Ύστερα από μία μαραθώνια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, η οποία έγινε με τηλεδιάσκεψη λόγω της πανδημίας του Covid-19 και στην οποία συμμετείχε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης , όπως και οι βουλευτές του νομού μας Χαράλαμπος Αθανασίου της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μπουρνούς του ΣΥΡΙΖΑ και Μαρία Κομνηνάκα του ΚΚΕ, άλλαξε η μέχρι τώρα πρότερη απόφαση του Δήμου Μυτιλήνης η οποία είχε αποφανθεί να μη γίνει καμία νέα δομή μεταναστών και να γίνει άμεση αποσυμφόρηση.
Σύμφωνα λοιπόν με τη νέα απόφαση που ψηφίστηκε οριακά με ψήφους 16 ΝΑΙ και 15 ΟΧΙ, το Δημοτικό Συμβούλιο της Μυτιλήνης εισηγείται “τη δημιουργία ελεγχόμενου προσωρινού κέντρου για τις ανάγκες καταγραφής, ταυτοποίησης και εξέτασης ασύλου, μακριά από αστικό ιστό και κατοικημένη περιοχή και το οποίο δεν θα έχει σε καμία περίπτωση το χαρακτήρα υπερδομής.”
Η διαδικασία στη μεγαλύτερή της διάρκεια διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα πλην ορισμένων μικρών αντιπαραθέσεων μεταξύ κυρίως του Γιάννη Μπουρνού του ΣΥΡΙΖΑ και των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπου Αθανασίου και Νότη Μηταράκη.
Τα πνεύματα όμως άναψαν στο τέλος της διαδικασίας και κατά την ονομαστική ψηφοφορία, όταν οι πρόεδροι των περιοχών της όπου πρόκειται να γίνει η νέα δομή απαίτησαν να ψηφίσουν.
Όμως ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης Δημοσθένης Χατζηγιάννης διάβασε τι αναφέρει η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών, όπου σαφώς διευκρινίζεται ότι δεν είχαν δικαίωμα ψήφου.
Ακόμα και στην περίπτωση που θα δεχόταν να ψηφίσουν αυτό θα γινόταν μόνο από τον πρόεδρο της περιοχής που θα γίνει η νέα δομή.
Σε αυτή την περίπτωση που όπως φάνηκε θα ψήφιζε ΟΧΙ, θα υπήρχε ισοψηφία με 16 ΝΑΙ και 16 ΟΧΙ, αλλά και σ αυτή την περίπτωση η ψήφος του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου θα μετρούσε ως διπλή και φυσικά το αποτέλεσμα δεν θα άλλαζε.
Διαβάστε το σχετικό ψήφισμα που εισηγήθηκε και ψηφίστηκε έστω και οριακά από το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης:
«Εισηγούμαστε τη δημιουργία ελεγχόμενου προσωρινού κέντρου για τις ανάγκες καταγραφής, ταυτοποίησης και εξέτασης ασύλου, μακριά από αστικό ιστό και κατοικημένη περιοχή και το οποίο δεν θα έχει σε καμία περίπτωση το χαρακτήρα υπερδομής.
Η λειτουργία αυτού του κλειστού προσωρινού ελεγχόμενου κέντρου υποχρεούται να πληροί τις συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής και τη προστασία των κατοίκων της περιοχής και των διαμενόντων σε αυτή.
Επίσης πρέπει να διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος, των γύρου αυτού περιοχών με προτεραιότητα την πρόληψη κάθε κινδύνου πυρκαγιάς.
Η λειτουργία του κέντρου θα σημάνει την ταυτόχρονη παύση της λειτουργίας κάθε άλλης δομής, οι οποίες λειτουργούν μέχρι σήμερα στα όρια του Δήμου Μυτιλήνης και ειδικότερα στη περιοχή Μαυροβούνι και στο Δημοτικό Χώρο του Καρά Τεπέ καθώς και των λοιπών δομών περιλαμβανομένων και των κατοικιών.
Η λειτουργία του Κέντρου σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αναστείλει ή να περιορίσει τη συνεχή προσπάθεια φύλαξης των θαλασσίων συνόρων καθώς και τη συνεχή αποσυμφόρηση του νησιού μας από πρόσφυγες και μετανάστες σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης.”
Τέλος επιβάλλεται να συνεχιστεί ο αυστηρός έλεγχος της δραστηριότητας των ΜΚΟ».
Το Lesvosnews.gr μετέδωσε ζωντανά τη μαραθώνια αυτή συνεδρίαση…
Κάντε κλικ ΕΔΩ και δείτε το σχετικό βίντεο.