Eκτενή αναφορά κάνουν ΜΜΕ της Ρωσίας στον ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο σε μια περίοδο υψηλών και αναβαθμισμένων ποιοτικά τουρκικών προκλήσεων. Ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν τις 141 παραβιάσεις του ΕΕΧ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι Ελληνες σε όλες τις περιπτώσεις νίκησαν και εκδίωξαν τους Τούρκους». Ειδική αναφορά γίνεται και στο περιστατικό στο Αγαθονήσι.
Παράλληλα φαίνεται πως προκαλεί μεγάλη εντύπωση η ψυχραιμία των Ελλήνων χειριστών, σαν κάτι να περιμένει η Μόσχα ίσως μια ελληνοτουρκική κρίση λόγω «ατυχήματος»…κάτι που είναι πολύ πιθανό να συμβεί λόγω του μεγέθους των προκλήσεων και της απειρίας των Τούρκων χειριστών.
Συγκεκριμένα, οι τουρκικές παραβάσεις Κ.Ε.Κ. στο FIR Αθηνών-Παραβιάσεις ΕΕΧ όπως είχαμε αναφέρει την 15η Μαίου 2017 ήταν:
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 24 (5 CN-235 & 19 Ε/Π)
ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 44
ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 14
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 141
ΕΜΠΛΟΚΕΣ : 9
ΠΕΡΙΟΧΗ : ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ, ΚΕΝΤΡΙΚΟ & ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ
Τα ανωτέρω α/φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.
«Σε όλες τις περιπτώσεις, τα τουρκικά αεροσκάφη εντοπίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη ενώ σε εννέα περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης μετέπεσε σε κανονική πολεμική εμπλοκή. Οι Έλληνες πιλότοι σε όλες τις περιπτώσεις κατενίκησαν και εκδίωξαν τα τουρκικά αεροσκάφη», αναφέρει το ρωσικό δημοσίευμα .
«Επιπλέον, δύο τουρκικές πυραυλάκατοι εισήλθαν παράνομα στα ελληνικά χωρικά ύδατα κοντά στο Αγαθονήσι. Τα τουρκικά σκάφη ελάμβαναν μέρος στην άσκηση «Θαλασσόλυκος», αποχώρησαν από τα ελληνικά ύδατα όταν είδαν να πλησιάζουν τα ελληνικά πολεμικά πλοία», αναφέρει ο Ρώσος ανταποκριτής.
Την ίδια χρονική περίοδο η ΕΕ απλά προειδοποιεί την Τουρκία μετά την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου 141 φορές μέσα σε μια μέρα για επιπτώσεις στις σχέσεις Τουρκίας και ΕΕ.
«Η ΕΕ προτρέπει την Τουρκία να αποφεύγει κάθε πηγή έντασης , απειλής ή δράσης που απευθύνεται εναντίον ενός κράτους μέλους», αναφέρει η ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες.
Με αφορμή την αεροναυτική άσκηση με την κωδική ονομασία «Denizkurdu-2017» είναι απαράδεκτο να απειλείται ελληνικό νησί, τονίζει η ευρωπαϊκή ανακοίνωση.
Το Αγαθονήσι χαρακτηρίστηκε πριν μερικές ημέρες ως «τουρκικό νησί» από τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Κέλιικ.
«Η Άγκυρα πρέπει να σέβεται την κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάζα Κοτσιάντζιτς .
Ενώ η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζουν την κυριαρχία της Ελλάδας στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, η Τουρκία έχει έναν κατάλογο θεμάτων που αφορούν την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων, τον εθνικό εναέριο χώρο, τις αποκλειστικές ζώνες κλπ.
Η Άγκυρα επίσης ισχυρίζεται ότι οι γκρίζες ζώνες απροσδιόριστης κυριαρχίας σε μια σειρά από μικρές νησίδες, και βραχονησίδες.
Τα σοβαρά περιστατικά που συνέβησαν αποδεικνύουν ότι μέχρι τώρα οι Τούρκοι κινούνται ανεξέλεγκτα και κανείς δεν τους έχει τραβήξει «ούτε το αυτί»….κανείς , δείγμα και αυτό των καιρών που ζούμε .
Εν τω μεταξύ, οι εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Βερολίνου κλιμακώνονται επίσης.
Η γερμανική κυβέρνηση διερευνά τη δυνατότητα μετακίνησης των στρατευμάτων της από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ , η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση του ISIS, μετά την απαγόρευση επίσκεψης δεύτερης «παρτίδας» Γερμανών βουλευτών.
Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa επικαλούμενο τον Wolfgang Hellmich, πρόεδρο της επιτροπής άμυνας της γερμανικής βουλής (Βundestag), γράφει ότι το Βερολίνο «δεν πρόκειται να εκβιαστεί» από την κυβέρνηση της Άγκυρας.
Το Βερολίνο αψηφά την Άγκυρα και χορηγεί άσυλο στους Τούρκους στρατιωτικούς που αυτομολούν στην χώρα μη θέλοντας να ζήσουν στον παράδεισο του Τούρκου Σουλτάνου.
Υπενθυμίζουμε ότι περισσότεροι από 400 Τούρκοι αξιωματικοί ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία, παρά την επιμονή της Άγκυρας στην απαγόρευση των αιτήσεων αυτών, το Βερολίνο χορήγησε προστασία σε στρατιωτικό προσωπικό σε όλες τις περιπτώσεις.
Κατά την Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών την 28η Απριλίου 2017, η Ύπατος Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος της ΕΕ, Federica Mogherini, είχε υπενθυμίσει ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν μία από τις βασικές αρχές τις οποίες καλείται να υλοποιήσει η Τουρκία ως υποψήφια χώρα, η οποία όμως «γράφει όλο τον κόσμο στα παλαιότερα των υποδημάτων της».
Η ουσία είναι ότι σχεδόν σίγουρα στο επόμενο διάστημα η Ελλάδα θα είναι εκείνη που και πάλι θα «βγάλει τα κάστανα από την φωτιά» ερχόμενη σε αντιπαράθεση με τους νέο-οθωμανούς Τούρκους στο Αιγαίο. Άλλωστε αυτή είναι η μοίρα μας.