Ομάδα πολιτών αντιδρά στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την εκμετάλλευση των ιαματικών πηγών στα Θέρμα και σε δελτίο τύπου που έστειλαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν:
“Η αναπτυξιακή εταιρία του δήμου Λέσβου (ΑΔΕΛ ΑΕ), με μια κακογραμμένη και ελλειπή προκήρυξη που δημοσίευσε στις 17/2/2015 ετοιμάζεται να παραδώσει τα ιαματικά λουτρά του κόλπου της Γέρας σε ιδιώτη επενδυτή προς εκμετάλλευση.Πρόκειται για οθωμανικά λουτρά με ιστορία αιώνων, χαρακτηρισμένα ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και ως έργο τέχνης, που προστατεύονται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου. Πρόκειται επίσης για ένα ζωντανό μνημείο, αφού η χρήση τους παραμένει η ίδια από τη δημιουργία τους μέχρι και σήμερα και έχουν ιδιαίτερη κοινωνική και πολιτισμική αξία σαν παραδοσιακός χώρος συνάντησης και θεραπείας για τον τοπικό πληθυσμό.
Καθώς η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου θεωρείται σίγουρη, η πλειοψηφία των ανθρώπων που επισκέπτονται σήμερα τα λουτρά δεν θα μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν. Σε περίοδο κρίσης είναι απαράδεκτη η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου για τις λουτροθεραπείες. Η απομάκρυνση από τα λουτρά του ντόπιου λουόμενου με σκοπό την αντικατάστασή του από τον ξένο τουρίστα δεν είναι προς όφελος ούτε των δημοτών, ούτε του δήμου.
Η καθαριότητα καθώς και η οικονομική βιωσιμότητα των λουτρών μπορεί να είναι εξάλλου εφικτή χωρίς την αύξηση του εισιτηρίου, η δε τοπική ανάπτυξη θα προέλθει από την σωστή ανάδειξη και προβολή της μοναδικότητας του μνημείου, όχι με την υποβάθμισή του. Ο τουρίστας θα έρθει στη Λέσβο για αυτά τα λίγα εναπομείναντα, αυθεντικά μέρη, και όχι για κέντρα fitness και spa που μπορεί να βρει οπουδήποτε αλλού. Έσοδα μπορούν να υπάρξουν από υπηρεσίες που προσφέρονται περιφερειακά, εκτός των λουτρών και όχι από την αύξηση του εισιτηρίου και την αλλοίωση του χαρακτήρα τους. Δηλώνουμε πως δεν είμαστε αντίθετοι με την παραχώρηση της εκμετάλλευσης σε ιδιώτες, αρκεί αυτή να αντιμετωπίζει τα λουτρά πρωτίστως ως κοινωνικό και πολιτισμικό αγαθό.
Οι ιαματικές πηγές και τα λουτρά θα μπορούσαν και θα έπρεπε να αξιοποιηθούν με σκοπό την ανάπτυξη ιαματικού τουρισμού και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Για τον λόγο αυτό, προτείνουμε στην ΑΔΕΛ να εργαστεί και να μεριμνήσει για την αποκατάσταση του συγκεκριμένου μνημείου με την αποκάλυψη των θόλων, απομακρύνοντας τη σύγχρονη τσιμεντένια εξέδρα που ανεγέρθηκε επάνω τους, καθώς και την σωτηρία των πολλων άλλων εγκατελειμένων κτιρίων-μνημείων της Λέσβου με σκοπό τη δημιουργία ενός δικτύου ιαματικών λουτρών που πραγματικά θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μοναδικό τουριστικό πλεονέκτημα για το νησί, με πολλά οφέλη για ολόκληρη την τοπική οικονομία.
Από την άλλη πλευρά, ερωτήματα έχει προκαλέσει το γεγονός πως ενώ η ΑΔΕΛ ΑΕ με αυτό τον διαγωνισμό φαίνεται να επιδιώκει την «προσέλκυση επενδυτών, ιδιωτικών κεφαλαίων και τεχνογνωσίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό», τον δημοσιεύει στον τοπικό τύπο, δίνοντας περιθώριο 20 μόνο ημερών για την κατάρτιση προτάσεων που προϋποθέτουν σοβαρές οικονομοτεχνικές, αρχιτεκτονικές, θερμαλιστικές και τουριστικές μελέτες. Πιστεύουμε ότι το εξαιρετικά σύντομο αυτό διάστημα καθώς και η αδιαφάνεια στον τρόπο επιλογής του αναδόχου είχαν σαν αποτέλεσμα την αποτροπή κατάθεσης σοβαρών προτάσεων, και μόνο καταστροφικά μπορεί να είναι για το μέλλον των λουτρών.
Μέσα από την ιστοσελίδα https://secure.avaaz.org/el/petition/Pros_ton_Dimo_Lesvoy_kai_tin_anaptyxiaki_etairia_ADEL_AE_Leme_OHI_stin_katastrofi_ton_iamatikon_loytron_toy_kolpoy_tis_G/?fpLeijb 750 πολίτες καλούν την ΑΔΕΛ ΑΕ να ακυρώσει τον διαγωνισμό, να μην προβεί σε σύναψη σύμβασης εκμίσθωσης, και να προβεί στην επανάληψή του μόνο μετά από δημόσια διαβούλευση του θέματος και με την προϋπόθεση ότι θα προστατεύεται ο δημόσιος και λαϊκός χαρακτήρας των λουτρών, η παράδοση και η αυθεντικότητα του χώρου, η δημόσια υγεία και το δικαίωμα για λουτροθεραπεία.”
Πρωτοβουλία πολιτών για τα ιαματικά λουτρά