Σχετικά με τις δηλώσεις του Σπύρου Γαληνού για την κατάσταση που επικρατεί στο ΠΙΚΠΑ με τους μετανάστες ο Στράτος Γεωργούλας επισημαίνει:
“Ο Δήμαρχος Λέσβου σε πρόσφατη επίσκεψη του στο ΠΙΚΠΑ διαπίστωσε τις πολύ άσχημες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, τονίζοντας οτι δεν μπορεί να ανεχτεί άλλο αυτή τη κατάσταση. Δεν μας είπε όμως τι πρόκειται να κάνει για αυτό.
Ως Δημοτική Κίνηση που προτάσσει την αξιοπρέπεια των ανθρώπων σε ύψιστο αγαθό, θεωρούμε ότι το νησί μας δεν πρέπει να γίνει συνώνυμο της φυλάκισης και του γολγοθά των προσφύγων και των μεταναστών. Προτείνουμε η ζωή τους, για όσο διάστημα βρίσκονται στο νησί μας, να διέπεται από αρχές φιλοξενίας και καλωσορίσματος στα χώματα της ελπίδας τους, όπου κανένας άνθρωπος δεν θα θεωρείται παράνομος. Τασσόμαστε κατά της Συνθήκης Δουβλίνο II, των πρακτικών της Frontex και των παράνομων επαναπροωθήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό καταθέτουμε τις παρακάτω συγκεκριμένες προτάσεις μας.
1. Επαναβεβαιώνουμε με ψηφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, την αποφαση του προηγούμενου οτι ο Δήμος Λέσβου ειναι υπερ της κατάργησης του Κέντρου Κράτησης στη Μόρια. Όχι σε νέα Παγανή.
2. Δημιουργία ενός Ανοιχτού Κέντρου Υποδοχής Ολιγοήμερης Διαμονής, όπου οι μετανάστες και οι πρόσφυγες θα μπορούν με αυτό-διαχείριση, αυτό-οργάνωση και αξιοπρέπεια να ορίσουν τη ζωή τους μέχρι να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες καταγραφής τους. Την ευθύνη οργάνωσης και συντήρησης θα πρεπει να την έχει ο ίδιος ο Δήμος (και όχι εθελοντές) και την ευθύνη διαμονής οι ίδιοι οι διαμένοντες.
3. Δημιουργία ενός δημοτικού Γραφείου εξυπηρέτησης μεταναστών και προσφύγων με διερμηνείς και εξειδικευμένο προσωπικό που θα τους βοηθάει να ολοκληρώσουν τα έγγραφά τους και θα τους ενημερώνει, καθώς και διασφάλιση των διαδικασιών όπου όλοι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες θα έχουν δικαίωμα σε όλες τις υπηρεσίες υγείας.
4. Άμεση ενεργοποίηση του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 78, Ν.3852/2010.
5. Άμεση αντιμετωπιση με τη συνδρομή των δημοτικων υπηρεσιών, της παρούσας ανθρωπιστικής κρίσης στο ΠΙΚΠΑ και συγκεκριμένα με τις εξής ενέργειες: άδειασμα βόθρου, αποκομιδή σκουπιδιών, απεντόμωση, φωτισμός, πυροσβεστήρες, αγορά αναλωσίμων καθαριότητας και φαρμάκων και εγκατάσταση σκηνών. “