Σοβαρότατα προβλήματα δημιουργούνται στα Κέντρα Υγείας της Λέσβου, από την έλλειψη προσωπικού στη στελέχωση των ασθενοφόρων.
Στο Κέντρο Υγείας της Καλλονής υπάρχουν τρία άτομα που εργάζονται ως πληρώματα στα ασθενοφόρα, συν ένα συμβασιούχο, του οποίου η σύμβαση τελειώνει.
Στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου υπάρχουν μόνο τρία άτομα.
Στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου είναι μόνο δύο άτομα και ένας ακόμα υπάλληλος, ο οποίος κι αυτός, βγαίνει σύντομα στη σύνταξη.
Τέλος στο Κέντρο Υγείας Ερεσού υπάρχουν τέσσερα άτομα.
Με αυτό το προσωπικό, τα Κέντρα Υγείας καλούνται να καλύπτουν 360 ώρες βάρδιας κάθε μήνα, για να μπορούν να ανταποκρίνονται στα περιστατικά.
Δυστυχώς όμως, λόγω της έλλειψης προσωπικού, οι βάρδιες δεν καλύπτουν ούτε το 50% των απαιτούμενων ωρών, αφού δεν ξεπερνούν τις 120 με 140 ώρες το μήνα.
Όπως είναι φυσικό δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα, αφού τις περισσότερες φορές καλείται το ΕΚΑΒ για να στείλει ασθενοφόρα από τη Μυτιλήνη, για να καλύψει αυτά τα κενά και να εξυπηρετήσει τα επείγοντα κυρίως περιστατικά.
Όμως αυτό εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο, αφού όταν ξεκινήσει ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, για να εξυπηρετήσει περιστατικό σε απομακρυσμένες περιοχές, αυτομάτως υπάρχει κενό στη Μυτιλήνη, που ενδεχομένως να αποβεί μοιραίο, αν παραστεί ανάγκη για εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών.
Εκτός αυτών, τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ εξυπηρετούν σε καθημερινή βάση, περίπου δέκα εξιτήρια του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.
Ο κίνδυνος είναι μεγάλος, για να χαθούν ζωές.
Το πρόσφατο περιστατικό της Σάμου, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.
Η 2η ΔΥΠε Πειραιώς και Αιγαίου, έχει ενημερωθεί για τα προβλήματα αυτά εγγράφως εδώ και οκτώ μήνες, χωρίς από τότε να έχει προβεί σε κάποιες ενέργειες.
Η συνδρομή του συμπατριώτη μας Προέδρου του ΕΚΑΒ Δημήτρη Παπαγιαννίδη, έχει δώσει αρκετές λύσεις.
Όμως τα Κέντρα Υγείας του νησιού μας πρέπει να λειτουργούν αυτόνομα και η η ΔΥΠε Πειραιώς και Αιγαίου πρέπει άμεσα να βρει λύσεις προτού βρεθούμε προ εκπλήξεων…