Στράτος Γεωργούλας: “Κατώτερη των ευθυνών της, καταψήφισε τη μείωση δημοτικών τελών, η δημοτική αρχή” Κρίμα! Για δεύτερη φορά, μετά την προταση μας για δημοψηφισμα για διάσπαση του Δήμου, η δημοτική αρχή έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο. Αδιαφόρησε για τις ανάγκες των φτωχοποιημένων δημοτών μας και δεν δέχθηκε να υπερψηφίσει μια προταση ρεαλιστική, επιστημονικά τεκμηριωμένη και εφαρμοσμένη ήδη σε άλλους δήμους. Αρχικά προσπάθησε να μην τεθεί καν σε ψηφοφορία η προταση μας. Αργότερα, με το επιχείρημα οτι “θελουμε αλλα δεν μπορούμε”, προσπάθησε να θέσει το θέμα στις καλένδες, ενώ στο τέλος αποκάλυψε την πραγματική της θέληση λέγοντας οτι “μια οικομοτεχνική μελέτη θα έδειχνε οτι πρεπει να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη”.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους 11 δημοτικούς συμβούλους που υπερψήφισαν την πρόταση μας, απέναντι στους 15 συμβούλους που καταψήφισαν με 4 συμβούλους να ψηφίζουν λευκό (και 15 συμβούλους να απουσιάζουν).
Ο “Άλλος Δρόμος” θα συνεχίζει να καταθέτει τεκμηριωμένες προτάσεις στο δημοτικό συμβούλιο, προασπίζοντας τα συμφέροντα των δημοτών μας. Και να απαντήσουμε θετικά στην τοποθέτηση μέλους της δημοτικής αρχής που είπε “οταν εσείς του άλλου δρόμου γίνετε δημοτική αρχή τότε μειώστε τα δημοτικά τέλη”.
Στράτος Γεωργούλας
Επικεφαλής δημοτικής παράταξης “ο Άλλος Δρόμος”
|
Στρατής Τζιμής: “Ο ρεαλισμός και η πραγματικότητα στην πρόταση του κ. Γεωργούλα για τα ανταποδοτικά τέλη”.
Κύριε Πρόεδρε,
Αγαπητοί Συνάδελφοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,
Το θέμα της εισήγησης του κ. Γεωργούλα μας δίνει την ευκαιρία να επανεξετάσουμε και να αναζητήσουμε ως δημοτικό συμβούλιο τις πιο εφικτές και ρεαλιστικές προτάσεις για το μείζον οικονομικό αλλά και ταυτόχρονα κοινωνικό πρόβλημα, που είναι η μείωση δημοτικών τελών και τελών ακίνητης περιουσίας του Δήμου Λέσβου. Θεωρώ, λοιπόν, ότι η συζήτηση αυτή θα είναι επωφελής για όλους τους δημότες, σε μια εποχή που βαθαίνει η οικονομική κρίση και συρρικνώνονται ακόμη περισσότερο τα εισοδήματά μας.
Όμως, σε γενικές γραμμές διαφωνώ πρακτικά με τις προτάσεις που αναγράφονται στην εισήγηση, γιατί ο εισηγητής προτείνει μια σειρά μη ρεαλιστικών μέτρων απαλλαγής και μείωσης των τελών σε ομάδες συμπολιτών μας:
1)λησμονώντας να μας πει ότι, όταν γίνουν αυτές οι απαλλαγές και οι μειώσεις που εισηγείται, από πού και από ποιους θα εισπραχθούν, ποιοι θα επιβαρυνθούν τα ανταποδοτικά τέλη, γιατί ο νόμος και τα μαθηματικά επιβάλλουν σε αυτήν την κατηγορία των τελών τη διαδικασία των ισοσκελισμένων εσόδων και εξόδων, από τα οποία ο δήμος αποκλειστικά καλύπτει τις δαπάνες καθαριότητας και φωτισμού. Επειδή πάντοτε στο δημόσιο λόγο μου είμαι ρεαλιστής και εχθρός του λαϊκισμού, και σε αυτή την αίθουσα το έχω αποδείξει, σας λέω ότι για κάνουμε κοινωνική πολιτική, την οποία και εγώ επιθυμώ διακαώς και την υπεραμύνομαι, πρέπει πρώτα να βρούμε τα χρηματικά ποσά που θα μας επιτρέψουν αυτές τις απαλλαγές ή τις μειώσεις. Και εδώ έγκειται η πολιτική και ιδεολογική διαφορά μας, ενός φιλελεύθερου με έναν αριστερό.
2) Επειδή δεν υπάρχει αποδεδειγμένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και είναι πλημμελής η καταγραφή των ανέργων, εάν εφαρμοστεί η πρόταση του κ. Γεωργούλα, τότε οι μισοί Λέσβιοι δεν θα πληρώνουν τέλη, ενώ οι άλλοι μισοί θα πληρώνουν διπλάσια από όσα πληρώνουν σήμερα. Ας παραδειγματιστούμε από την αποτυχημένη εν πολλοίς επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης, λάθη που τα πληρώνουμε όλοι οι υπόλοιποι, που καλούμαστε να βάλουμε πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη μας.
3)ως ενεργός πολίτης και περιφερειακός σύμβουλος κατά τη προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο 2010-2014 θυμάμαι πως λόγω μνημονίων και των οικονομικών περικοπών σε μισθούς και συντάξεις η προηγούμενη δημοτική αρχή προέβη ήδη σε μειώσεις του 50% των ανταποδοτικών τελών στις ευπαθείς ομάδες, που αναφέρονται στην εισήγηση και συγχρόνως προχώρησε σε μείωση του συντελεστή τέλους ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) από 0,35‰ σε 0,30‰ επί της αντικειμενικής αξίας ακινήτου. Άρα, θα ήταν μεγάλο λάθος να προχωρήσουμε σε μειώσεις –εκπτώσεις χωρίς συγκεκριμένη μελέτη. Στο μόνο που μπορούσα να συμφωνήσω θα ήταν στην περαιτέρω προτεινόμενη μείωση του ΤΑΠ από 0,30‰ σε 0,25‰ (τελών που προστίθενται στα γενικά έσοδα του Δήμου) και αυτό μόνο, όταν δεσμευτούμε όλοι μας να μειώσουμε με μεγάλη προσοχή και μελέτη τις οποιεσδήποτε δαπάνες που μπορούν να χαρακτηριστούν ως σπατάλες, γιατί πραγματικά όταν πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο ότι δαπανήθηκαν 70.000 για έπιπλα σε γραφείο αντιδημάρχου στενοχωρήθηκα και πιστεύω όλοι που το διάβασαν θα θύμωσαν. Εύχομαι να είναι ψέματα.
Κλείνοντας την τοποθέτησή μου προτείνω τις εξής λύσεις για την επίτευξη της μείωσης –έκπτωσης των τελών:
1) να αναθέσει ο Δήμος σε εξειδικευμένη εταιρία, για να καταγράψει δορυφορικά τις σωστές επιφάνειες κτηρίων και οικοπέδων που υποχρεούνται να πληρώνουν ανταποδοτικά τέλη, για να αποδοθεί δικαιοσύνη και να πληρώσουν επιτέλους και εκείνοι που δηλώνουν λιγότερα τετραγωνικά, γιατί μέχρι σήμερα δυστυχώς τα βάρη και μάλιστα επαυξημένα τα επωμίζονται οι συνεπείς και ειλικρινείς. Είναι βέβαιο ότι, όταν επιτευχθεί αυτό, θα υπάρξει αυτόματα μεγάλη έκπτωση στα τέλη που πληρώνουμε όλοι μας σήμερα. Δυστυχώς, μια ανάλογη προσπάθεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής δεν τελεσφόρησε. Είναι καιρός, αν και καθυστερημένα, να βάλουμε εμείς ως δημοτικό συμβούλιο τέλος σε αυτή την αδικία .
2)είναι αναντίρρητο και εκ του νόμου επιβεβλημένο ότι όσον αφορά τα ανταποδοτικά τέλη ξοδεύουμε όσα εισπράττουμε από τους δημότες. Απαγορεύεται στον Δήμο να διαθέσει από το ταμείο του έστω ένα ευρώ, για να ενισχύσει τον κωδικό των ανταποδοτικών τελών. Επειδή, όμως, οι δαπάνες μας για τον δημόσιο φωτισμό είναι ανελαστικές, έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε τα υπόλοιπα έξοδα, δηλαδή να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα στην καθαριότητα και προπάντων στη ΔΕΔΑΠΑΛ, τη δημοτική επιχείρηση, στην οποία καταβάλλουμε ως Δήμος μεγάλα ποσά ανάλογα με τους τόνους των σκουπιδιών που παραδίνουμε για διαχείριση. Είναι βέβαιο ότι, αν αυτή η εταιρεία μειώσει τα λειτουργικά της έξοδα, θα έχει τη δυνατότητα να χρεώνει λιγότερο με τη σειρά της τη δαπάνη που καταβάλλουμε ως Δήμος ανά τόνο. Απεναντίας, είδαμε ότι για λόγους πελατειακούς και ψηφοθηρικούς συνεχίζονται οι μεγάλες δαπάνες για μισθούς (περίπου 80.000 ευρώ) στα 6 από τα 9 μέλη του ΔΣ και σε συμβούλους. Το ίδιο συμβαίνει και μάλιστα αναξιοκρατικά σε πολλές περιπτώσεις στις αναθέσεις εργασίας στην ΔΕΔΑΠΑΛ . Δεν θέλω προς το παρόν να πω περισσότερα αλλά ,αν προκληθώ, θα γίνω πιο σαφής. Γιατί κύριε Γεωργούλα αποσιωπείτε αυτή τη λύση;
3) αφού εξοικονομήσουμε λοιπόν χρήματα ακολουθώντας την παραπάνω προταθείσα πολιτική νοικοκυρέματος, τότε να αναθέσουμε σε μια διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία με τη βοήθεια των έμπειρων υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου θα προβεί στις ανάλογες μειώσεις εκπτώσεις σε όλους τους πολίτες.
Καλώ λοιπόν όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας και να πράξουμε τα δέοντα, για να ανακουφίσουμε οικονομικά εν τοις πράγμασι και με συγκεκριμένα μέτρα όλους τους συνδημότες μας.
Σας ευχαριστώ