ΔΗΛΩΣΗ ΒΑΣΙΛΗ ΤΕΝΤΟΜΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ
Από την ενημέρωση του κ. περιφερειάρχη στο χτεσινό περιφ. συμβούλιο σχετικά με τη φωτιά στη περιοχή Αγίας Μαρίνας πληροφορηθήκαμε ότι τα πυροσβεστικά αεροπλάνα που ήλθαν από τη Σάμο για να βοηθήσουν (αφού ακόμα περιμένουμε να επιτρέψει ο … Σόϊμπλε την έλευση στη Λέσβο του κλιμακίου της 359 ΜΑΕΔΥ με τα πυροσβεστικά αεροπλάνα) έπρεπε να γυρίσουν στη Σάμο για εφοδιασμό με καύσιμα.
Θα μπορέσει να μας εξηγήσει κάποιος υπεύθυνος γιατί συμβαίνει αυτό;
Τι υποδομές λείπουν από το νησί που δεν μπορεί να γίνει εδώ ο ανεφοδιασμός;
Και όταν λέμε «ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού για αντιμετώπιση των πυρκαγιών» τι εννοούμε; Θεός φυλάξοι;
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΒΑΣΙΛΗ ΤΕΝΤΟΜΑ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΤΟΥ ΠΕΡΙΦ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΥΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Στη συζήτηση στο χτεσινό περιφ. συμβούλιο , σχετικά με τους υποβιβασμούς δημ. σχολείων, ο επικεφαλής της περιφ. παράταξης “Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό” Β. Τεντόμας, μεταξύ των άλλων ανάφερε τα εξής:
«Κατά τη γνώμη μας, αν δεν υπάρξει ισχυρή κοινωνική αντίδραση, το θέμα της συγχώνευσης ή του υποβιβασμού σχολείων δεν θα έχει τελειωμό.
Τη μια χρονιά κλείνουν σχολεία σε μικρά χωριά στο όνομα της δημιουργίας δυναμικών σχολικών μονάδων στα κεφαλοχώρια και την επόμενη χρονιά υποβαθμίζουν τα σχολεία των κεφαλοχωριών. Τελικός στόχος θα είναι η δημιουργία «σχολείων – μαμούθ» που το μόνο «προσόν”’ τους θα είναι η εξοικονόμηση δαπανών για την εκπαίδευση.
Δηλ. σχολεία με στιβαγμένους μαθητές, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό, χωρίς καμιά φροντίδα για τα παιδιά ιδιαίτερων κατηγοριών (αλλοδαποί, παιδιά με ειδικά χαρακτηριστικά ή ιδιαίτερες αδυναμίες).
Σχολεία που αντί να παράγουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες μαθητών θα προκαλούν αύξηση μαθητικής παραβατικότητας και βίας.
Πού είναι εδώ η «νησιωτικότητα», πού είναι το δικαίωμα ισότιμης πρόσβασης στη δημόσια εκπαίδευση;
Και τι θα κάνουν οι γονείς των παιδιών που χάνουν τη δυνατότητα ολοήμερου σχολείου, όταν με αυτό το δεδομένο έχουν οργανώσει την επαγγελματική τους ενασχόληση και τον εν γένει οικογενειακό τους προγραμματισμό;
Και επειδή πρέπει να παίρνουμε όλοι μας και τις πολιτικές ευθύνες που μας αναλογούν, όσους πιστεύουν στα λόγια της συγκυβέρνησης ότι τα μνημόνια τελειώνουν θέλω να τους ρωτήσω, εντάξει, να πιστέψουμε τους κυβερνώντες ότι τελειώνουν τα μνημόνια και δηλαδή όταν τελειώσουν τα μνημόνια θα ξαναλειτουργήσουν τα σχολεία που καταργήθηκαν ή θα αναβαθμιστούν τα σχολεία που υποβαθμίστηκαν; Όχι βέβαια!.
Κατά την άποψή μας το περιφερειακό συμβούλιο σήμερα θα πρέπει όχι μόνο να εκδώσει ένα ψήφισμα συμπαράστασης στους γονείς, μαθητές και δασκάλους, αλλά και να αποφασίσει να συμμετάσχει σε κάθε ενέργεια, παράσταση ή κινητοποίηση που αυτοί αποφασίσουν τις επόμενες ημέρες».
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΒΑΣΙΛΗ ΤΕΝΤΟΜΑ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΤΟΥ ΠΕΡΙΦ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΡΚΙΓΚ.
Στη συζήτηση στο χτεσινό περιφ. συμβούλιο , σχετικά με την επαπειλούμενη εκποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ του λεγόμενου «ακινήτου ΑΒΚ 121», ο επικεφαλής της περιφ. παράταξης “Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό” Β. Τεντόμας, μεταξύ των άλλων ανάφερε τα εξής:
«Πριν μερικά χρόνια θεωρούσαμε τις παραλίες και τους κοινόχρηστους χώρους σαν εσαεί κοινωνικά αγαθά, συνταγματικά κατοχυρωμένα, που ήταν αδιανόητο ότι μπορούν παραδοθούν σε ιδιώτες.
Στις μέρες των μνημονίων που περνάμε τα πράγματα γύρισαν ανάποδα.
Όπως στο όνομα των «τεμπέληδων» δημόσιων υπαλλήλων ξεκίνησε ένα σαφάρι χωρίς τελειωμό κατά της δημόσιας διοίκησης και υπέρ των ιδιωτών, έτσι και με τη δημόσια περιουσία, με το πρόσχημα του πράγματι υπαρκτού προβλήματος πολλών ακινήτων που μένουν αναξιοποίητα, ακόμη και ανεντόπιστα, το ΤΑΙΠΕΔ ανάλαβε να πουλήσει τα πάντα, βουνά και δάση, παραλίες και βραχονησίδες και να τα πουλήσει όσο-όσο σε Γερμανούς, σε Άγγλους, σε Ρώσους και σε κάθε άλλον ενδιαφερόμενο «επενδυτή»..
Στη συγκεκριμένη περίπτωση των 50 στρεμμάτων στο χώρο του Μακρύ Γιαλού Μυτιλήνης η συμπεριφορά του ΤΑΙΠΕΔ, όπως μας την περιέγραψε ό κ. πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, δείχνει ότι οι «λογιστές» των μνημονίων δεν ορρωδούν μπροστά σε τίποτα.
Αδιαφορούν αν μείνει το νησί χωρίς καύσιμα, αδιαφορούν αν μείνει η Μυτιλήνη χωρίς εμπορικό λιμάνι.
Πρότασή μας:
Από αύριο κιόλας να ξεκινήσει συντονισμένος αγώνας όλων των φορέων της Λέσβου και πρώτα και κύρια του δήμου Λέσβου.
Παλιά και νέα δημοτική αρχή, παλιά και νέα περιφερειακή αρχή, Λιμενικό Ταμείο, επιμελητήρια κλπ θα πρέπει να οργανώσουν την αντίδραση σύσσωμου του λεσβιακού λαού με ένα στόχο: Να καταλάβει ο κάθε επίδοξος αγοραστής ότι τα λεφτά του θα πάνε τσάμπα. Ότι ο χώρος των 50 στρεμμάτων του Μακρύ Γιαλού είναι και θα παραμείνει ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ στη διάθεση των πολιτών.
Και σαν πρώτο έμπρακτο βήμα, με ευθύνη του δήμου να τοποθετηθούν σε 3-4 σημεία του επίδικου χώρου μεγάλες ταμπέλες που να διατρανώνουν αυτή τη λαϊκή απαίτηση.
Ας μην επαναπαυθούμε καθόλου ότι ο χώρος δεν μπορεί να οικοδομηθεί. Πέραν του ότι μπορεί να γίνει πανεύκολα ένα πανάκριβο πάρκιγκ, απρόσιτο για τη τσέπη του μέσου έλληνα, με διαδικασίες fast truck υπάρχει δυνατότητα για τη κατασκευή κτισμάτων που θα προσβάλλουν βάναυσα το περιβάλλον και θα προκαλέσουν ασφυξία στη ζωή της πόλης. Το παράδειγμα του MALL Αμαρουσίου, του μεγαλύτερου αυθαίρετου της Ευρώπης, που τελικά νομιμοποιήθηκε με κυβερνητική απόφαση κόντρα σε προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ, δείχνει το δρόμο και προδιαγράφει την απειλή για τα καθ΄ημάς, αν δεν αντιδράσουμε όπως απαιτεί η σοβαρότητα του προβλήματος».