«Ο παππούς μου έφυγε το 1915 από τη Σικελία εξαιτίας του πολέμου και ήταν πρόσφυγας» δήλωσε η Σούζαν Σάραντον σε συνέντευξή της για την εμπειρία της στη Λέσβο στην εκπομπή The View, όπου συμπαρουσιάστρια είναι η συνάδελφός της Γούπι Γκόλντμπεργκ.
Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Ήρθε εδώ έκανε οικογένεια, έφτιαξε ένα σπιτικό, πάλεψε και προσέφερε και μετά άρχισα να ακούω μια ρητορική μίσους, ξενοφοβίας, να εκμεταλλευόμαστε αυτούς τους ανθρώπους για πολιτικούς λόγους. Και σκέφτηκα, είμαστε καλύτεροι απ’ αυτό, εδώ είναι η Αμερική, η χώρα των μεταναστών και των προσφύγων!»
Έτσι «σκέφτηκα λοιπόν ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν φωνή, δεν έχουν τρόπο να πουν την ιστορία τους, κανείς δεν ξέρει ποιοι είναι και γιατί είναι εκεί; Θέλησα να πάω εκεί που συμβαίνει, μόνη μου και πήρα τηλέφωνο έναν φίλο μου για να μάθω που μπορώ να μείνω, αν ξέρει κανέναν που να είναι εκεί για να με βοηθήσει και με έφερε σε επαφή με τον Tyson Sadler από το RYOT news, τις φωτογραφίες του οποίου είδατε. Τον συνάντησα στην Αθήνα και πήγαμε στη Λέσβο για 10 μέρες».
Μία από τις παρουσιάστριες έκανε μια ερώτηση – παρατήρηση στη Σάραντον: «Άρα, η Ελλάδα δέχεται πρόσφυγες». Άμεση και αποστομωτική ήταν η απάντηση της ηθοποιού: «Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης, δεν γίνεται να μη δεχτεί. Αυτό ξεχνούν όλοι. Δέχονται το λιγότερο 400 πρόσφυγες την ημέρα».
Η Σάραντον έκανε λόγο για την βοήθεια που προσφέρουν οι κάτοικοι των νησιών στους πρόσφυγες, αλλά και για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που συγκεντρώνουν ρούχα: «Μαζεύουν τα βρεγμένα ρούχα, γιατί πολλές φορές είναι βρεγμένοι από τη μέση και κάτω. Κι εγώ όταν ήμουν εκεί, κρύωνα. Και τώρα, έχει πέσει περισσότερο η θερμοκρασία…».
«Μου είπαν πως πριν λίγες μέρες ένα μωρό γεννήθηκε μέσα σε μια από τις πλαστικές βάρκες και ότι ένα βρέφος έξι μηνών πέθανε σε έναν από τους καταυλισμούς εξαιτίας του κρύου. Δεν υπάρχει θέρμανση» ανέφερε η Σάραντον, καθώς έχει διατηρήσει την επικοινωνία με ανθρώπους στη Λέσβο.
Επίσης, επεσήμανε ότι «Οι περισσότεροι θα ήθελαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αλλά δεν έχουν σπίτια πια. Τα σπίτια τους βομβαρδίστηκαν. Ρώτησα μια γυναίκα “ποιος βομβάρδισε το σπίτι σου”. “Δεν έχει σημασία. Δεν υπάρχει πια” μου απάντησε. Είχαν συγγενείς που τους έκοψαν το λαιμό. Φεύγουν γιατί δεν θέλουν να τους πάρουν στο στρατό να πολεμήσουν. Σκέφτηκα, “τι θα έκανε μια γυναίκα, πόσο απελπισμένη θα πρέπει να είναι για να βάλει το παιδί της σε μια βάρκα με άλλους τουλάχιστον 60 ανθρώπους και να πάνε κάπου που δεν ξέρουν. Τι θα έκανε κάτι τέτοιο να μοιάζει με καλή ιδέα. Και οι απαντήσεις ήταν σαφείς: “Θέλω τα παιδιά μου να είναι ασφαλή, καθαρά, να σπουδάσουν και δεν υπάρχει τίποτα πια εκεί».
Σε ερώτηση για το τι απάντηση έχει να δώσει στους ψηφοφόρους του Ντόναλντ Τραμπ που υποστηρίζουν ότι ανάμεσα στους πρόσφυγες υπάρχουν τρομοκράτες και στον κόσμο που πιστεύει ότι κάποιοι από τους τρομοκράτες στο Παρίσι πέρασαν από την Ελλάδα, η Σάραντον είπε: «Να σας πω ότι κανείς δεν είπε ότι θέλει να έρθει στις ΗΠΑ. Ούτε ένας απ’ όσους ρώτησα. Όλοι θέλουν να πάνε στη Γερμανία ή τη Νορβηγία».
«Συνήθως οι πατεράδες προηγούνταν. Αλλά τώρα που θα σύνορα κλείνουν και γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο, έρχονται όλοι μαζί» συμπλήρωσε.
Η Γούπι Γκόλντμπεργκ ζήτησε από την Σούζαν Σάραντον να αφηγηθεί όσα έζησε στους Αμερικανούς πολιτικούς: «Πρέπει να γίνει μια συζήτηση σε ηθικό και όχι πολιτικό επίπεδο. Δεν έχουν περάσει τρομοκράτες ως πρόσφυγες. Στην τελική, θα δούμε που ήμασταν εμείς. Τι θέλουν; Ό,τι θέλουμε κι εμείς για τα παιδιά μας».
topontiki.gr
Δείτε το σχετικό βίντεο.
Susan Sarandon on Syrian Refugee Crisis“Down the line, we’re going to look at this crisis and we’re going to say ‘where were we?’,” Oscar-winner Susan Sarandon says on the Syrian refugee crisis after her visit to Greece.
Δημοσιεύτηκε από The View στις Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2016
topontiki.gr