Μια νέα παράταξη που θα συμμετάσχει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 παρουσιάστηκε στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Με τη χρήση της νέας τεχνολογίας, σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου παρουσιάστηκε σήμερα Παρασκευή στη Μυτιλήνη η νέα περιφερειακή παράταξη η οποία και φιλοδοξεί να εκφράσει τον ευρύτερο δημοκρατικό, αριστερό και οικολογικό χώρο.
Οι σημερινοί περιφερειακοί σύμβουλοι εκλεγμένοι με διαφορετικές ο καθένας παρατάξεις, Γιάννης Σπιλάνης της παράταξης «Συμβόλαιο ζωής με το Αιγαίο» που είχε στηρίξει η ΔΗΜ.ΑΡ, Μαρία Νικολάρα, της παράταξης «Αιγαίο Γόνιμη Γραμμή» που είχε στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ και Γιούλα Αργυρούδη της παράταξης «Άνεμος Οικολογίας» παρουσίασαν τη νέα παράταξη που πρεσβεύει μια «δίκαιη ανάπτυξη για τους πολλούς με δημοκρατία, συμμετοχή και αλληλεγγύη» στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2019. Φιλοδοξώντας να εκφράσει «το πλειοψηφικό ρεύμα της προόδου, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής στα νησιά».
Μαζί τους ο πρώην γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Στρατής Ζαφείρης, ο πρώην δήμαρχος Καλλονής Άρης Ελευθερίου, ο πρώην νομάρχης Σάμου Μανώλης Κάρλας, ο γνωστός από τον χώρο της οικολογίας Μιχάλης Μπάκας, αλλά και πολλά άλλα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ανένταχτοι αριστεροί και ευρύτερα δημοκρατικοί πολίτες των νησιών.
Όπως ανακοινώθηκε, με δημοκρατικές διαδικασίες το αμέσως επόμενο διάστημα θα αναδειχθεί ο επικεφαλής της παράταξης και θα επιλεγεί το όνομά της.
Κείμενο πρωτοβουλίας για την Αυτοδιοίκηση που θέλουμε για τα νησιά μας στο Βόρειο Αιγαίο
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε λίγους μήνες αποτελούν σημαντικό διακύβευμα για την δημοκρατία, για την αναπτυξιακή πορεία των νησιών μας, για τις συνεργασίες μέσα από τον διαρκώς ενισχυόμενο ρόλο των τοπικών και περιφερειακών αρχών, για την αλληλεγγύη και τον αλληλοσεβασμό.
Μέχρι σήμερα, επικρατεί η πρακτική οι κοινωνίες να παραμένουν αδρανείς και η λύση να δίνεται, είτε από τα κομματικά επιτελεία, με επιλογές προσώπων, που ελάχιστα τα απασχολεί να υπηρετήσουν τις τοπικές ανάγκες, είτε από άτομα γνωστά στις τοπικές κοινωνίες, που όμως εξυπηρετούν τις προσωπικές τους στρατηγικές. Είναι γνωστό άλλωστε, ότι δήμοι και περιφέρειες, ήταν για πολλά χρόνια “φυτώρια’’ και εκκολαπτήρια της τοπικής, μικρής ή μεγάλης διαπλοκής και κομματικών πελατειακών σχέσεων. Η έλλειψη οράματος και στρατηγικού σχεδιασμού σε συνδυασμό με αυταρχικές πρακτικές που απαξιώνουν την άλλη άποψη και τον διάλογο, έχουν ως φυσικό- καταστροφικό επακόλουθο την παραμονή των δομικών προβλημάτων των νησιών της Περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου, παρά τις δημόσιες επενδύσεις που έχουν γίνει από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους τα τελευταία τριάντα χρόνια. Νησιά καθηλωμένα αναπτυξιακά με αρνητικές δημογραφικές εξελίξεις, όπου ως ένα από τα κυριότερα προβλήματα αναδεικνύεται η απομάκρυνση των νέων ανθρώπων.
Τα τελευταία χρόνια επίσης, εξαιτίας του προσφυγικού – μεταναστευτικού, που ένα μεγάλο μέρος του το σηκώνουν τα νησιά μας, αναδείχθηκαν με τον πιο εμφατικό τρόπο ανθρωπιστικές αξίες, με κυριότερη την αλληλεγγύη που σαν νησιώτες μας γέμισαν περηφάνια και ανάταση. Παρά τις δυσκολίες στις οποίες βρεθήκαμε σαν χώρα και σαν πολίτες την τελευταία 10ετία εξαιτίας της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, οι συμπολίτες μας βρήκαν και εξακολουθούν να βρίσκουν τον τρόπο να σταθούν δίπλα σε χιλιάδες ανθρώπους που δεν επέλεξαν το ‘’δρόμο που βαδίζουν’’. Οι συμπολίτες μας έσωσαν και σώζουν την τιμή της Ευρώπης. Δυστυχώς δεν λείπουν οι ρατσιστικές, ξενοφοβικές ή και ακροδεξιές αντιλήψεις και πρακτικές. Είναι προφανές ότι «το προσφυγικό» και οι πιέσεις που δέχονται τα νησιά μας και οι κάτοικοι τους, είναι ζητήματα σοβαρά που θα έχουν σημαντικό ρόλο στην τοπική εκλογική ατζέντα. Η Περιφέρεια από απλός θεατής που κρύβεται πίσω από «αρμοδιότητες» πρέπει να έχει ένα ενεργό ρόλο στη διαχείριση ενός σημαντικού κοινωνικού θέματος που άπτεται τόσο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων όσο και των δικαιωμάτων των μονίμων κατοίκων για ομαλή καθημερινότητα.
Πεποίθησή μας είναι ότι πρέπει να ανατρέψουμε και μπορούμε την επικρατούσα αντίληψη, για το ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη των νησιών μας, τη ποιότητα ζωής των πολιτών, το περιβάλλον, για την δημοκρατία, την κοινωνική συνοχή και την πρόοδο. Για να το πετύχουμε αυτό απαιτείται ένας πόλος συσπείρωσης με διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που ξέραμε μέχρι σήμερα με διακριτή παρουσία στα τοπικά μας πράγματα. Απέναντι σε αυταρχικές και
αντιδημοκρατικές πρακτικές, σε πελατειακές σχέσεις και διαφθορά, που διαιωνίζουν τα προβλήματα και εκκολάπτουν νέα, απέναντι στη προσπάθεια να επικρατήσουν διχαστικές, ξενοφοβικές και ακραίες στάσεις, εμείς προβάλουμε αποτελεσματικές λύσεις βασισμένες στις τις αρχές της συνεργασίας, της ανεκτικότητας και της αλληλεγγύης ως εργαλεία για ένα καλύτερο αύριο για όλους μας.
Η χάραξη μιας διαφορετικής πορείας είναι επιβεβλημένη. Προτείνουμε μια νέα πορεία βασισμένη σε 4 αρχές:
* Πρωταρχικά, στην ουσιαστική αξιοποίηση των δυνατοτήτων της αυτοδιοίκησης προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Η απλή αναλογική, η συγκρότηση της Αυτοδιοίκησης σε νέα δημοκρατική βάση, οι προγραμματικές συγκλίσεις και η δημιουργία «λειτουργικών πλειοψηφιών» στο Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο, η ενίσχυση των τοπικών Κοινοτήτων , με άλλα λόγια η δημοκρατία στην αυτοδιοίκηση, είναι η πρώτη τομή, που μεταβάλλει υποχρεωτικά τη προσέγγιση για την αυτοδιοίκηση από προσωποκεντρική σε προγραμματική.
Η άποψη μας σε ότι αφορά στο περιεχόμενο της έννοιας και του ρόλου της αυτοδιοίκησης περιλαμβάνει:
o Την ύπαρξη οράματος και σχεδίου για το παρόν και κυρίως το μέλλον των νησιών και την ευημερία των πολιτών, που θα επιτρέπουν στην αξιοποίηση και όχι απλά την απορρόφηση των χρηματοδοτικών ευκαιριών, εθνικών και ευρωπαϊκών,
o Τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης μέσα από δράσεις ενημέρωσης για τα βασικά διακυβεύματα των τοπικών κοινωνιών και τις προτεινόμενες λύσεις,
o Την κινητοποίηση των φορέων, της επιχειρηματικής κοινότητας, των εργαζομένων, της επιστημονικής κοινότητας, των ανθρώπων του πολιτισμού και γενικότερα όλων των πολιτών (με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους),
o Την επεξεργασία ολοκληρωμένων και τεκμηριωμένων προτάσεων προς την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, για ειδικές πολιτικές για τον νησιωτικό χώρο με αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις, για άρση των συνεπειών της νησιωτικότητας σε τομείς όπως το μεταφορικό, η ενέργεια, η υγεία κλπ που επηρεάζουν καθοριστικά την ελκυστικότητα των νησιών,
o Την ενίσχυση της δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών (συμμετοχικές αποφάσεις), με αξιοποίηση των υπαρχόντων θεσμών,
o Τη χρηστή και διαφανή διαχείριση του δημόσιου χρήματος και τη δημόσια λογοδοσία.
* Δεύτερο, στη βαρύτητα που δίνεται στην κατάστρωση ενός σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης για τα νησιά μας, σύμφωνα με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Το σχέδιο θα λειτουργεί οριζόντια με ισχυρή περιφερειακή διάσταση ως «συγκολλητική» ουσία μεταξύ των μελών της παράταξης και θα αποτελεί τη στέρεη βάση για συνεργασίες, μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Η αναπτυξιακή ανασυγκρότηση των νησιών μας δεν μπορεί να αργήσει άλλο. Μπροστά μας ανοίγονται νέες δυνατότητες που επιβάλλεται να αξιοποιηθούν για τις ανάγκες των πολλών (διπλασιασμός των πόρων του επόμενου ΠΕΠ, το Ειδικό
Αναπτυξιακό, Ενισχυμένο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) σε συνδυασμό με μια σειρά από νέα θεσμικά εργαλεία (όπως ο αναπτυξιακός νόμος, προγράμματα του ΕΣΠΑ που ταιριάζουν με την παραγωγική φυσιογνωμία των νησιών μας, νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς, νόμος για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, ενεργειακοί συνεταιρισμοί, επιτάχυνση των διαδικασιών ίδρυσης των επιχειρήσεων κ.α). Το τρίπτυχο «ποιότητα, τοπικότητα, υψηλή προστιθέμενη αξία» οφείλει να είναι ο οδηγός μας σ’αυτή μας τη προσπάθεια.
* Τρίτο, στην επιλογή των ανθρώπων που στελεχώνουν τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις, να ανήκουν στις υγιείς τοπικές δυνάμεις , να έχουν γνώση και άποψη για τα θέματα της Περιφέρειας που θα κληθούν να διαχειριστούν και κυρίως διάθεση να υπηρετήσουν το σχέδιο που από κοινού θα καταστρώσουμε σύμφωνα με τα παραπάνω χαρακτηριστικά.
* Τέταρτο, την ουσιαστική συμβολή στη διαχείριση του προσφυγικού / μεταναστευτικού ρεύματος με αποτελεσματικότητα και αλληλεγγύη. Για μας, βασική αρχή είναι η συμβολή έτσι ώστε η διαχείριση της υπαρκτής προσφυγικής κρίσης να γίνεται με τρόπους που να κάνουν τους πολίτες των νησιών μας να νοιώθουν ασφάλεια και ταυτόχρονα να συμβάλουμε ώστε οι συνθήκες παραμονής προσφύγων και μεταναστών να είναι ανθρώπινες και σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο.
Κοινό σημείο όλων των προηγούμενων και προϋπόθεση για την επιτυχία του στόχου είναι η κινητοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού των πολιτών του Βορείου Αιγαίου.
Με τις σκέψεις αυτές αποφασίσαμε να πάρουμε την πρωτοβουλία για την δημιουργία μιας παράταξης για τις ερχόμενες Περιφερειακές εκλογές. Για το λόγο αυτό απευθυνόμαστε σε κάθε πολίτη ξεχωριστά, ζητώντας του τη συστράτευση για να προετοιμάσουμε μαζί ένα καλύτερο αύριο, για όλους μας.
Οι συντονιστές της πρωτοβουλίας
* Γιούλα Αργυρούδη, περιφερειακή σύμβουλος, Δ.Δ Ιδιωτικού Θεραπευτηρίου, Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων Περιβάλλοντος Χίου «Ελιξ»
* Μαρία Νικολάρα, περιφερειακή σύμβουλος, εφοριακός
* Γιάννης Σπιλάνης, περιφερειακός σύμβουλος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου