Εγκαινιάζεται την Τετάρτη 17 Μαΐου 2017 και ώρα 8 μ.μ. η έκθεση ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ Νέα ευρήματα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Η έκθεση οργανώνεται με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων και θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Πληροφόρησης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στη Μυτιλήνη (8ης Νοεμβρίου 17 – Έναντι Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης).
Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει καθιερώσει από το 1977 τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, με στόχο να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Για το 2017 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για κείνα που δεν λέγονται», θέλοντας να αναδείξει τα μουσεία ως φορείς ανταλλαγών με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία.
Η έκθεση δημιουργήθηκε το 2015 και η νέα 5η παρουσίασή της στη Μυτιλήνη εστιάζει στα νέα ανασκαφικά ευρήματα που εκτίθενται για πρώτη φορά.
Η συγκεκριμένη σωστική ανασκαφή απολιθωμάτων αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, τόσο από άποψη έκτασης όσο και από άποψη αριθμού ευρημάτων.
Η έκθεση μεταφέρει νοερά τους επισκέπτες της στους υπαίθριους χώρους του εργοταξίου κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών και των εργασιών μεταφοράς των απολιθωμάτων, τους χώρους της έρευνας και τους υπαίθριους και εργαστηριακούς χώρους των συντηρήσεων. Πρόκειται για μια πρωτότυπη έκθεση καθώς εστιάζει τόσο στα ευρήματα όσο και στην ανθρώπινη προσπάθεια για τη διάσωση των απολιθωμάτων.
Τμήματα απολιθωμένων κορμών κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δέντρων, όπως πεύκα, βαλανιδιές, σεκόιες, φοίνικες, κυπαρισσίδες και ηφαιστειακοί ορίζοντες πλούσιοι σε μεγάλης ποικιλίας ειδών φύλλα, όπως δάφνες, κανέλλες, καρυδιές μαρτυρούν την ύπαρξη εκτεταμένων υποτροπικών δασών αλλά και δίνουν πληροφορίες για τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ενός μνημείου μοναδικής σπουδαιότητας σε παγκόσμια κλίμακα το οποίο έχει ανακηρυχθεί «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης».
Οι κύριες ενότητες της έκθεσης περιλαμβάνουν αναφορές για το έργο, τη σημασία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για τη γεωλογική εξέλιξη του Αιγαίου, τη μελέτη της βιοποικιλότητας και τις αλλαγές του κλίματος στον πλανήτη μας, τις απολιθωματοφόρες θέσεις, τη διαδικασία της ανασκαφής, συντήρησης και μεταφοράς, τη διατήρηση και τις υπαίθριες απολιθωματοφόρες θέσεις.
Εκπαιδευτικές δραστηριότητες & Ενημέρωση
Ειδικά για σχολικές ομάδες μαθητών αλλά και ειδικές ομάδες επισκεπτών, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου θα οργανώσει ειδικές εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δραστηριότητες.
Η έκθεση είναι επίσης πλήρως προσβάσιμη από άτομα με προβλήματα όρασης καθώς το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έχει εντάξει στην έκθεση ευρήματα τα οποία οι συμμετέχοντες με προβλήματα όρασης μπορούν να ψηλαφίσουν, ενώ παράλληλα μπορούν να συμμετάσχουν σε βιωματικές δράσεις. Όλες οι λεζάντες είναι γραμμένες και σε γραφή Braille.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2251047033, Ε-mail: lesvospf@otenet.gr, www.theforestundertheroad.gr, www.lesvosmuseum.gr.