Προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού & Αθλητισμού
Θέμα: Επικύρωση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους εργαζόμενους στην Εθνική Λυρική Σκηνή– Συμβάσεις Εργασίας στα Κρατικά Θέατρα
Οι εργαζόμενοι στην Εθνική Λυρική σκηνή και τα κρατικά θέατρα βρίσκονται σε αναβρασμό γιατί με πρόσχημα την πανδημία προωθούνται δυσμενείς αλλαγές στα εργασιακά δικαιώματά τους. Πιο συγκεκριμένα:
Στα τέλη Ιουλίου του 2020 και μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, οι εργαζόμενοι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ήρθαν σε συμφωνία με την διοίκησή της για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η προηγούμενη ΣΣΕ είχε υπογραφεί το 2008 και μετά την πάροδο δώδεκα χρόνων ήταν επιβεβλημένη η υπογραφή νέας ΣΣΕ, παρόλα τα εμπόδια που θέτουν τα μνημόνια και οι αντεργατικοί νόμοι όλων αυτών των χρόνων στις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Οι όροι της ΣΣΕ συζητήθηκαν διεξοδικά και έγιναν δεκτοί από τη Διοίκηση αφού είχε αποσπάσει την υπόσχεση τόσο από το Υπουργείο Πολιτισμού, όσο και από το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την – επιτρεπόμενη άλλωστε – παροχή του μηνιαίου επιδόματος σίτισης στους εργαζόμενους που αμείβονται με ενιαίο μισθολόγιο, καθώς νομικά δε δικαιολογείται πραγματική αύξηση μισθού.
Πέντε μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης αυτής κι ενώ υπήρχε η υπόσχεση του υπουργείου Οικονομικών ότι θα προχωρήσει στην επικύρωση της ΣΣΕ, ενημερώθηκαν οι εργαζόμενοι την παραμονή των Χριστουγέννων από την πρόεδρο του ΔΣ της ΕΛΣ, ότι ο υπουργός Οικονομικών αρνείται να επικυρώσει τη σύμβαση επειδή θεωρεί την προαναφερόμενη παροχή ως νέο στοιχείο που δεν το αντέχει η οικονομία με πρόσχημα την πανδημία, δηλαδή αθετεί την υπόσχεσή του. Μάλιστα στο γραφείο του αναπληρωτή Υπουργού επικαλέστηκαν ότι «αν το δώσουν στη Λυρική στη συνέχεια θα το ζητήσουν άλλοι 10.000 εργαζόμενοι».
Να υπενθυμίσουμε ότι αυτή η παροχή δίνεται ήδη στους εργαζόμενους του Εθνικού Θεάτρου και στον προϋπολογισμό του Εθνικού Θεάτρου υπάρχει συγκεκριμένος κωδικός γι’ αυτή. Το ίδιο ισχύει και για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
Επιπρόσθετα οι εργαζόμενοι καθημερινά διαπιστώνουν ότι η Κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας φέρνει ανατροπές στο εργασιακό περιβάλλον των εργαζομένων στον πολιτισμό ξεκινώντας από τα κρατικά θέατρα. Η πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει η Ελληνική κοινωνία, πιο ειδικά το lockdown στον πολιτισμό, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία μαζί με τους εργαζόμενους, άνεργους ή σε αναστολή στο χώρο του πολιτισμού και στους εργαζόμενους των κρατικών θεάτρων, οι οποίοι σημειώνουμε ότι προσπαθούν να παράγουν έργο σε πολύ δύσκολες συνθήκες και με υγειονομικά πρωτόκολλα, που αρκετές φορές γίνονται «λάστιχο».
Σε αυτές τις συνθήκες είναι ανεπίτρεπτο να εκκρεμεί ακόμα η υπογραφή ΣΣΕ στο Εθνικό Θέατρο για τους ηθοποιούς δέκα μήνες μετά τη λήξη της προηγούμενης, με το πρόσχημα από πλευράς της Διοίκησης του θεάτρου ότι δεν αναγνωρίζει τα αιτήματα των ηθοποιών σε σχέση με την αποζημίωση για το live streaming (με βάση τον ν. 2121/1993). Είναι εξίσου ανεπίτρεπτο στο Εθνικό θέατρο να υπογράφονται ατομικές συμβάσεις με 20% μείωση μισθού σε σχέση ακόμα και με την προηγούμενη σεζόν για τους μουσικούς, κάτω από την ασφυκτική πίεση της Διοίκησης του Θεάτρου.
Αντίστοιχα στην Εθνική Λυρική Σκηνή μεγάλο ποσοστό του προσωπικού εργάζεται, είτε μέσω εξωτερικών εργολαβιών, είτε προσλαμβάνεται ως έκτακτο απευθείας από την ΕΛΣ,
ενώ καλύπτει πάγιες ανάγκες του μοναδικού Λυρικού Θεάτρου της χώρας. Πολλές από αυτές τις συμβάσεις λήγουν το επόμενο χρονικό διάστημα και διαφαίνεται ότι κάποιες από αυτές, ίσως και οι περισσότερες, δεν πρόκειται να ανανεωθούν.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η πρόσφατη μη ανανέωση της σύμβασης ταλαντούχου χορευτή στην ΕΛΣ. Η πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΣ, όχι μόνο δεν ανακάλεσε την απόφαση, αλλά ίσα – ίσα απαίτησε από τα σωματεία του θεάτρου να εγγυηθούν ότι αν ο χορευτής επαναπροσληφθεί, θα είναι η τελευταία του φορά και δε θα διεκδικήσει ανανέωση σύμβασης ξανά.
Αν αυτά συμβαίνουν σε κρατικά Ιδρύματα μπορεί κανείς να φανταστεί την κατάσταση στους υπόλοιπους χώρους.
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρουν για :
· Να επικυρωθεί η ΣΣΕ της ΕΛΣ και να αποδοθεί άμεσα στους εργαζόμενους η παροχή από την ημερομηνία υπογραφής.
· Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου των εργαζομένων (τεχνικών, ταξιθετών, βοηθητικού προσωπικού) στα κρατικά θέατρα και να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου.
· Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις των ορισμένου χρόνου των καλλιτεχνών στην ΕΛΣ και να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου.
· Να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις η υπογραφή σύμβασης με τους ηθοποιούς στο Εθνικό Θέατρο. Να εξομοιωθούν οι αμοιβές των μουσικών στις παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου, με αυτές των άλλων συντελεστών.
· Να εξασφαλιστεί η απαραίτητη κρατική επιχορήγηση για την κάλυψη της μισθοδοσίας του προσωπικού και των ασφαλιστικών ταμείων.
Οι Βουλευτές
Κατσώτης Χρήστος
Δελής Γιάννης
Κομνηνάκα Μαρία
Συντυχάκης Μανώλης