Το έργο “Ψηφιακός Ηρόδοτος” είναι ένα πρωτοποριακό έργο διάσωσης και ανάδειξης ιστορικού αρχείου από την Κύπρο και το βόρειο Αιγαίο, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διασυνοριακής Συνεργασίας “Ελλάδα –Κύπρος 2007-2013” που καλύπτει όλη την επικράτεια της Κύπρου, την Κρήτη και νησιά του βορείου και νοτίου Αιγαίου.
Το εταιρικό σχήμα διασυνοριακής συνεργασίας του έργου «Ψηφιακός Ηρόδοτος» απαρτίζουν το ΡΙΚ ως επικεφαλής εταίρος, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης, η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μηθύμνης «Αργύρης Εφταλιώτης» και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που προσφέρει επιστημονική υποστήριξη σε όλους τους εταίρους.
Ο γενικός στόχος του προτεινόμενου Έργου “Ψηφιακός Ηρόδοτος” αφορά την ψηφιοποίηση και διάσωση του ιστορικού, κοινωνικού, και πολιτισμικού αρχείου του ΡΙΚ και των Βιβλιοθηκών της Μυτιλήνης και της Μήθυμνας. Το αρχεία αυτά περιλαμβάνουν κομβικής σημασίας από ιστορική άποψη γεγονότα και εξελίξεις της νεώτερης και σύγχρονης ιστορίας που διαδραματίστηκαν στην Κύπρο και την περιοχή του βορείου Αιγαίου. Οι εταίροι στοχεύουν στην δημιουργία σύγχρονων τεχνολογικών υποδομών πληροφόρησης και επικοινωνίας για να ενισχύσουν αφενός, την χωρική συνεργασία και ανάπτυξη των δύο περιοχών και αφετέρου, να αναδείξουν τις περιοχές ως πόλο καινοτομίας για την τεκμηρίωση, ανάδειξη, σύγκριση και προβολή ιστορικών γεγονότων στον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Το έργο στοχεύει επίσης στην αναβάθμιση της προσβασιμότητας του κοινού και την εφαρμογή καινοτόμας προσέγγισης για τα ΑμεΑ, δημιουργώντας ένα πρότυπο διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου.
Το έργο ψηφιοποίησης που υλοποιείται θα πολλαπλασιάσει τις δυνατότητες των τριών οργανισμών σε παραγωγές, προβολές και μελέτες. Με τον τρόπο αυτό, θα γίνει εφικτή η μελέτη και συγκριτική ιστορική έρευνα της περιόδου της Μικρασιατικής καταστροφής και της κυπριακής τραγωδίας. Παράλληλα, με την ψηφιοποίηση, οι δημόσιοι φορείς του έργου ευελπιστούν να προσφέρουν στους πολίτες πρόσβαση στις πληροφορίες και το αρχειακό υλικό, μέσω ειδικής διαδικτυακής πύλης.
Για τους σκοπούς του έργου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου οργανώνει συνέδριο/ημερίδα στη Μυτιλήνη με θέμα “Εικόνα και Ταυτότητα του Ελληνισμού σε Ιστορικές Καμπές”, όπου θα παρουσιαστούν αναλυτικά τα αποτελέσματα του έργου στην καταγραφή, ποιοτική παραγωγή και διαχείριση του ψηφιοποιημένου πολιτισμικού προϊόντος. Ιδιαίτερη αναφορά θα δοθεί στην ιστορική τεκμηρίωση των γεγονότων της Μικρασιατικής καταστροφής και του ξεριζωμού του Κυπριακού Ελληνισμού καθώς και στην εξαγωγή χρήσιμων ιστορικών συμπερασμάτων. Η από κοινού ανάπτυξη του έργου ψηφιοποίησης στο ΡΙΚ και στις δύο Δημόσιες Βιβλιοθήκες της Λέσβου επιτρέπει την τεκμηρίωση και σύγκριση των βιωμάτων στις δύο περιοχές που υποβλήθηκαν σε έντονες κοινωνικοπολιτικές αλλαγές και επιρροές τον τελευταίο αιώνα (Μικρασιατική Καταστροφή και Τουρκική εισβολή στην Κύπρο). Επίσης, στα πλαίσια της τεχνολογικής διάστασης του έργου, εξετάζεται η συμβολή του διαδικτύου στην προβολή ιστορικών γεγονότων και στην διάσωση και προβολή της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η παρουσία σας στο συνέδριο/ημερίδα που θα διοργανωθεί είναι ιδιαίτερα σημαντική έτσι ώστε να παραχθεί εποικοδομητικός διάλογος και ανταλλαγή απόψεων σε θέματα ανάδειξης κοινών συνιστωσών και ιστορικής μνήμης του Ελληνισμού.
Το συνέδριο/ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014 στο θέατρο του Φιλοτεχνικού Ομίλου Μυτιλήνης (ΦΟΜ), Σαμοθράκης 3-5, Μυτιλήνη σύμφωνα με το πρόγραμμα που ακολουθεί.
Η είσοδος είναι ανοικτή στο κοινό.