Μυτιλήνη 8-6-2017
Ευχαριστήριο,
Όταν μια πορεία φτάνει στο τέλος της, συνήθως για να αρχίσει μια νέα, τότε είναι αναγκαία, σχεδόν αναπόφευκτη μια ανασκόπηση και μια εκτίμησή της. Για τους γονείς, ένα συνηθισμένο ορόσημο είναι το τέλος της σχολικής ζωής των παιδιών τους πριν την αρχή της ακαδημαϊκής. Η σχολική ζωή ενός παιδιού το απομακρύνει από τη δομή της οικογένειας και το εντάσσει σε μια δομή εκπαίδευσης που το προετοιμάζει για να αντιμετωπίσει τη ζωή ως ενήλικος. Αυτή η δομή η οποία δεν είναι ενιαία θα δώσει τα κατάλληλα εφόδια που θα το βοηθήσουν να έχει μια επιτυχημένη πορεία και στο Πανεπιστήμιο, αν φυσικά επιλέξει να σπουδάσει. Τα παιδιά πηγαίνουν λοιπόν στο Σχολείο, μαθαίνουν ξένες γλώσσες, ορισμένα μαθαίνουν μουσική, άλλα κάνουν αθλητισμό και κάποια κάνουν Πληροφορική.
Όλα αυτά θυμάμαι τώρα που ο γιος μου τελείωσε το Λύκειο και θα συνεχίσει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο. Θυμάμαι, πριν επτά χρόνια, ήμουν τυχερός να ανιχνεύσω το ταλέντο του στην ενασχόληση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Θεώρησα ότι το προφανές που έπρεπε να κάνω ήταν να απευθυνθώ στον κύριο Στρατή Πλάτωνα, ιδιοκτήτη της ομώνυμης Σχολής Πληροφορικής. Μολονότι δεν είχα κανέναν ενδοιασμό για την επαγγελματική κατάρτιση του Στρατή δεν ήμουν βέβαιος για την «χημεία» που θα αναπτυσσόταν μεταξύ του δάσκαλου και του μαθητή. Γιατί, όπως ξέρω από τη δική μου δουλειά, δεν αρκούν τα τυπικά εφόδια για είναι κάποιος καλός δάσκαλος. Γρήγορα κατάλαβα ότι ο Στρατής Πλάτων ήταν ο ιδανικός δάσκαλος όχι μόνο για κάποιο παιδί που έχει κίνητρο αλλά ότι ο ενθουσιασμός του, η παιδαγωγική μέθοδος που ακολουθεί και φυσικά οι σπουδές και η συνεχής ενασχόληση με τη διδασκαλία του Προγραμματισμού σε υψηλά – απαιτητικά επίπεδα μπορεί να προετοιμάσει κατάλληλα τα παιδιά για τις σπουδές τους και την επαγγελματική σταδιοδρομία μετά το Λύκειο. Πολλοί μαθητές του Στρατή Πλάτωνα προγραμματίζουν σε επίπεδο που τους επιτρέπει να συμμετέχουν στις Εθνικές Ολυμπιάδες Πληροφορικής και να διακρίνονται σε εθνικό επίπεδο.
Ο Στρατής Πλάτων είναι ο δάσκαλος πρότυπο για τα παιδιά που επιθυμούν να ασχοληθούν με τον πολύ χρήσιμο αυτό κλάδο των Επιστημών. Σε όλες τις θετικές επιστήμες, όπως μπορώ πολύ καλά να γνωρίζω, η γνώση Προγραμματισμού Η/Υ είναι ένα σημαντικό προσόν που μακάρι να μπορέσει κάποιος να πείσει τα παιδιά για την αναγκαιότητά του. Ακόμα γενικότερα, ο ψηφιακός γραμματισμός είναι εκ των ων ουκ άνευ για όλους τους αυριανούς πολίτες.
Η επιτυχία του δικού μου γιου οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό και στις άοκνες προσπάθειες του κυρίου Πλάτωνα.
Η Δήμητρα και εγώ σε ευχαριστούμε πολύ Στρατή!
Γιώργος Δ. Κόκκορης
Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου