Ένα από τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λέσβος και ιδιαίτερα η περιοχή της Θερμής, είναι το θέμα του «Σάρλιτζα Παλλάς», το οποίο μπλεγμένο επί σειρά ετών “στα γρανάζια του τέρατος” της γραφειοκρατίας, δεν έχει μέχρι τώρα αξιοποιηθεί και να δώσει μία άλλη αίγλη στην περιοχή και φυσικά μία τονωτική ένεση στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και της Λέσβου γενικότερα.
Τελευταία φαίνεται μία άκρη στο “φως του τούνελ”, με προκήρυξη που έβγαλε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, για την αξιοποίηση του «Σάρλιτζα Παλλάς».
Από την ενημέρωση που έχουμε, μέχρι τώρα υπάρχει ενδιαφέρον από τρεις ομίλους επιχειρήσεων, που ετοιμάζονται πυρετωδώς να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
Το θέμα βεβαίως είναι πόσο αξιόπιστες θα είναι αυτές οι προτάσεις και τι υπόβαθρο θα έχουν – προφίλ εταιρείας, οικονομική αξιοπιστία κλπ – αφού το παρελθόν μας έχει διδάξει πολλές φορές ότι σε παρόμοιες υποθέσεις εταιρείες που κερδίζουν κάποιους διαγωνισμούς στη συνέχεια “βουλιάζουν” και μένουν τα έργα στη μέση ενώ κάποια κεφάλαια που προέρχονται από Ευρωπαϊκά κονδύλια, κρατικές επιδοτήσεις, χορηγήσεις κλπ, μπαίνουν σε κάποιες τσέπες αετονύχηδων οι οποίοι έχουν αυτό και μόνο το σκοπό και φυσικά όχι στην περάτωση των έργων που τους αποδίδεται για να εκτελέσουν.
Παλαιότερα υπήρξαν κάποιες μελέτες για την αποκατάσταση και επανάχρηση του ξενοδοχείου «Σάρλιτζα Παλλάς» που δεν γνωρίζουμε που κατέληξαν.
Το «Σάρλιτζα Παλλάς» πρόκειται για ξενοδοχείο του 1905, που χτίστηκε από τον Χασάν εφέντη Μολλά Μουσταφά, αδελφού του πρωθυπουργού του τότε Οθωμανικού κράτους.
Το κτίριο βρίσκεται σε οικόπεδο 23.500 m2, και η ιδιαιτερότητα αυτού είναι ότι συναντώνται αρχαιολογικές ανασκαφές εντός της έκτασής του, καθώς και λουτροπηγές σε άμεση επαφή με αυτό.
Το ίδιο το ξενοδοχείο είχε κτισθεί εξαρχής για την εκμετάλλευση των λουτροπηγών της περιοχής.
Το κτίριο, οι ανασκαφές, και οι λουτροπηγές, βρίσκονται σήμερα υπό καθεστώς πλήρους εγκατάλειψης και όπως σας αναφέραμε στην αρχή το «Σάρλιτζα Παλλάς» βρίσκεται βαλτωμένο μέσα στις γραφειοκρατικές διαδικασίες, που είχαν να κάνουν κυρίως με το ιδιοκτησιακό καθεστώς κλπ.
Σήμερα τα πράγματα δείχνουν να μπαίνουν σε σωστό δρόμο, αν βεβαίως η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και προσωπικά ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, διαχειριστούν σωστά την υπόθεση και δεν επιτρέψουν σε “κηφήνες” την εκμετάλλευσή του προς ιδίον όφελος.
Σύντομα θα σας ενημερώσουμε για τους υποψήφιους “μνηστήρες” του διαγωνισμού, αλλά και για τα “ποιοτικά τους χαρακτηριστικά”, ώστε να έχουμε μία εικόνα για το μέλλον αυτής της μεγάλης ιστορικής κληρονομιάς του νησιού μας, που ακούει στο όνομα «Σάρλιτζα Παλλάς».