Οι Πρόσκοποι της Λέσβου τιμούν φέτος τα 95 χρόνια από μια άγνωστη σελίδα της Ελληνικής ιστορίας με ιδιαίτερη την συμμετοχή των νέων σε αυτήν.
Πρόκειται για την τιμητική εκδήλωση για τους Προσκόπους που έπεσαν στο Αϊδίνι της Μικρασίας το 1919 υπηρετώντας το συνάνθρωπο τους. Αλλά και για όλους τους Προσκόπους που έπεσαν στη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας και της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 15 Ιουνίου στις 11,30 το πρωί στο χώρο της Εστίας των Προσκόπων στο Μακρύ Γιαλό (Εστία Περιφερειακής Εφορείας και 3ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης). Ας σημειωθεί ότι στον αύλειο χώρο της Εστίας των Προσκόπων στο Μακρύ Γιαλό υπάρχει το μνημείο – σημείο αναφοράς στην προσφορά της Προσκοπικής Κίνησης δια των Ομάδων που δημιουργήθηκαν στους πληθυσμούς της Μικράς Ασίας την περίοδο 1919 – 1922 και ύστερα στην περίθαλψη των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Τι έγινε στο Αϊδίνι
Τον Ιούνιο του 1919 στο Αϊδίνι λειτουργούσαν τρεις Προσκοπικές Ομάδες. Ο Ελληνικός Στρατός μόλις είχε απελευθερώσει την πόλη και είχε εγκαταστήσει μικρή στρατιωτική φρουρά. Στις 15 Ιουνίου 1919 πολυάριθμες ομάδες Τούρκων ανταρτών επιτέθηκαν εναντίον της φρουράς. Οι Πρόσκοποι παρέμειναν στο πλευρό του στρατού και του φοβισμένου πληθυσμού και προσέφεραν κάθε λογής υπηρεσίες. Μετά την έξοδο από την πόλη της μικρής ελληνικής φρουράς, πραγματοποιήθηκαν από τους Τούρκους απίστευτες αγριότητες. Όσοι Πρόσκοποι δεν σκοτώθηκαν συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν τα χαράματα της 17ης Ιουνίου έξω από την πόλη όπου και εκτελέστηκαν με πρώτο τον Έφορο τους Νικόλαο Αυγερίδη.
Αλλά κι άλλες εκτελέσεις Προσκόπων έγιναν σε άλλες περιοχές της Μικρασίας κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας και της Καταστροφής. Στα Σώκια, στην Κάτω Παναγιά και αλλού. Όλες σαν αποτέλεσμα τήρησης της υπόσχεσης να εκτελούν οι Πρόσκοποι το καθήκον τους στο Θεό και στην Πατρίδα.
Υπηρεσίες σημαντικές όμως προσέφεραν οι Έλληνες Πρόσκοποι και μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Για την περίθαλψη των προσφύγων, οι οποίοι κατέφταναν κατά χιλιάδες, οι Πρόσκοποι χρησιμοποιήθηκαν με όλους τους τρόπους και χαρακτηρίστηκαν από τον Τύπο σαν οι φύλακες – άγγελοι των θυμάτων εκείνης της εθνικής συμφοράς. Προσέφεραν υπηρεσίες για την πρόχειρη εγκατάσταση των σκηνών, οργάνωση συσσιτίων και καθαριότητα των συνοικισμών, νοσοκομειακή περίθαλψη, ακόμα και για τη φύλαξη ορισμένων κατασκηνώσεων.
Για τις εξέχουσες αυτές υπηρεσίες του προς την πατρίδα, το 1922 απονεμήθηκε στη Σημαία του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Α’ Τάξεως.