Εχουμε πολλές φορές επισημάνει ότι η Περιφερειακή Αρχή δεν έχει αντιληφθεί ότι η βασική της αρμοδιότητα με βάση τον νόμο είναι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός. Εχουμε μάλιστα επιμείνει ότι αναπτυξιακός σχεδιασμός δεν ταυτίζεται με εργολαβίες έργων υποδομής (βασικά δρόμων), αλλά με την πολλαπλή παρέμβαση στήριξη των παραγωγικών δράσεων του πρωτογενή τομέα, της μεταποίησης, των υπηρεσιών (τουρισμού και δημιουργικής οικονομίας) ώστε να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα τους γεγονός που θα οδηγήσει στη αύξηση του ρόλου τους στην οικονομία των νησιών: στο Β.Αιγαίο οι 4 αυτοί τομείς παράγουν μόλις το 22% του ΑΕΠ σε σύγκριση με 34-38% σε Ιόνια, Κρήτη, Ν.Αιγαίο. Αντίθετα η οικονομία και το εισόδημα μας βασίζεται υπερβολικά πολύ στον δημόσιο τομέα που παράγει 32% του ΑΕΠ της Περιφέρειας σε σύγκριση με 22% κατά μέσο όρο στη χώρα και 16% στις άλλες τρεις νησιωτικές περιφέρειες (στοιχεία 2014). Προβλήματα με βαθιές ρίζες που προϋπάρχουν όλων των κρίσεων που βιώνουμε σήμερα (οικονομική, προσφυγική) ή που αναμένεται να έρθουν (ΦΠΑ).
Η αντιστροφή αυτής της τάσης δεν γίνεται με λόγια αλλά με πράξεις. Με πράξεις που βασίζονται σε αναγνώριση του προβλήματος και των αιτιών που το έχουν δημιουργήσει και σε ανάληψη δράσεων αξιοποιώντας όσα εργαλεία δίνει ο νομοθέτης και η κάθε κυβέρνηση. Εδώ δυστυχώς βρίσκεται η καρδιά του προβλήματος: η επίκληση των πολλαπλών κρίσεων που βιώνει η Περιφέρεια χρησιμοποιείται σωστά για την αύξηση των πόρων για δημόσιες επενδύσεις (όπως πχ. η αύξηση κατά 6εκ. του ΠΔΕ 2016, αντίστοιχη αύξηση του ΠΔΕ του 2017, ενεργοποίηση του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος με 25 εκ), αλλά καταλήγει στον εφήμερο ….καιάδα των εργολαβιών του οδικού δικτύου και όχι στη στήριξη των παραγωγικών δράσεων που θα δημιουργήσουν νέες μόνιμες θέσεις εργασίας και πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.
Η κα Καλογήρου και η Περιφερειακή Αρχή έχουν μείνει στα λόγια εδώ και 3 χρόνια σε ότι αφορά την στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των επιχειρήσεων, αν και η ίδια δηλώνει με υπερηφάνεια προς κάθε κατεύθυνση ότι προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα. Πολλές, σχεδόν καθημερινές, οι αποδείξεις.
Μόλις πριν λίγες ημέρες η κα Περιφερειάρχης μίλησε σε συνέδριο στην Αθήνα για την ανάγκη στήριξης του αγροδιατροφικού τομέα των νησιών μας (απολύτως σωστό), αλλά η ίδια δεν έχει κάνει τίποτα σχετικό με τα μέσα που διαθέτει. Αντίθετα πχ. αδρανοποίησε πλήρως την Αγροδιατροφική η οποία εξακολουθεί να προεδρεύεται από τον «άφαντο» κ. Κωστόπουλο (πρώην εκτελεστικός διευθυντής και νυν στενός συνεργάτης του κ. Καραμανλή), ενώ αδράνησε για 3 χρόνια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της Δ/νσης Κτηνοτροφίας με τα αποτελέσματα που γνωρίζουν και υφίστανται οι κτηνοτρόφοι. Παράλληλα δεν στήριξε στη σύνδεση τουρισμού-αγροδιατροφής προωθώντας μαζί με τους ξενοδόχους, τους εστιάτορες και τους παραγωγούς το τοπικό πρωϊνό και τη γενική κουζίνα γενικότερα. Δυστυχώς με χρηματοδοτήσεις εκθέσεων και συνεδρίων δεν αντιμετωπίζονται τα διαρθρωτικά προβλήματα της παραγωγής και διάθεσης στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίησης.
Αντίστοιχα συμβαίνουν και στους άλλους αναπτυξιακούς τομείς όπου η Περιφερειακή Αρχή οφείλει να κινηθεί αξιοποιώντας την πρόσφατα ανασυσταθείσα ΕΝΑ Β.Αιγαίου. Στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο όπου σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητούσε εξηγήσεις για τις αρνητικές εξελίξεις που διέρρευσαν στα χιώτικα ΜΜΕ και η Περιφερειακή Αρχή …. πετούσε τη μπάλα στην εξέδρα, μεταθέτοντας τις απαντήσεις για το μέλλον. Το ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ έχοντας διαγνώσει το πρόβλημα μετά από συνάντηση τον κ. Μανάρα (Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας) τον περασμένο Ιούνιο, είχε υποβάλει εδώ και 20 ημέρες ερώτηση στην κα Καλογήρου και στον ίδιο (ioannispilanis.blogspot.gr) ώστε να δώσουν απαντήσεις κατά πόσο στηρίζουν την Εταιρεία και μέσω αυτής την οικονομία των νησιών με τις απαραίτητες καινοτόμες δράσεις όπως πχ. της ανάπτυξης ειδικών μορφών πολιτιστικού και περιβαλλοντικού αλλά και συνεδριακού ή θαλάσσιου τουρισμού αξιοποιώντας υπαρκτές υποδομές, προωθώντας τη διασύνδεση αγροδιατροφής-τουρισμού, την αξιοποίηση της περιουσίας της Περιφέρειας και πολλά άλλα. Όμως καμία απάντηση ή όπως λέει ο λαός μας «απορία ψάλτου βηξ». Κατά τα άλλα συνεχίζονται τα λογύδρια περί ανάπτυξης στα διάφορα εθνικά και διεθνή φόρα. Χωρίς όμως κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα.
Ανάλογη αδράνεια έχει δείξει και στον τουρισμό, όπου η δραστηριότητα της Περιφέρειας εξαντλείται στη συμμετοχή σε εκθέσεις και σε επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις φορέων. Η ανάθεση της ανάδειξης του προφίλ της Περιφέρειας στην εταιρεία του αδελφού του βουλευτή της ΝΔ κ.Βαρβιτσιώτη που ούτε εγκρίθηκε, ούτε παρουσιάστηκε ποτέ στο Περιφερειακό Συμβούλιο, δεν μπορεί να καταγραφεί στα θετικά, γιατί απλά αποτελεί αντικείμενο ενδοκομματικής συναλλαγής με εντελώς απαράδεκτο αποτέλεσμα. Στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο ήρθε προς έγκριση η δημιουργία διαφόρων επιτροπών τουρισμού (τοπικών και περιφερειακής). Εστω και αν τα κείμενα των εισηγήσεων ήταν πρόχειρα και δεν προϊδεάζουν για κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, με τη κίνηση αυτή η κα Καλογήρου αναγνώρισε σιωπηρά ότι είχαμε δίκιο όταν στην αρχή της θητείας της είχαμε ζητήσει την ίδρυση Επιτροπής τουρισμού και η ίδια είχε αρνηθεί λέγοντας ότι άλλες ήταν οι προτεραιότητες της Περιφερειακής Αρχής. Η αποτελεσματικότητα και αυτής της κίνησης θα κριθεί στη πράξη. Και εμείς θα συμβάλλουμε ώστε να πετύχει, γιατί στα δικά μας μάτια προέχει η ανάταξη του τουριστικού προϊόντος. Αλλωστε έχουμε καταθέσει πολλές φορές συγκεκριμένες προτάσεις, ενώ μέσα από τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού Αιγαίο, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και αναλύουμε τα δεδομένα.
Το ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ κρούει για μια φορά ακόμη τον κώδωνα του κινδύνου για την περιφερειακή οικονομία και για τις ευθύνες της Περιφερειακής Αρχής γι’αυτό. Δεν υπάρχει αυτόματος πιλότος για την αναδιάρθρωση της οικονομίας και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις των νησιών θέλουν στήριξη από τους ……αδρανείς φορείς της Περιφέρειας. Και ας μην βιαστούν να πετάξουν το μπαλάκι «στις κρίσεις». Αυτές βρίσκουν την οικονομία του Β.Αιγαίου «καρυδότσουφλο» και χωρίς στηρίγματα.
Γιάννης Σπιλάνης