Ο Δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης, με αφορμή τις αρνητικές εξελίξεις που προδιαγράφονται στο μεταναστευτικό μετά την πρόταση του Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Ντόναλντ Τουσκ για την κατάργηση της υποχρεωτικής κατανομής προσφύγων σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Βρισκόμαστε μπροστά σε πολύ αρνητικές εξελίξεις που απειλούν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μια αποθήκη παράνομων μεταναστών και προσφύγων.
Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να αναθέτει σε άλλους τη διαχείριση του προβλήματος, να εγκαταλείψει το ρόλο του παθητικού θεατή.
Κυρίως να εγκαταλείψει λογικές εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού στη λογική των ανταλλαγμάτων σε πολιτικό επίπεδο.
Η πολιτική διαχείρισης του μεταναστευτικού στα νησιά απέτυχε, τώρα χρειάζεται ένα Εθνικό Σχέδιο.
Στη συζήτηση που διεξήχθη στην Επιτροπή της Βουλής στις αρχές Νοεμβρίου κατέθεσα συγκεκριμένες προτάσεις:
1ον- Αποσυμφόρηση των νησιών άμεσα. Μεταφορά όλων σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα στην ηπειρωτική χώρα μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου και επιτάχυνση των επαναπροωθήσεων των παράνομων μεταναστών ώστε να λειτουργήσουν, ως μήνυμα, αποτρεπτικά.
2ον- Νέος νόμος για τη διαδικασία ασύλου που θα στοχεύει στην επιτάχυνση των διαδικασιών χωρίς σκόπιμες κωλυσιεργίες αλλά και χωρίς εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα.
3ον- Αναλογική κατανομή προσφύγων σε όλη τη χώρα, η οποία αυτή τη στιγμή ούτε υπάρχει, ούτε τηρείται. Κάθε Δήμος θα φιλοξενήσει αυτούς που μπορεί, σύμφωνα με τον πληθυσμό του.
4ον- Κλείσιμο όλων των hot spot στα νησιά και τερματισμός κάθε απόπειρας δημιουργίας νέων δομών. Συζητάμε μόνο τη δημιουργία χώρων πρώτης υποδοχής για την 24ωρη ή 48ωρη παραμονή όσων έρχονται.
Οι προτάσεις αυτές αποτελούν τη βάση ενός Εθνικού Σχεδίου το οποίο θα έπρεπε να εφαρμοστεί άμεσα.
Αν είχε εφαρμοστεί τα νησιά δεν θα αντιμετώπιζαν τα σημερινά προβλήματα, τα βόρεια σύνορα της χώρας δεν θα έκλειναν, οι συνθήκες διαβίωσης όλων αυτών των ανθρώπων θα ήταν καλύτερες.
Όλα αυτά δεν αποτελούν νέες και όψιμες θέσεις.
Λέω τα ίδια πράγματα από το 2015. Τις θέσεις και τις προτάσεις αυτές, υιοθετούν σήμερα ακόμα και αυτοί που είχαν διαφορετικές απόψεις στο πρόσφατο παρελθόν αλλά συνειδητοποίησαν το αδιέξοδο και τις οριακές καταστάσεις που δημιουργούνται στα νησιά μας.”