Σε χωριά της Λέσβου περιόδευσε ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος.
Συγκεκριμένα την Τετάρτη το απόγευμα επισκέφθηκε το Μεσότοπο, το Ταβάρι, την Άγρα και την Αποθήκα, και την Πέμπτη το απόγευμα τη Πλαγιά και το Πλωμάρι.
Στις συνομιλίες που είχε με τους κατοίκους των χωριών άκουσε τα παράπονά τους για τη συνεχώς επιδεινούμενη θέση τους. Από την πλευρά του ο κομμουνιστής βουλευτής τόνισε την ανάγκη οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, με βάση τα προβλήματά τους και την αναγνώριση των αιτίων που τα προκαλούν, να σχηματίσουν την κοινωνική συμμαχία που θα βάλει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, θα διεκδικήσει την ανάκτηση των απωλειών αλλά και την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους, και θα ανοίξει το δρόμο για να γίνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός νοικοκύρηδες στον τόπο τους.
Προηγουμένως το πρωί της Πέμπτης συναντήθηκε με το Συνήγορο του Πολίτη, Ανδρέα Ποττάκη, και συζήτησε για τα προβλήματα των νησιών, Λέσβου, Λήμνου και Αη Στράτη, που ανήκουν στο νομό Λέσβου. Προβλήματα που αφορούν την υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση και έλλειψη μέσων σε υπηρεσίες, όπως Δήμοι, Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΠΕΔΥ, ΕΦΚΑ, Πυροσβεστική, Δασαρχεία κλπ. Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι οι δαπάνες για προστασία από φυσικές καταστροφές, σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές δεν είναι επιλέξιμες από την ΕΕ αλλά και από τη χώρα μας επειδή δεν αποφέρουν την επιθυμητή κερδοφορία στο κεφάλαιο. Χαρακτηριστικά αυτής της πολιτικής είναι οι καθυστερήσεις που υπάρχουν στην καταβολή του επιδόματος άμεσης ανακούφισης των 580 ευρώ, που μόλις άρχισε να δίνεται στους σεισμόπληκτους της Βρίσας, καθώς και η μη καταβολή ακόμα σε κανένα από τους δικαιούχους του επιδόματος οικοσκευής και ενοικίου. Επίσης η έλλειψη προσεισμικών ελέγχων και των αναγκαίων επεμβάσεων σε δημόσια κτίρια, όπως σχολεία, είναι αυτή που προκάλεσε πολλά σχολεία να κριθούν ακατάλληλα, και να χρειάζονται 38 λυόμενα για την προσωρινή(;) στέγαση των μαθητών, ή η λειτουργία απογευματινών τμημάτων.
Ειδική αναφορά έγινε στο προσφυγικό ζήτημα. Κατά κοινή εκτίμηση η κατάσταση παραμένει εκρηκτική στο hot spot της Μόριας, αλλά και σε άλλα hot spot, και αυτό οφείλεται στο διπλό εγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών. Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στα αίτια που προκαλούν τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, που δεν είναι άλλα από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την ιμπεριαλιστική ειρήνη, αντίστοιχα, και στη συνυπευθυνότητα της χώρας μας αφού συμμετέχει ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ΝΑΤΟ, ΕΕ κλπ, που τις προκαλούν. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα να μεταχειρίζονται τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, στην καλύτερη περίπτωση σαν φτηνά εργατικά χέρια και στη χειρότερη ως βάρος από το οποίο πρέπει να απαλλαγούν. Εξέφρασε τις πάγιες θέσεις του ΚΚΕ, για το σεβασμό των δικαιωμάτων τους για το άσυλο, το διπλό απεγκλωβισμό τους, απο τα νησιά και την Ελλάδα, τη μεταφορά τους στις χώρες που αυτοί επιθυμούν, και τη γρήγορη ενσωμάτωσή όσων επιθυμούν να μείνουν στη χώρα μας. Γρήγορες και δίκαιες διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου σε ανοικτά κέντρα φιλοξενίας, με ανθρώπινες συνθήκες και χωρίς καμία συμμετοχή των ΜΚΟ. Κατάργηση του κανονισμού Δουβλίνου και της συνθήκης Σένγκεν που σαν στόχο έχουν να ανοιγοκλείνουν τη στρόφιγγα των μετακινήσεων κατά τη βούληση των ιμπεριαλιστών.
Αναφέρθηκε στα προβλήματα με τις επιδοτήσεις, τις αποζημιώσεις, το κόστος παραγωγής και τη φορολογία που οδηγούν τη μικρή και μεσαία αγροτιά στον αφανισμό, καθώς και την κατάργηση της μείωσης κατα 30% του ΦΠΑ από 1-1-2018 σε όσα νησιά δεν έχει ακόμα καταργηθεί. Τόνισε ότι η μείωση του ΦΠΑ, που επιβλήθηκε μετά από αγώνες των νησιωτών ως ένα αντιστάθμισμα για το αυξημένο κόστος μεταφοράς και παραγωγής στα νησιά, δεν πρέπει να συνδέεται ούτε με το προσφυγικό, ούτε με τις φυσικές καταστροφές.
Τέλος αναφέρθηκε στο ειδικό πρόβλημα με τις ακρίδες στο νησί του Αη Στράτη.