑΕΔΥ ως χειριστής των αεροσκαφών αεροπυρόσβεσης τύπου PZL M-18.
Το καλοκαίρι του 2003 τοποθετήθηκε στο Κλιμάκιο Μυτιλήνης για αεροπυρόσβεση.
Στις 24 Αυγούστου 2003 προήχθη στο βαθμό του Αντισμήναρχου χωρίς να προλάβει να ενημερωθεί για την προαγωγή του αφού την επομένη μέρα, στις 25 Αυγούστου, έχασε τη ζωή του εξαιτίας της πτώσης του πυροσβεστικού αεροσκάφους, στην προσπάθεια κατάσβεσης δασοπυρκαγιάς στο δάσος της Αχλαδερής Λέσβου.
Ήταν έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών,του Κωνσταντίνου και της Άννας-Μαρίας.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου προς τιμήν του, έστησε μνημείο στο Δάσος Αχλαδερής όπου έχασε τη ζωή του κατά την πτώση του αεροσκάφους του και κάθε χρόνο τελεί Επιμνημόσυνη Δέηση στη μνήμη του.
3)ΠΑΠΑΔΙΤΣΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του Γεωργίου
ΒαθμόςΑνθυποσμηναγόςΥπηρεσία / Μοίρα347 Μοίρα ΒομβαρδισμούΑεροσκάφοςA-7H/Ε Corsair
Γεννήθηκε το 1965 στη Θεσσαλονίκη,
Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το Σεπτέμβριο του 1983 και αποφοίτησε το Μάιο του 1987 με το βαθμό του ανθυποσμηναγού.