Στην εκπομπή του MEGA “Κοινωνία ώρα Mega” εμφανίστηκε σήμερα το πρωί η υποψήφια Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου η η οποία είχε τον παρακάτω διάλογο με τους παρουσιαστές της εκπομπής:
Γ. Οικονομέας: Η κα Χριστιάνα Καλογήρου είναι υποψήφια Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου. Είναι οικονομολόγος και διετέλεσε βουλευτής το 2004. Πως αποφασίσατε να κατεβείτε στο στίβο της αυτοδιοίκησης;
Χρ. Καλογήρου: Πρώτα απ’ όλα λατρεύω το Αιγαίο. Και δεύτερον θεωρώ ότι εκεί που κανείς μπορεί να εργαστεί και να έχει αποτέλεσμα ειδικά για τα νησιά, είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και κυρίως ο δεύτερος βαθμός της. Θεωρώ ότι τη γνώση την έχω μετά από 22 χρόνια δουλειάς.
Γ. Οικονομέας: Έχετε δουλέψει, όπως βλέπω στο βιογραφικό σας, στον ιδιωτικό τομέα, έχετε κάνει οικονομική διαχείριση μεγάλων έργων, έχετε κάνει μελέτες.
Χρ. Καλογήρου: Ναι έχω διατελέσει οικονομικός διευθυντής σε μεγάλες εταιρίες και τέσσερα περίπου χρόνια βουλευτής. Θεωρώ ότι η γνώση υπάρχει, το κυριότερο όμως που υπάρχει είναι η θέληση να εργαστώ για το Αιγαίο. Το Αιγαίο είναι μια πρόκληση για τους ανθρώπους που εργάζονται γι’ αυτό, διότι ό, τι είναι σχετικώς εύκολο για την ηπειρωτική Ελλάδα για τα νησιά αυτό το γύρω- γύρω θάλασσα δημιουργεί ειδικές συνθήκες.
Γ. Οικονομέας: Είναι 100% πιο δύσκολο.
Χρ. Καλογήρου: Σίγουρα.
Δ. Καμπουράκης: Το Βόρειο Αιγαίο ποια νησιά έχει;
Χρ. Καλογήρου: Τη Λήμνο, τον Άγιο Ευστράτιο, τη Λέσβο, τη Χίο, τα Ψαρρά, τις Οινούσσες, τους Φούρνους, τη Θύμαινα, τη Σάμο, την Ικαρία. Δέκα κατοικημένα νησιά.
Γ. Οικονομέας: Περίπου πόσος είναι ο πληθυσμός;
Χρ. Καλογήρου: Λίγο κάτω από 200.000. Αποτελείται από πολύ μικρά νησιά, όπως η Θύμαινα, που είναι πολύ κοντά στους Φούρνους. Και θα σας πω ένα χαρακτηριστικό για τη Θύμαινα, το οποίο το ξέρει ελάχιστος κόσμος. Τα παιδιά το πρωί για πάνε στο σχολείο μπαίνουν στη βάρκα και περνάνε στους Φούρνους, όπου έχει το σχολείο. Κι εκεί πηγαίνουν σχολείο.
Γ. Οικονομέας: Πόση διαδρομή είναι αυτή;
Χρ. Καλογήρου: Είναι περίπου δέκα λεπτά, ανάλογα βέβαια με τις καιρικές συνθήκες. Και βεβαίως αν έχει πολλή θαλασσοταραχή, τα παιδιά δεν πηγαίνουν καθόλου σχολείο. Είναι πολύ ειδικές οι συνθήκες.
Δ. Καμπουράκης: Τόσο λίγα είναι τα παιδιά για να μην υπάρχει η δυνατότητα σχολείου;
Χρ. Καλογήρου: Είναι πολύ λίγα. Αυτό είναι τα χαρακτηριστικό των νησιωτών. Οι νησιώτες έχουν πάρει την απόφαση να είναι εκεί, σε ορισμένα νησιά λίγοι, μόνοι τους, με πολύ ειδικές συνθήκες, οι οποίες δεν δημιουργούν εκείνες τις δυνατότητες ώστε να υπάρχουν όλες οι υποδομές.
Δ. Καμπουράκης: Οι μεταφορές είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα κα Καλογήρου.
Γ. Οικονομέας: Σε αυτό το θέμα τι μπορεί να κάνει κανείς; Τι θα κάνετε δηλαδή εσείς; Μπορεί να ανοίξει σχολείο;
Δ. Καμπουράκης: Για δύο τρία παιδιά δύσκολο είναι.
Χρ. Καλογήρου: Είναι δύσκολο. Όμως εκείνο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να αξιοποιήσει αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει το κάθε νησί. Το κάθε νησί έχει το δικό του μοναδικό πλούτο. Τη δική του ιδιαίτερη τοπική παραγωγή. Η Λήμνος μοναδικό σιτάρι. Η Λέσβος το λάδι. Η Σάμος το κρασί. Η Χίος τη μαστίχα. Σε αυτά τα νησιά μπορούν και δημιουργούν μοναδικά προϊόντα τα οποία δεν μπορούν να παραχθούν σε μεγάλες ποσότητες, όμως μπορεί να είναι πολύ υψηλής ποιότητας. Αυτό έχει φοβερή προστιθέμενη αξία, με αποτέλεσμα να δημιουργεί πολύ καλές προϋποθέσεις, για να έχει κανείς συνθήκες ανάπτυξης.
Δ. Καμπουράκης: Το χειμώνα αυτά τα νησιά όσα δεν έχουν και αεροδρόμιο έχουν συγκοινωνία της προκοπής;
Χρ. Καλογήρου: Το μεγάλο ζήτημα, το μεγαλύτερο πρόβλημα στα νησιά είναι αυτό της συγκοινωνίας. Και εκεί ακριβώς θα επικεντρωθεί το ενδιαφέρον μας ως Περιφέρεια.
Γ. Οικονομέας: Υπάρχουν περίοδοι που είναι απομονωμένα τα νησιά.
Χρ. Καλογήρου: Βεβαίως και να σας πω και κάτι. Η λέξη νησί στα αγγλικά είναι island που προέρχεται από τη λέξη isola, που έχει την ίδια ρίζα με το isolation, δηλαδή απομόνωση. Στόχος επομένως είναι να είναι νησί όχι απομονωμένο. Βεβαίως αυτό δεν είναι αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης . Δεν το λέω αυτό για να φύγει η ευθύνη, αλλά απλώς για να δώσουμε τη διάσταση. Όμως το πρώτιστο ενδιαφέρον οφείλουμε και πρέπει να είναι εκεί. Γιατί από εκεί δημιουργείται η πρώτη και βασική συνθήκη για να μπορέσει να προχωρήσει κανείς.
Γ. Οικονομέας: Κάθε πότε περνάει καράβι;
Χρ. Καλογήρου: Υπάρχουν νησιά από τα οποία μπορεί να περάσει καράβι μία φορά την εβδομάδα, πολλές φορές και μία φορά στις δέκα μέρες. Και δεν συζητάμε όταν οι συνθήκες είναι ειδικές.
Γ. Οικονομέας: Και αν γίνει κάτι έκτακτο;
Χρ. Καλογήρου: Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και εκεί κανείς καλείται να κάνει πολλαπλούς ρόλους. Υπάρχουν δήμαρχοι οι οποίοι καλούνται πολλές φορές να κάνουν το γιατρό. Υπάρχουν οι βαρκάρηδες που κάνουν τις μεταφορές από το ένα νησί στο άλλο, οι οποίοι έχουν περάσει και ειδικά σεμινάρια πρώτων βοηθειών. Ο βαρκάρης ο οποίος κάνει τη διαδρομή από τους Φούρνους στη Θύμαινα ή από τους Φούρνους στην Ικαρία έχει περάσει σεμινάριο πρώτων βοηθειών για να μπορεί να παρέχει τις πρώτες βοήθειες. Σκεφτείτε ειδικές συνθήκες.
Δ. Καμπουράκης: Πως είναι το πλήρωμα του ασθενοφόρου που ξέρει και πέντε πράγματα για να προσφέρει κάτι…
Χρ. Καλογήρου: Αυτό είναι το Βόρειο Αιγαίο. Μια πολύ μεγάλη πρόκληση και σε αυτή την πρόκληση οι συνεργάτες μου κι εγώ είπαμε ότι θα ξεκινήσουμε να κάνουμε μια νέα αρχή. Θεωρώ ότι χρειάζεται μια νέα εκπροσώπηση το Βόρειο Αιγαίο, γιατί οι συνθήκες είναι νέες. Ο συνδυασμός μας είναι «Εμείς, για το Αιγαίο», με σήμα τον ήλιο που ανατέλλει για τη νέα αρχή.
Δ. Καμπουράκης: Από τη Νέα Δημοκρατία δεν είστε υποψήφια;
Χρ. Καλογήρου: Ναι μεν έχω τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά κυρίως τη στήριξη των συνεργατών μου. Γιατί ξέρετε ποια είναι τελικά η μεγάλη δύναμη του Αιγαίου; Η μεγάλη δύναμη είναι οι άνθρωποί του.
Δ. Καμπουράκης: Εκ των πραγμάτων.
Χρ. Καλογήρου: Εκ των πραγμάτων.
Γ. Οικονομέας: Ποια είναι η βάση της Περιφέρειας;
Χρ. Καλογήρου: Η Μυτιλήνη. Η Λέσβος είναι η έδρα της Περιφέρειας, αλλά όταν κανείς είναι στο Αιγαίο, όπου βρίσκεται κάθε μέρα νοιώθει ότι είναι η πατρίδα του.
Δ. Καμπουράκης: Εμείς που πάμε διακοπές νοιώθουμε ότι είναι η πατρίδα μας. Πόσο μάλλον…
Γ. Οικονομέας: Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία και θα τα ξαναπούμε. Θα παρακολουθούμε τη δράση σας.
Χρ. Καλογήρου: Θα τα ξαναπούμε και επειδή θα είμαι και στο δεύτερο γύρο, θα δεσμευτείτε ότι θα με καλέσετε μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου;
Δ. Καμπουράκης – Γ. Οικονομέας: Δεν αναλαμβάνουμε καμία δέσμευση… Περάστε εσείς στο δεύτερο γύρο και αφήστε το επάνω μας.