Μια αξέχαστη εμπειρία έζησαν πριν λίγες ημέρες οι μαθητές και μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, μαζί με τους καθηγητές τους, κ. Περμαθούλα Ζαφειρίου, κ. Μαρία Περιορή και κ. Τζάνο Στεφανέλλη που υλοποίησαν το πολιτιστικό πρόγραμμα «Κάστρα του Αιγαίου».
Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τη γειτονική Χίο. Εκεί, ανακάλυψαν την τόσο γνωστή αλλά, τελικά τόσο άγνωστη «μυροβόλο» γειτόνισσα του Αρχιπελάγους.
Η εκπαιδευτική εκδρομή τους, εκτός από ευκαιρία ευχάριστης, βιωματικής μάθησης, αποτελεί και μια πρώτης τάξεως απάντηση, αλλά και εναλλακτική επιλογή, στις σχολικές εκδρομές που επιλέγουν προορισμούς εξωτερικού, οδηγώντας σε απώλεια χρημάτων από τις τοπικές οικονομίες των πολλών και θαυμάσιων τοπικών προορισμών στο εσωτερικό της χώρας μας.
Έστειλαν, παράλληλα, ηχηρό μήνυμα προς το Υπουργείο Παιδείας το οποίο, ενώ προτρέπει οι πολυήμερες σχολικές εκδρομές να γίνονται εντός Ελλάδας, δίνει μόνο τέσσερις μέρες (3 διανυκτερεύσεις) για το εσωτερικό, ενώ για το εξωτερικό έως και 7!.
Το πρόγραμμα της εκδρομής έδωσε τη δυνατότητα να επισκεφτούν το Μουσείο Εσπεριδοειδών Citrus, την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, όπου παρακολούθησαν τη διαδικασία της παρασκευής των προϊόντων με βάση τη μαστίχα, τη Νέα Μονή, ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μοναστήρια, τον Ανάβατο, μεσαιωνικό οχυρωματικό οικισμό, τον αποκαλούμενο και « Μιστρά» της Χίου, το κάστρο της Βολισσού και τη Μονή της Αγίας Μαρκέλλας. Επίσης επισκέφτηκαν τα Καρδάμυλα, τη Δασκαλόπετρα, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό Μουσείο-Τζαμί, το Ναυτικό Μουσείο, το Κάστρο της Χίου, τη Βιβλιοθήκη του Κοραή, την Απλωταριά, το Λαογραφικό μουσείο της Καλλιμασιάς, τα Αρμόλια, το Πυργί με τα περίφημα «ξυστά» και τα μεσαιωνικά χωριά Μεστά και Ολύμποι.
Μακάρι να συνεχίσουν και του χρόνου, τέτοιες εκδρομές εκτός Ελλάδας που δίνουν οικονομική ανάσα στις δοκιμαζόμενες τοπικές αγορές και οι μαθητές γνωρίζουν τους κρυμμένους θησαυρούς της πανέμορφης χώρας μας.