Της Άννας Κανδύλη
Δεν θα κρατούνται στη φυλακή όσοι έχουν καταδικαστεί για πλημμέλημα με ποινή έως 5 χρόνια σύμφωνα με τροπολογία του Υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου. Η διάταξη αυτή επικαιροποιεί το νόμο ν.4093/2012 σύμφωνα με τον οποίο, από την ψήφισή του και μετά οι ποινές από 3-5 χρόνια μετατρέπονται σε εξαγοράσιμες ή σε εκτιταίες με άλλους τρόπους πλην της κράτησης. Με την τροπολογία επεκτείνεται η μετατροπή των ποινών φυλάκισης έως και τα πέντε έτη από τρία, οι οποίες είχαν επιβληθεί αμετάκλητα μέχρι τη δημοσίευση του νόμου. Αυτό σημαίνει ότι όσοι εκτίουν ποινές έως 5 χρόνια, με αμετάκλητη καταδίκη πριν τη δημοσίευση του νόμου αποφυλακίζονται.
Για τη μετατροπή της ποινής θα αποφασίζει το Δικαστήριο που εξέδωσε την καταδικαστική απόφαση, ύστερα από κλήτευση του αιτούντος. Η ρύθμιση προτείνεται για λόγους ίσης μεταχείρισης των καταδικασθέντων, καθώς στην πράξη παρατηρήθηκε διχογνωμία στα δικαστήρια, λόγω έλλειψης μεταβατικής διάταξης στο ν.4093/2012, αν μπορούν ή όχι να μετατραπούν τις ποινές αυτές, δεδομένου ότι ο εν λόγω νόμος καταλάμβανε τις υποθέσεις που δεν είχαν εκδικαστεί αμετακλήτως.
Με την ίδια τροπολογία, προβλέπεται πως σε περίπτωση διαφωνίας ανακριτή και εισαγγελέα για την προσωρινή κράτηση, ο κατηγορούμενος που μέχρι τώρα κρατούνταν έως ότου εκδοθεί το βούλευμα που έλυνε τη διαφωνία, πλέον με διάταξη του ανακριτή, θα διατάσσεται ο κατ’ οίκον περιορισμός του, μέχρι να αποφασίσει το δικαστικό συμβούλιο. Μέχρι την έκδοση της απόφασης θα αφαιρείται από τον κατηγορούμενο το διαβατήριό του ή άλλο ισοδύναμο ταξιδιωτικό έγγραφο και θα του απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα. Πλέον, ως εκ τούτου, δεν θα εκδίδεται ένταλμα σύλληψης που συνεπάγετο την προσωρινή κράτησή του στο Αστυνομικό Τμήμα.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, αυτό γίνεται προκειμένου να εξασφαλισθεί μεν η παρουσία του κατηγορουμένου κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα χωρίς όμως να περιορίζονται με οποιονδήποτε άλλο τρόπο τα ατομικά του δικαιώματα. Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, επανέρχεται το προηγούμενο καθεστώς στην ανάδειξη της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Πλέον ο υπουργός Δικαιοσύνης θα προτείνει και το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίζει για τις προαγωγές στις θέσεις του προέδρου, αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αρείου Πάγου και Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, του γενικού επιτρόπου της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή του γενικού επιτρόπου της Επικρατείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων. Δεν θα ζητείται δηλαδή η γνώμη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, μετά από ακρόαση των υποψηφίων, όπως είχε ορισθεί με το άρθρο 1 του ν. 3841/2010.
enikos.gr