Στην πρωτοπορία η Λέσβος για την προώθησή της
ως βιώσιμου τουριστικού προορισμού μαζί με τα
Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO
Θετικές ειδήσεις για τον Ελληνικό Τουρισμό αλλά και για την Λέσβο έφερε η 52η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού (ΙΤΒ) που πραγματοποιήθηκε από 7-11 Μαρτίου στο Βερολίνο με τη συμμετοχή 110.000 ειδικών του τουριστικού κλάδου από όλο τον κόσμο καθώς εκτιμάται ότι θα σημειωθεί σημαντική αύξηση επισκεπτών.
Η Λέσβος προβλήθηκε ιδιαίτερα σε σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της έκθεσης και συμμετείχε με ειδικό stand στο ενιαίο περίπτερο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων μέσω του οποίου ενημέρωσε δημοσιογράφους και επαγγελματίες του τουρισμού για τον μεγάλο φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της καθώς και τις δυνατότητες τουριστικών δραστηριοτήτων που προσφέρονται στους επισκέπτες ενώ διέθετε έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό προβολής.
Το περίπτερο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων (Hall 4.1b Adventure Travel) είχε ως βασικό στόχο την προβολή ως τουριστικών προορισμών αειφορίας και ποιότητας, των 127 περιοχών από 35 χώρες που έχουν αναγνωρισθεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα από την UNESCO. Επίσης η προβολή των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, των μοναδικών εμπειριών που μπορούν να βιώσουν οι επισκέπτες τους καθώς και τα τοπικά παραδοσιακά εδέσματα και προϊόντα των περιοχών των Γεωπάρκων.
Η Λέσβος και το απολιθωμένο δάσος προβλήθηκαν μέσω των δράσεων ανάδειξης των απολιθωμάτων στα χερσαία πάρκα και το θαλάσσιο πάρκο της Νησιώπης, τα εντυπωσιακά ηφαιστειογενή τοπία και το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον, τις περιοχές οικολογικής σημασίας, καθώς και τοπικά προϊόντα της Λέσβου.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Την προηγουμένη της λειτουργίας της έκθεση το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων διοργάνωσε με επιτυχία διεθνή Συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή δημοσιογράφων από διεθνή και γερμανικά μέσα ενημέρωσης με θέμα την προώθηση των Γεωπάρκων UNESCO ως προορισμών βιώσιμου τουρισμού.
Βασικός ομιλητής ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων Καθηγητής Νίκος Ζούρος ο οποίος παρουσίασε τη Λέσβο ως παράδειγμα των δράσεων των 127 Γεωπάρκων UNESCO για την ανάδειξη των μνημείων της γεωλογικής κληρονομιάς, των δράσεων προβολής και προώθησης των Γεωπάρκων ως τουριστικών προορισμών ποιότητας, των δράσεων προώθησης του εκπαιδευτικού τουρισμού και των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, τις μεγάλες συνεδριακές εκδηλώσεις και τις δράσεις κατάρτισης με κορυφαία το Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων που θα πραγματοποιηθεί στη Λέσβο από 7 έως 17 Ιουνίου 2018.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣEIΣ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Την πρώτη ημέρα λειτουργίας της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν δύο σημαντικές εκδηλώσεις στην κεντρική σκηνή του Περιπτέρου 4 με συμμετοχή μεγάλου αριθμού επαγγελματιών του τουρισμού
Στην πρώτη με ομιλητή τον Καθηγητή Ν. Ζούρο παρουσιάσθηκαν οι δραστηριότητες των γεωπάρκων για την ανάπτυξη και προώθηση του γεωτουρισμού. Αξιοποιώντας το παράδειγμα του απολιθωμένου δάσους της Λέσβου και άλλων γεωλογικών μνημείων αναφέρθηκε στην συστηματική προσπάθεια που απαιτείται για την μετατροπή της φυσικής κληρονομιάς σε ουσιαστικό μοχλό τοπικής ανάπτυξης. Με το τέλος της παρουσίασης πολλοί επαγγελματίες του τουρισμού από διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς όπως εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, του National Geographic, Εθνικοί Οργανισμοί Τουρισμού, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και τοπικές αρχές αλλά και πολλά τουριστικά γραφεία συζήτησαν τρόπους ανάδειξης και προβολής των γεωπάρκων ως τουριστικών προορισμών.
Στη δεύτερη παρουσίαση ο Δρ. Ηλίας Βαλιάκος παρουσίασε τη συνεργασία με την στήριξη του Προγράμματος INTERREG GEO-IN μεταξύ των Γεωπάρκων της Ελλάδας και της Κύπρου με θέμα «Νησιωτικά Γεωπάρκα». Στο πρόγραμμα αυτό συνεργάζονται τέσσερα Γεωπάρκα, η Λέσβος, οι περιοχές του Ψηλορείτη και της Σητείας στην Κρήτη και του Τροόδους στην Κύπρο με στόχο την προβολή των περιοχών και την ανάπτυξη ποιοτικών τουριστικών δραστηριοτήτων.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου των γερμανικών γεωπάρκων UNESCO, την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018 με την παρουσία της Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής UNESCO της Γερμανίας και των εκπροσώπων των πέντε Γεωπάρκων UNESCO στη Γερμανία, ο Καθ. Νικόλαος Ζούρος, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, παρουσίασε τις δραστηριότητες των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO για την αειφόρο ανάπτυξη, τη συνεργασία μεταξύ των γεωπάρκων μέσω ευρωπαϊκών έργων ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της Λέσβου και τις δυνατότητες που προσφέρει στους επισκέπτες της να απολαύσουν μοναδικές εμπειρίες.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Κατά τη διάρκεια της ITB 2018, ο Καθ. Νικόλαος Ζούρος πραγματοποίησε σημαντικές συναντήσεις με υπουργούς και αξιωματούχους κυβερνήσεων, περιφερειακών και τοπικών αρχών που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρει το νέο πρόγραμμα της UNESCO για τα Γεωπάρκα.
Ειδικότερα, συναντήθηκε και συζήτησε με τον:
– τον Υπουργό Οικονομίας της Πορτογαλίας Manuel Caldeira Cabral και την Γενική Γραμματέα Τουρισμού Ana Mendes Godinho όπου συζήτησαν για τη συνεισφορά των Γεωπάρκων ως εργαλείων για την τοπική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών στην Ευρώπη με βάση την προστασία, την ενίσχυση και την προώθηση της εδαφικής κληρονομιάς.
– τον Υπουργό Τουρισμού της Ανδαλουσίας Francisco Javier Fernández όπου συζητήθηκαν τα αποτελέσματα της πρόσφατης διάσκεψης που διοργανώθηκε στη Σεβίλλη για την Αειφόρο Τουρισμό και τα Γεωπάρκα και την συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Τουρισμού της Ανδαλουσίας και του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων για την προώθηση των Γεωπάρκων ως αειφόρων τουριστικών προορισμών.
–τον Υφυπουργό Τουρισμού του Kyrgystlan ο οποίος ενδιαφέρθηκε για την διαδιαδικασάι αναγνωρισης περιοχών ως Γεωπάρκων UNESCO
– τον Υπουργό Οικονομίας του Κρατιδίου της Έσσης, στη Γερμανία κ. Tarek Al-Wazir με τον οποίο συζητήθηκε ο ρόλος των γεωπάρκων για την ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού και ιδιαίτερα έγινε αναφορά στις προσπάθειες για την προστασία της περιοχής του Messel.
– τον κ. Gunter Rosenke, Νομάρχη Euskirchen, με τον οποίο συζητήθηκαν οι δραστηριότητες των Παγκόσμιων Γεωπάρκων για την αειφόρο ανάπτυξη.
– τον κ. Andreas Larem, Δήμαρχο του Messel, για τη συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών και κινεζικών γεωπάρκων και τα οφέλη και για τις δύο περιοχές.
Παράλληλα, ο Καθ. Ν. Ζούρος συμμετείχε στην εκδήλωση της Ομοσπονδιακής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρισμού που πραγματοποιήθηκε 8 Μαρτίου.
ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Τα αποτελέσματα από τη συμμετοχή στην ΙΤΒ ήταν εξαιρετικά θετικά καθώς το Απολιθωμένο Δάσος και η Λέσβος προκάλεσαν το ενδιαφέρον τόσο στους εμπορικούς επισκέπτες, και ειδικούς που ασχολούνται με τον τουρισμό όσο και στους απλούς επισκέπτες. Παράλληλα, μέσα από τη συμμετοχή τους στη συνέντευξη Τύπου και τις παρουσιάσεις που υλοποιήθηκαν αύξησαν το ενδιαφέρον των επαγγελματιών του τουρισμού και τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO κατάφεραν στο μέγιστο να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία της παρουσίας τους στην ITB για να προβάλουν το προφίλ και την προβολή τους, να συζητήσουν με κορυφαίους ευρωπαίους πολιτικούς, να παρουσιαστούν στην τουριστική αγορά και να δημιουργήσουν νέες συνεργασίες.