Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε σήμερα, Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, περιοδεία στη Λέσβο.
Το πρωί, συναντήθηκε με την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κυρία Χριστιάνα Καλογήρου και με το Δήμαρχο Λέσβου κ. Σπύρο Γαληνό.
Στη συνέχεια, επισκέφθηκε, στο λιμάνι της Μυτιλήνης, το παράκτιο περιπολικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «Τοξότης», το οποίο συμμετέχει και σε διασώσεις προσφύγων – μεταναστών.
Αμέσως μετά ο κ. Μητσοτάκης, μετέβη στο κέντρο προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια.
Στη συνέχεια, επισκέφθηκε και το χωριό Μόρια, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην περιοχή, λόγω του προσφυγικού.
Απευθυνόμενος στους κατοίκους της Μόριας, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε τα εξής:
«Χαίρομαι ιδιαίτερα που μου δίνεται, σήμερα, η ευκαιρία να επισκεφθώ το χωριό σας. Και το λέω αυτό διότι στη συνείδηση των πολιτών το όνομα Μόρια είναι ταυτισμένο με το hot spot. Όμως, το hot spot πήρε το όνομά του από το χωριό και όχι το χωριό από το hot spot. Το χωριό προϋπήρχε του hot spot. Και θα υπάρχει και αφότου, κάποια στιγμή στο μέλλον, ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος και το hot spot απομακρυνθεί από εδώ.
Αυτό το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι, δυστυχώς, όλους αυτούς τους τελευταίους μήνες, έχουμε γίνει μάρτυρες μιας πολύ μεγάλης ανεπάρκειας από την Κυβέρνηση στα ζητήματα διαχείρισης προσφυγικού προβλήματος.
Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ το hot spot της Μόριας και πριν από ένα χρόνο. Και, τον Μάρτιο του περασμένου έτους, σε μια σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο, όλοι οι Πολιτικοί Αρχηγοί, συμφωνήσαμε σε μια κοινή στρατηγική για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.
Λυπάμαι που το λέω, αλλά βασικές πτυχές αυτής της στρατηγικής δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Βασική πτυχή της στρατηγικής που είχαμε συμφωνήσει είναι ο διαχωρισμός προσφύγων και οικονομικών μεταναστών και ο περιορισμός των οικονομικών μεταναστών σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Δυστυχώς, αυτό είναι κάτι το οποίο δεν έγινε.
Βασικός πυλώνας της στρατηγικής που συμφωνήσαμε ήταν η γρήγορη απορρόφηση των σημαντικών κοινοτικών πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας, έτσι ώστε να μπορέσουν οι υποδομές που υπάρχουν να λειτουργούν σε καλύτερες συνθήκες.
Δυστυχώς, η εικόνα την οποία είδα σήμερα στην Μόρια από πάνω, διότι δεν μπήκα στον χώρο – και δεν μπήκα στον χώρο, διότι για να μπω έπρεπε να συνοδεύομαι με δύο διμοιρίες αστυνομικών και προφανώς και δεν επιβάρυνα την αστυνομία με μια τέτοια κίνηση – αλλά η εικόνα που είδα, δυστυχώς, είναι μια εικόνα αποκαρδιωτική.
Είναι αδιανόητο σήμερα να έχουμε ανθρώπους οι οποίοι ζουν σε διαλυμένες σκηνές, μέσα στις λάσπες – και σήμερα είναι και μια μέρα με καλό καιρό. Όλοι είδαμε τι έγινε πριν από κάποιες εβδομάδες με τον χιονιά. Και φυσικά όλα αυτά τα γνωρίζαμε και τα γνώριζε η Κυβέρνηση.
Συμφωνήσαμε, επίσης, ότι θα πρέπει να εκπονηθεί ένα περιφερειακό και τοπικό σχέδιο στήριξης των τοπικών κοινωνιών. Ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει σε αυτήν την κατεύθυνση. Και αντιλαμβάνομαι ότι ο κρατικός μηχανισμός – προφανώς ενημερωμένος για τη δική μου επίσκεψη, σήμερα εδώ – κινητοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες. Ας είναι, έστω και έτσι. Να σας έρχομαι πιο συχνά, μπας και πάρει μπρος η Κυβέρνηση. Να σας βοηθήσει με κάποιο τρόπο πιο ουσιαστικό.
Το ζήτημα της αποσυμφόρησης είναι μείζον ζήτημα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει ένας αριθμός ο οποίος, όταν ξεπεραστεί, ξεπερνάμε τις δυνατότητες και των χώρων που υπάρχουν, αλλά και των τοπικών κοινωνιών να διαχειριστούν αυτούς τους αριθμούς. Το πρόβλημα της αύξησης των αριθμών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχει να κάνει με το γεγονός ότι, δυστυχώς, και στην επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου υπήρχε μια πολύ μεγάλη καθυστέρηση από πλευράς Κυβέρνησης. Γνωρίζετε πόσο καθυστερούν αυτές οι διαδικασίες και σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό, με αποτέλεσμα έστω και οι λίγοι, οι οποίοι έρχονται κάθε εβδομάδα στα νησιά, να αυξάνονται στον συνολικό αριθμό. Διότι, δυστυχώς, οι επαναπροωθήσεις, οι επιστροφές, οι απομακρύνσεις από το νησί είναι λιγότερες σε σχέση με αυτούς οι οποίοι και σήμερα έρχονται.
Εμείς, λοιπόν – και θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε και το απόγευμα – μιλάμε ξεκάθαρα για την ανάγκη να υπάρξει αποσυμφόρηση των νησιών, ξεκινώντας από τις ευπαθείς ομάδες, από αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε πιο δύσκολη κατάσταση. Θέλουμε ένα τοπικό σχέδιο στήριξης των οικονομικών, το οποίο θα έχει και τοπικά και περιφερειακά χαρακτηριστικά. Θεωρούμε απολύτως επιβεβλημένη την επιτάχυνση της διαδικασίας επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου. Θέλουμε, σε κάθε περίπτωση, όποιος, αυτή τη στιγμή, οικονομικός μετανάστης έρχεται, να είναι σε κλειστό προαναχωρησιακό χώρο. Αυτό είναι κάτι το οποίο, κατά την άποψή μας, είναι απολύτως επιβεβλημένο. Και βέβαια πιστεύουμε ότι, ως χώρα, έχουμε μια υποχρέωση να φυλάσσουμε τα θαλάσσια σύνορά μας, με έναν τρόπο ουσιαστικό και αποτελεσματικό, που να προστατεύει την εθνική κυριαρχία. Πολλές από τις δράσεις αυτές είχαν εκπονηθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Δυστυχώς, εγκαταλείφθηκαν στην πορεία, διότι η σημερινή Κυβέρνηση έπεσε θύμα των δικών της ιδεοληψιών, των αγκυλώσεών της και της τεράστιας διαχειριστικής ανικανότητας.
Το επαναλαμβάνω και εδώ, από τη Μόρια: Είναι αδιανόητο να υπάρχουν τόσοι κοινοτικοί πόροι, οι οποίοι να λιμνάζουν και, λόγω ανικανότητας ή αδιαφορίας, αυτοί να μην απορροφώνται, με αποτέλεσμα να βλέπουμε τις εικόνες τις οποίες βλέπετε εσείς κάθε μέρα και τις οποίες είχα την ευκαιρία να δω σήμερα.
Θέλω να κλείσω, επισημαίνοντας κάτι το οποίο είδαμε ερχόμενοι εδώ. Είδα από μακριά το υδραγωγείο. Θα ήθελα και να μου δοθεί – δεν ξέρω αν θα προφτάσω σήμερα – η ευκαιρία να το επισκεφθώ, αλλά ακριβώς η ανάδειξη τέτοιων σημαντικών πολιτιστικών θησαυρών θα σας δώσει την ευκαιρία να παρουσιάσετε μια άλλη εικόνα του χωριού σας. Δεν είναι δυνατόν στη συνείδηση του κόσμου, η Μόρια να είναι ταυτισμένη απλά με το hot spot. Είναι λάθος για το χωριό σας, είναι άδικο για το χωριό σας και είναι κάτι για το οποίο πρέπει να δεσμευτούμε. Και ο λόγος για τον οποίο ήρθα σήμερα εδώ, στο χωριό, και όχι μόνο στο hot spot, ήταν ακριβώς για να αναδείξω και αυτήν την ξεχασμένη πλευρά, ότι υπάρχει ένα χωριό. Υπάρχουν κάτοικοι οι οποίοι – θέλω να το πω αυτό – “έβαλαν μεγάλη πλάτη” σε όλη αυτήν την προσπάθεια. Ξεπέρασαν τους εαυτούς τους – και αυτό ισχύει γενικά για το νησί, αλλά ισχύει ειδικότερα και για εσάς – επιδεικνύοντας πολύ μεγάλο ανθρωπισμό. Και σας είμαστε υπόχρεοι γι’ αυτό. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κανείς δεν μπορεί να δεχθεί τη μόνιμη διατάραξη του τρόπου ζωής ενός όμορφου νέου χωριού, το οποίο ζει από τον πρωτογενή τομέα, ζει από τις ελιές, ζει από την κτηνοτροφία και πρέπει επειγόντως να ξαναβρεί τον ρυθμό του και, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να είναι ταυτισμένο στη συνείδηση του κόσμου μόνο με το προσφυγικό πρόβλημα.
Θέλω να σας ευχαριστήσω που μου δώσατε την ευκαιρία να έρθω εδώ να σας επισκεφθώ, να σας ακούσω, να σας σφίξω το χέρι. Ξέρετε ότι ως Κόμμα έχουμε επιλέξει να μην αναλαμβάνουμε μεγάλες δεσμεύσεις και να μην λέμε παχιά λόγια. Αυτά τα συγκεκριμένα τα οποία σας είπα, όμως, τα οποία αποτελούν κομμάτι ενός συνολικού σχεδίου που έχουμε για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, μπορούμε να τα κάνουμε πράξη. Και θα τα κάνουμε πράξη. Ελπίζουμε, το συντομότερο δυνατό, για το καλό και των τοπικών κοινωνιών, αλλά και για το καλό της χώρας.
Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ για την υποδοχή σας και για τα καλά σας λόγια».
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μετέβη στην 98 ΑΔΤΕ, όπου συνομίλησε με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Κύριε ταξίαρχε, μεγάλη η χαρά μου που σας επισκέπτομαι σήμερα. Είχα τη δυνατότητα να έχω μια ενημέρωση για τις δυνατότητες της Μεραρχίας, να πιστοποιήσω, για άλλη μια φορά, και το υψηλό σας φρόνημα, αλλά και την επιχειρησιακή σας ετοιμότητα σε μια ταραγμένη εποχή.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις εγγυώνται την εθνική ακεραιότητα της χώρας.
Και βέβαια, δεν θα πρέπει να αμελήσω εδώ, από τη Λέσβο, να επαναλάβω, για άλλη μια φορά, ότι η Ελλάδα επιθυμεί καλές σχέσεις γειτονίας και φιλίας με την Τουρκία. Πλην, όμως, αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο σεβασμού των Διεθνών Συνθηκών, του Διεθνούς Δικαίου και βέβαια των άγραφων κανόνων της καλής γειτονίας.
Κινήσεις οι οποίες μπορεί να εκλαμβάνονται ως προκλητικές, δεν διευκολύνουν στην οικοδόμηση πνεύματος συνεργασίας, το οποίο είναι απαραίτητο και – πιστεύω – συνολικά ωφέλιμο σε μια εποχή, που ζούμε μεγάλες γεωπολιτικές αναταράξεις.
Οπότε, θα ήθελα να μεταφέρετε και σε όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, γυναίκες και άντρες, που υπηρετούν συνολικά στη Μεραρχία, την αμέριστη εκτίμηση και την υποστήριξή μας στο δύσκολο έργο που έχετε αναλάβει.
Ξέρουμε ότι δεν είναι απλή υπόθεση να φυλάει κανείς τα σύνορα. Και ξέρουμε ότι αυτό συνεπάγεται και σημαντικές προσωπικές θυσίες. Ξέρουμε, όμως, ότι το κάνετε με περίσσευμα καρδιάς. Και, γι’ αυτό, και απολαμβάνετε της εμπιστοσύνης ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας».
Βασικά σημεία της ομιλίας του Πρόεδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μυτιλήνη
Σκληρή και τεκμηριωμένη επίθεση στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τόσο για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, όσο και για την δεύτερη αξιολόγηση του δικού της Μνημονίου εξαπέλυσε σήμερα, Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Μυτιλήνη.
Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση εξαπάτησε τους κατοίκους των νησιών με ψεύτικες υποσχέσεις, τόνισε ότι το κόστος για την τοπική κοινωνία έγινε αβάσταχτο και πρόσθεσε: «Απέτυχαν στη φύλαξη των συνόρων. Απέτυχαν στην υλοποίηση όσων έπρεπε να γίνουν. Απέτυχαν και ως προς τις ευθύνες που έχει αναλάβει η ελληνική Κυβέρνηση για την υλοποίηση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας. Απέτυχαν παντού, παρότι έχουν περίπου απεριόριστους πόρους από την Ε.Ε. Παρά το ότι είχαν τη στήριξη όλων σχεδόν των ελληνικών κομμάτων. Παρά τη συγκινητική συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας και των χιλιάδων εθελοντών, που κατέθεσαν την ψυχή τους για να βοηθήσουν πονεμένους και κατατρεγμένους ανθρώπους. Το καταλαβαίνουν πλέον οι πάντες. Οι άνθρωποι που μας κυβερνούν ούτε θέλουν, ούτε ξέρουν, ούτε μπορούν να λύνουν τα προβλήματα του τόπου. Δεν μπορούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, δεν μπορούν σε ολόκληρη τη χώρα. Τους λέμε, λοιπόν, ξεκάθαρα: Εάν δεν μπορούν, ας κάνουν στην άκρη. Αν δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα, να έρθουν κάποιοι άλλοι να προσπαθήσουν».
Ο κ. Μητσοτάκης, υπογράμμισε ότι το προσφυγικό είναι ψηλά στις προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «Στο προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα, από τον περασμένο Ιούνιο, καταθέσαμε μια δέσμη προτάσεων, την οποία και επικαιροποιούμε συνέχεια. Και αυτές οι προτάσεις συγκροτούν ένα συνεκτικό και τεκμηριωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος. Η πρότασή μας στηρίζεται σε πέντε βασικά σημεία:
1. Στην άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Αυτή είναι η κρίσιμη λέξη: Αποσυμφόρηση. Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν μπορούν να σηκώνουν το βάρος μόνα τους. Ειδικά τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, έχουν ξεπεράσει τη δυνατότητα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Και αυτό πρέπει να αλλάξει.
2. Επιτάχυνση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών. Είναι απαράδεκτη η καθυστέρηση στην διαδικασία ελέγχου αιτημάτων ασύλου, τόσο στην πρωτοβάθμια, όσο και στην δευτεροβάθμια επιτροπή. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για το ότι συσσωρεύονται στα νησιά περισσότεροι απ’ όσοι φεύγουν. Έρχονται κάθε μέρα – και σήμερα πληροφορήθηκα ότι είχαμε σχεδόν 100 αφίξεις – αλλά δεν φεύγουν με την ίδια ταχύτητα. Αναπόφευκτα ο αριθμός μεγαλώνει και συσσωρεύονται δυστυχώς στο νησί αριθμοί, οι οποίοι δεν είναι πια διαχειρίσιμοι. Εμείς δεσμευόμαστε ότι τις διαδικασίες ασύλου θα τις επιταχύνουμε … Όσοι δικαιούνται θα παίρνουν τα έγγραφα και θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα στη χώρα … Όσοι οικονομικοί μετανάστες δεν δικαιούνται status πρόσφυγα, πρέπει να φυλάσσονται σε κλειστούς προαναχωρησιακούς χώρους μέχρι να επιστραφούν, είτε στην Τουρκία, είτε στις χώρες από τις οποίες προήλθαν, είτε εθελοντικά.
3. Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους παραμένοντες σε κλειστές και ανοιχτές δομές στη Μόρια και σε άλλα σημεία της Ελλάδας. Η κατάσταση, την οποία είδαμε, δεν δικαιολογείται με κανέναν απολύτως τρόπο. Υπάρχουν σημαντικοί πόροι διαθέσιμοι. Γνώριζε πάρα πολύ καλά ο αρμόδιος Υπουργός ότι έρχεται χειμώνας. Γνώριζε ότι έρχεται κακοκαιρία και πάρα ταύτα εικόνες όπως οι χιονισμένες σκηνές, τις οποίες είδαμε, δυσφήμησαν, για άλλη μια φορά, την εικόνα του νησιού, σε μια εποχή που κάνει η τοπική κοινωνία μια τεράστια προσπάθεια να ανατάξει την εικόνα της Μυτιλήνης στην παγκόσμια και στην ευρωπαϊκή τουριστική αγορά. Μπορούμε να παρέχουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε αυτούς τους ανθρώπους. Διαχειριστικό είναι το πρόβλημα και η διαχειριστική ανικανότητα της Κυβέρνησης, που επιτρέπει στα hot spots και εδώ στη Μόρια, αλλά και σε άλλα σημεία της Ελλάδος, να είναι σε αυτή την κατάσταση.
4. Καταγραφή και έλεγχος όλων των Μ.Κ.Ο. που δραστηριοποιούνται στα νησιά. Οι καταγγελίες για αδιαφανείς διαδικασίες και κακοδιαχείριση είναι πολύ σοβαρές. Δεν θέλω να είναι άδικες. Ξέρω ότι υπάρχουν Μ.Κ.Ο. που κάνουν τεράστιο έργο και εθελοντές που δίνουν την ψυχή τους στην προσπάθεια να βοηθήσουν τους πρόσφυγες. Θα ήταν άδικο για όλους αυτούς τους ανθρώπους να τους κατατάξουμε σε μια κατηγορία προβληματικών Μ.Κ.Ο. Όμως υπάρχουν και επώνυμες καταγγελίες για διορισμούς κομματικών φίλων που δεν πατάνε το πόδι τους. Για αναθέσεις τεράστιων ποσών σε «δικά τους παιδιά». Τα χρήματα αυτά έχουν δοθεί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, όχι για να χτίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το νέο πελατειακό του μηχανισμό. Έχουμε ήδη καταθέσει ερώτηση στη Βουλή, αλλά απάντηση δεν έχουμε πάρει. Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα υπάρξει έλεγχος, ότι θα μπει τάξη στις Μ.Κ.Ο., ότι θα υπάρχει μητρώο Μ.Κ.Ο., ότι θα υπάρχει ένας υπεύθυνος σε κάθε δομή και ότι κάθε Μ.Κ.Ο. που θα μπαίνει, θα ελέγχεται και θα επιτελεί τη συγκεκριμένη της αποστολή.
5. Φύλαξη των εθνικών συνόρων. Η χώρα όμως δεν μπορεί να είναι έρμαιο κανενός. Δεν μπορεί να εξαρτάται από τις διαθέσεις οποιουδήποτε μπορεί και θέλει να ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα. Σε αυτό χρειαζόμαστε βοήθεια της Ευρώπης. Και η αλήθεια είναι ότι, σε αυτό, η Ευρώπη δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Διεκδικούμε την ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και εδώ, από τη Λέσβο, λέω ξεκάθαρα, ότι τα σύνορα της Ελλάδος είναι και σύνορα της Ευρώπης και τα σύνορα της Ευρώπης είναι και σύνορα της Ελλάδος. Χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή βοήθεια για να φυλάξουμε τα σύνορά μας. Αλλά πρέπει να αποδεικνύουμε ότι, αν χρειαστεί, μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας».
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε ότι: «Η αποτυχία της συντεταγμένης πολιτείας να δώσει λύσεις στο πρόβλημα ευνοεί τη άνοδο ακραίων δυνάμεων. Στο όνομα μάλιστα ενός δήθεν πατριωτισμού» και πρόσθεσε: «Να το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν. Ο πατριωτισμός, αυτή η σπουδαία αρετή και αξία που ενέπνευσε το γένος των Ελλήνων σε μεγάλες στιγμές της Ιστορίας μας, σε καμία περίπτωση – το λέω ειδικά εδώ για τη νεολαία μας – δεν ταυτίζεται με τον στείρο εθνικισμό. Άλλο εθνικισμός, άλλο πατριωτισμός. Ο εθνικισμός γεννά μίσος, διχόνοια, ρατσισμό, μισαλλοδοξία. Ο πατριωτισμός είναι από τη φύση του οραματικός, είναι δημιουργικός. Εμπεριέχει βασικές ανθρώπινες αξίες. Προϋποθέτει υψηλό αίσθημα ευθύνης και δημιουργεί κοινωνική, αλλά και εθνική συνείδηση. Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη του υγιούς πατριωτισμού. Και το ζήτημα του προσφυγικού πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ακριβώς υπό αυτό το πρίσμα. Δεν θα αφήσουμε – και το λέω αυτό εδώ πέρα στη Μυτιλήνη – ακραίες και σκοτεινές δυνάμεις, εχθρούς της Δημοκρατίας, του Κράτους δικαίου και του ανθρωπισμού, να καπηλευτούν ένα υπαρκτό πρόβλημα. Και πάντως δεν επιτρέψουμε, δεν θα επιτρέψω προσωπικά σε κανέναν να ταυτίζει όποιον ασκεί εμπεριστατωμένη κριτική στην Κυβέρνηση για το προσφυγικό με την ακροδεξιά. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε».
Αναφερόμενος στα δύο χρόνια διακυβέρνησης Τσίπρα, αφού τόνισε ότι «ήταν τα δύο πιο εφιαλτικά χρόνια της Μεταπολίτευσης», σημείωσε: «Υποσχέθηκαν ελπίδα και προκάλεσαν κοινωνική κατάθλιψη. Υποσχέθηκαν διαφάνεια και αξιοκρατία για να στήσουν ένα νέο κομματικό Κράτος, μια νέα διαπλοκή. Υποσχέθηκαν αξιοπρέπεια και έκαναν χειρότερη τη ζωή των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Αυτοί πληρώνουν κατεξοχήν το λογαριασμό από τις πολιτικές επιλογές του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου. Αυτοί πλήττονται από την αύξηση του κόστους ζωής.
Δεν χρειάζεται να πω πολλά πράγματα για το τι συμβαίνει στην οικονομία … Η υπερφορολόγηση και οι υπερβολικές ασφαλιστικές εισφορές στραγγαλίζουν την παραγωγική Ελλάδα σήμερα. Οι τράπεζες έχουν υποστεί μια ασύλληπτη ζημιά από τα capital controls. Το αποτέλεσμα είναι ότι, δυστυχώς και σήμερα, δεν μπορούν να παρέχουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Δεν μπορούν να δανειοδοτήσουν τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες μπορεί να σκέφτονται να κάνουν μια επένδυση, να μεγαλώσουν τη δραστηριότητά τους. Και πώς θα πάρει μπροστά η μηχανή της οικονομίας χωρίς τράπεζες που να λειτουργούν πραγματικά;
Στην Παιδεία υπάρχει υποβάθμιση σε όλα τα επίπεδα … Σημαντικές μεταρρυθμίσεις, που ψηφίστηκαν με διακομματική συναίνεση ακυρώθηκαν στο βωμό ιδεοληψιών …
Στην Υγεία η κατάσταση είναι βαθιά προβληματική. Και αναγνωρίζω ότι και εδώ στη Μυτιλήνη, το σύστημα υγείας έχει σηκώσει δυσανάλογο μεγάλο βάρος …
Στο Κράτος στήνεται, με πολύ μεγάλη μεθοδικότητα, ένα νέο πελατειακό σύστημα με μια σειρά από παράνομους διορισμούς και παράνομες μετατροπές συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Όλες αυτές τις παλιές, κακές πελατειακές παθογένειες της Μεταπολίτευσης, αυτές που κατηγορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, σπεύδει να τις αναπαραγάγει με πολύ μεγάλη συχνότητα. Και, βέβαια, συνολικά στο δημόσιο βίο βλέπουμε φαινόμενα αυταρχισμού και προσπάθεια ελέγχου κάθε ανεξάρτητης Αρχής και εξουσίας … Ποτέ η χώρα δεν είχε γνωρίσει πιο ανίκανη, πιο αναποτελεσματική, πιο επιζήμια Κυβέρνηση. Γι’ αυτό και η καταδίκη της από τους πολίτες, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, θα είναι πάρα πολύ βαριά. Λαός και Ιστορία θα είναι αμείλικτοι με τον κ. Τσίπρα, τον κ. Καμμένο και την παρέα τους».
Για τις πρακτικές ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Τρεις λέξεις περιγράφουν την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ: Ψέματα, ανικανότητα, φόροι. Έτσι θα τους θυμόμαστε. Ανέβηκαν με ψέματα και λάσπη και σήμερα ακόμα προσπαθούν να κρατηθούν με ψέματα και λάσπη. Και όσο πλησιάζουν οι εκλογές, όσο συρρικνώνονται τα δημοσκοπικά τους ποσοστά τόσο θα μεγαλώνει η αθλιότητά τους».
Αναφερόμενος στην αξιολόγηση και τις μεθοδεύσεις του Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε: «Η λέξη θράσος είναι δυστυχώς συνώνυμο με τον Αλέξη Τσίπρα. Και τώρα, ο ίδιος άνθρωπος, οδηγεί την αξιολόγηση του δικού του προγράμματος στα χειρότερα δυνατά αποτελέσματα. Εδώ και τόσο καιρό προειδοποιούμε ότι με τις επιλογές του ζημιώνει τη χώρα. Και δυστυχώς, για άλλη μια φορά, η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου – δεν θα κουραστώ να το λέω – επαναλαμβάνει διαρκώς τα ίδια λάθη. Χάνει κεφάλαιο αξιοπιστίας. Διαβάζει για άλλη μια φορά, λάθος τους διεθνείς συσχετισμούς. Και το τελικό αποτέλεσμα, ξέρετε ποιο είναι; Η χώρα είναι απελπιστικά απομονωμένη. Και κάθε φορά που παριστάνουν τα δήθεν σκληρά καρύδια, ότι διαπραγματεύονται σκληρά, τελικά συμβιβάζονται και στέλνουν το λογαριασμό σε σας, φίλες και φίλοι. Και αυτή θα είναι και η κατάληξη αυτής της υπόθεσης».
«Ένα πράγμα ενδιαφέρει τον κύριο Τσίπρα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, «είναι το πως θα μείνει στη καρέκλα, πως θα κρατηθεί στην εξουσία. Δεν διστάζουν, όπως έκαναν και προχθές στη συζήτηση στη Βουλή, να βυθίζουν τη χώρα στο δικό τους βούρκο της διαπλοκής, της διαφθοράς, της αδιαφάνειας. Μόνο που αυτό, είναι σε βάρος της χώρας. Εμείς δεν θα τους ακολουθήσουμε σε αυτό το δρόμο. Δεν θα πολώσουμε την πολιτική ζωή σε βαθμό που να υπονομεύσουμε την όποια αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Αλλά δυστυχώς, κάθε μέρα παραμονής αυτής της Κυβέρνησης σημαίνει μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Σημαίνει επιδείνωση στη ζωή όλων των Ελλήνων και το κυριότερο σημαίνει απογοήτευση και κατάθλιψη κυρίως τη νέα γενιά, η οποία σήμερα κοιτάει το μέλλον ολοένα με περισσότερη απαισιοδοξία. Για αυτό επιμένουμε ότι χρειάζεται, το συντομότερο δυνατό, πολιτική αλλαγή. Να φύγουν για να ανασάνει επιτέλους η χώρα. Η απομάκρυνση Τσίπρα – Καμμένου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να πάει μπροστά η Ελλάδα».