Στις 4 Νοεμβρίου, οι Επιτροπές Περιβάλλοντος και Αγροτικής πολιτικής του Περιφερειακού Συμβούλιου Β. Αιγαίου συζήτησαν για την αδειοδότηση των ελαιοτριβείων. Παραθέτουμε την τοποθέτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Β, Αιγαίου, Στ. Κόρακα:
Για μια ακόμη φορά συζητάμε για ένα θέμα που έρχεται κάθε χρόνο. Όπως πάντα θα επαναλάβουμε ότι δεν συμφωνούμε με την προσπάθεια δαιμονοποίησης των αποβλήτων των ελαιοτριβείων. Αυτά τα απόβλητα δεν δημιουργούν πρόβλημα στο περιβάλλον, τουλάχιστον στο βαθμό που ορισμένοι ισχυρίζονται. Πράγματι αυτά τα απόβλητα πέφτουν επί αιώνες τώρα και στους δυο κόλπους της Λέσβου χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα, όπως αποδείχνουν και σχετικές μελέτες.
Γιατί λοιπόν γίνεται όλη αυτή η φασαρία; Ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται;
Κατά τη γνώμη μας, δεν υπάρχει σοβαρός λόγος μετατροπής των ελαιοτριβείων από τριφασικά σε διφασικά, τουλάχιστον και σε κάθε περίπτωση, όσο δεν θα έχουν προηγούμενα δημιουργηθεί οι αναγκαίες εγκαταστάσεις, ικανές να επεξεργαστούν τη συνολική ποσότητα των αποβλήτων (800 περίπου τόνους ημερησίως). Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι ήδη σήμερα ο παραγωγός επιβαρύνεται με υπέρογκα «αλεστικά» που ξεπερνούν το 20%(!!!) του παραγόμενου ελαιόλαδου και με την ευκαιρία καλούμε τους ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων να τα μείώσουν. Αν μετατραπούν τα ελαιοτριβεία σε διφασικά, τα έξοδα μεταφοράς των υγρών αποβλήτων στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας τους θα επιβαρύνουν επιπλέον τον παραγωγό.
Επίσης με το διφασικό θα έχουμε χαμηλότερη απόδοση ελαιόλαδου για τον παραγωγό διότι με τα υγρά απόβλητα θα διαφεύγει περισσότερο λάδι απ’ ότι διαφεύγει με τα στέρεα του τριφασικού. Ήδη με τις σημερινές άθλιες τιμές παραγωγού εντείνεται η τάση εγκατάλειψης των ορεινών και ημιορεινών ελαιοκτημάτων . Πού πάμε λοιπόν;
Φυσικά, κατά τη γνώμη μας, δεν πρέπει να γίνεται λόγος για αντιμετώπιση του ζητήματος με εξατμησοδεξαμενες και άλλα παρόμοια γιατί έτσι ακριβώς βάπτεται βάναυσα το περιβάλλον.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση προτείνουμε να ανανεωθούν, με μια πολιτική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι άδειες όλων των ελαιοτριβείων για την περίοδο 2014 -15, εν αναμονή και του πορίσματος της διυπουργικής ομάδας που δημιουργήθηκε για τη μελέτη του θέματος, ακόμα περισσότερο πού πολλά από τα ελαιοτριβεία. συμμορφώθηκαν με τις απαιτήσεις της προ του 2012 νομοθεσίας. Προτείνουμε κι εμείς στη διυπουργική ομάδα εργασίας να συμμετέχουν και εκπρόσωποι των ελαιοτριβείων και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Να περιμένουμε τι θα αποφασίσουν, πιεζόμενοι και από μας, λαμβάνοντας υπόψη και την περιβόητη νησιωτικότητα., να πάνε στη σωστή κατεύθυνση.