ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΛΕΣΒΟ
Αγαπητέ φίλε Κυριάκο,
Καλωσόρισες στο νησί της αρμονίας την Λέσβο. Ελπίζω η εδώ παραμονή σου να σε κάνει σοφότερο για τα τοπικά προβλήματα και την εν γένη ικανότητα των στελεχών σου (Περιφέρεια, Δήμοι, Βουλή, Ευρωβουλή) να δώσουν λύσεις.
Το νο1 πρόβλημα του νησιού είναι προφανώς το μεταναστευτικό/προσφυγικό. Δυστυχώς η κυβέρνηση Τσίπρα με την προτροπή των ευρωπαίων και των διάφορων ‘Ανοιχτών Κοινωνιών» δημιούργησαν το περιβάλλον για την αθρόα προσέλευση παράνομα εισερχόμενων ανθρώπων από χώρες με λίγη έως εξαιρετικά διαφορετική κουλτούρα από την ελληνική.
Έτσι ο συνολικός αριθμός προσφύγων και παρανόμων μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου ανέρχεται σε 14680 άτομα εκ των οποίων 6832 βρίσκονται στη Λέσβο, 4210 στη Σάμο, 1501 στη Χίο, 1062 στη Λέρο, 1026 στην Κω και 49 σε άλλα νησιά. Παρά τις συνεχείς μετακινήσεις προσφύγων και παρανόμων μεταναστών από τα παραπάνω νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα εντούτοις ο αριθμός τους παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, γεγονός εξαιρετικάανησυχητικό για λόγους εθνικής άμυνας και ασφάλειας. Όπως επισημαίνει ο Ευρωβουλευτής μας Νότης Μαριάς«όσο η Ελλάδα παραμένει μέλος της Σένγκεν η Πατρίδα μας θα συνεχίζει να αποτελεί μαγνήτη για χιλιάδες πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες οι οποίοι έρχονται εδώ προσδοκώντας ότι στην πορεία θα εφοδιαστούν με έγγραφα βραχείας παραμονής και βραχείας διέλευσης τύπου Σένγκεν προκειμένου να μπορέσουν να φτάσουν τελικά στη Γερμανία και σε άλλες χώρες του σκληρού πυρήνα της Ε.Ε». Ενώ άλλοι πολιτικοί (Λεβέντης, Καζάκης) επισημαίνουν ότι δεν εφαρμόζετε ο νόμος που ουσιαστικά ορίζει η Συνθήκη του ΟΗΕ (Ζυρίχη,1951) αλλά και του Ελληνικού κράτους αφού οι περισσότεροι των ξένων υπηκόων δεν βρίσκονται σε κατάσταση κινδύνου όταν φτάνουν να αιτούνται ασύλου, αλλά παράνομης εισόδου στην Ελλάδα.
Και εδώ βρίσκεται η απορία μου,πότε η ΝΔ αλλά και τα άλλα κόμματα και οι τοπικοί φορείς έκαναν μια έρευνα που να μας ενημερώνει:
Α. πόσες είναι οι ανάγκες από εργασιακής και κοινωνικής πλευράς σε μετοίκους
Β. ποιες οι επιθυμητές δεξιότητες τους
Γ. από ποιες χώρες θα μπορούσαν επίσημα και νόμιμα να αιτηθούν άδεια παραμονής και εργασίας στην Ελλάδα ή και ακόμα από ποιες χώρες ή πληθυσμούς δεν είναι επιθυμητή η μετανάστευση για κυρίως λόγους ασφαλείας και άλλους.
Δ. Πότε επιβλήθηκε καθεστώς καραντίνας όπως ορίζει ο οργανισμός Παγκόσμιας Υγείας για τους παράνομα εισερχόμενους πληθυσμούς?
Το δεύτερο ζήτημα που αφορά την Λέσβο αλλά είναι και εθνικό είναι αυτό της επιχειρηματικότητας. Όλοι κλαίνε στην διαπίστωση ότι έχουν φύγει 600.000 Έλληνες στο εξωτερικό. Αλλάκανείς δεν μιλάειγιατην εσωτερική μετανάστευση που νεκρώνει την κοινωνική και οικονομική ζωή στην τοπική κοινωνία και δίνει το δικαίωμα σε κάθε Τσίπρα να λέει ότι θα εξισορροπήσει αυτήν την ανισότητα με εισερχόμενους μετανάστες.
Οι Λεσβιακές επιχειρήσεις είναι κατά βάση Μικρομεσαίες-Οικογενειακές και είναι αυτές που συμβάλλουν -με τα προϊόντα και υπηρεσίες που προσφέρουν- στην δυνατότητα οι διαμένοντες πολίτες να απολαμβάνουν καλύτερης ποιότητας ζωής. Όταν αυτές κλείνουν δημιουργείτε μια κοινωνικοοικονομική ανισορροπία που σπρώχνει στην έξοδο των Νέων κυρίως σε αναζήτηση καλύτερων συνθηκών σε άλλες πολιτείες είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.
Περιττό να σου αναφέρω ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις στη Λέσβο επιβιώνουν γιατί φόρο-εισφοροδιαφεύγουνγια να επιβιώσουν. Και να αφήσουν τα παραμυθάκια της Ανάπτυξης σε οποιοδήποτε μορφή επικαλούνται οι διάφοροι παρατρεχάμενοι της εξουσίας. Και ερωτώ:
Α. Πότε η ΝΔ έφτιαξε ένα σύστημα έναρξης και λύσης μιας επιχείρησης σε μία μέρα
Β. Ποια η αναγκαιότητα ύπαρξης των Ασφαλιστικών εισφορών που από συστάσεως αποτελούν το μακρύ χέρι των ‘αγορών’ – θεσμικοί ονομάζονται- που ποτέ δεν απέδωσαν το πραγματικό εισόδημα στους συνταξιούχους πέραν των κομματικά προστατευόμενων συνδικαλιστικό-διαίτων συντεχνιών (πρόταση Μάνου για εθνική σύνταξη σε όλους άνδρες και γυναίκες των 700 ευρώ)
Γ. Πότε το πολιτικόκατεστημένο έκανε χρήση της προστασίας της οικογένειας μέσω της οικογενειακής επιχείρησης που αποτελεί και περίπου 80-90% του συνόλου των επιχειρήσεων στη Ελλάδα.
Δ. Πότε οι διάφοροι τοπικοί παράγοντες της ΝΔ διαμόρφωσαν ένα τοπικό πρόγραμμα επιβίωσης και κατέγραψαν τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού που δημιουργούν τις συνθήκες από-ανάπτυξης και πότε δημιουργήθηκε ένα όραμα με πραγματικά δεδομένα για την Λέσβο.
Ε. Που είναι στο κατά τ’ άλλα φιλελεύθερο πρόγραμμα της ΝΔ η αποσύνδεση της επιχειρηματικότητας από κάθε μορφή βίαιης προσαρμογής στα κελεύσματα του τραπεζικού και χρηματοοικονομικού κατεστημένου που δεσμεύει λογαριασμούς, ποινικοποιεί την επιχειρηματική ζωή και δημιουργεί συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στους πολίτες(Capitalcontrols, μπλοκάρισμα λογαριασμών, προμήθειες σε τράπεζες για χρήση μηχανημάτων είσπραξης μέσω καρτών, έλεγχος καρτέλ πετρελαίου κλπ)
Το τρίτο και τελευταίοΘέμα προτεραιότητας για την Λέσβο είναι η καλλιέργεια πολιτισμικής συνείδησης και διατήρησης της ιστορικής και κοινωνικής συνέχειας.
Α. Αντί να τρελαίνετε τον κοσμάκη στα διάφορα κενά περιεχομένου ΑΕΠ θα έπρεπε να έχετε καθορίσει σαν εν δύναμη κυβέρνηση την κατώτερη κατά κεφαλή πολιτιστική καλλιέργεια του Έλληνα πολίτη (βλέπε Γιάνναρος)
Β. Πότε κάνατε μια έκθεση στο νησί σε ετήσια βάση που να επισημαίνει τις ανάγκες εργασίας καιπολιτισμικής επιδίωξης για την τρέχουσα και μακράν περίοδο, ώστε οι εν δυνάμει επιχειρηματίες και οι νέοι να γνωρίζουν τι επαγγελματικό προσδιορισμό να έχουν.
Γ. Πότε ασχοληθήκατε ώστε να γίνει ένας προσδιορισμός του τι ακριβώς αποτελεί το «Λεσβιακό Προϊόν» και πως να το εμπλουτίσετε πολιτισμικά για να είναι εύκολα αναγνωρίσιμο στις διεθνής αγορές και ανταγωνιστικό.
Στο δια ταύτα της επίσκεψης σου στο νησί μας σου εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία αλλά όπως σου είχα αναφέρει όταν έγινες ο νέος πρόεδρος της ΝΔ ‘θα πρέπει να συνθέσεις στο εσωτερικό και κυρίως να ισορροπήσεις στο εξωτερικό, τις πολιτικές σου πρακτικές’. Ξεκίνα από την σύνθεση στο εσωτερικό γιατί το εξωτερικό είναι κάτι που δεν μπορείς να αγγίξεις ούτε εσύ ούτε ο Τσίπρας. Και αυτό φάνηκε από το Σκοπιανό, που όλοι κάνατε ‘γαργάρα’ το όνομα της Μακεδονίας (ΣΥΡΙΖΑ,ΝΔ,ΚΙΝΑΛ, ΠΟΤΑΜΙ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ).
Η Λέσβος χρειάζεται ένα μεγάλο έργο που θα σηματοδοτήσει την νέα σελίδα επιτυχημένης πορείας στο διηνεκές. Και αυτό είναι το Αρχαίο θέατρο της Μυτιλήνης ως Θεματικό Πάρκο που θα γίνει ο πυρήνας της δημιουργίας τουριστικής, πολιτιστικής και αγροτικής ανάπτυξης.
Καλή Διαμονή,
Γεώργιος Τιμ. Παλαιολόγος
Επίκουρος Καθηγητής Επιχειρηματικότητας και Οικογενειακών Επιχειρήσεων