Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 4 Απριλίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης, η εκδήλωση «Συναντήσεις με την αρχαιοελληνική λύρα». Μια πρωτοβουλία της δημιουργικής πλατφόρμας και μουσικουεκπαιδευτικού προγράμματος «Γέφυρες Τέχνης – ART Bridges», σε συνεργασία με τον Δήμο Λέσβου και την οργανοποιΐα «Αναστάσιος».
Η βραδιά ξεκίνησε με το «χορό του Ορφέα», μουσικοχορευτικό δρώμενο με μουσική του Θανάση Κλέωπα και στίχους από αρχαιοελληνικούς ύμνους αφιερωμένους στη Μούσα Καλλιόπη και τον Απόλλωνα, σε χορογραφία της «Γέφυρες Τέχνης – Angela Maria Arbelaez». Στη συνέχεια, ο Θεόδωρος Κουμαρτζής από την οργανοποιία «Αναστάσιος» (Πρότυπος Όμιλος Πολιτισμού Seikilo) με τη λύρα του Απόλλωνα, μαζί με μαθητές που συμμετείχαν στο βιωματικό εργαστήρι που πραγματοποιήθηκε το πρωί της ίδιας μέρας «Γνωριμία με την αρχαιοελληνική λύρα», ερμήνευσαν σύνθεση του Γιάννη Μαρκόπουλου.
Στην ξεχωριστή αυτή βραδιά, η βραβευμένη ελληνοκολομβιανή βιολονίστα Μαρία Φραντζέσκα Ρόκκα Αρμπελάεθ (τραγούδι, βιολί) με τη συνοδεία του Θεόδωρου Κουμαρτζή σε ανακατασκευασμένη αρχαιοελληνική λύρα, παρουσίασαν ρεπερτόριο με έργα των Βαγγέλη Παπαθανασίου, Μάνου Χατζιδάκι και Eric Satie. Οι ίδιοι έκλεισαν τη μοναδική συναυλία με την ερμηνεία του Επιτάφιου του Σεικίλου, το αρχαιότερο γνωστό σωζόμενο δείγμα μουσικής σύνθεσης. Η ερμηνεία καθήλωσε τους παρευρισκόμενους και αποτέλεσε το ιδανικό κλείσιμο μιας μαγευτικής εκδήλωσης.
Παρέστησαν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου Μιχάλης Ψημίτης και Σωτήρης Χτούρης.
Ευχαριστούμε θερμά το προσωπικό και τον υπεύθυνο της Δημοτικής Πινακοθήκης, τους μαθητές της «Γέφυρες Τέχνης» οι οποίοι προέρχονται απο διάφορες χώρες όπως Αφγανιστάν, Ερυθραία, Ιράκ, Συρία, και διαμένουν στο ΚΥΤ της Μόριας και στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων-Μεταναστών του Δήμου Λέσβου στο Καρά Τεπέ, τα ελληνόπουλα Ρομά κατοίκους της Μυτιλήνης και φυσικά το μοναδικό κοινό, που τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του.
Οι «Συναντήσεις με τον Ορφέα» είναι ένα πρόγραμμα της «Γέφυρες Τέχνης» για την δημιουργική εκμάθηση, την ενδυνάμωση, την προσβασιμότητα, τον Διαπολιτισμικό-Διαθρησκειακό Διάλογο και την κοινωνική ένταξη, για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις και προκαταλήψεις.