Ως πρότυπες σε παγκόσμιο επίπεδο χαρακτηρίζονται οι δράσεις του Γεωπάρκου Λέσβου για την ανάδειξη και προστασία της φυσικής και γεωλογικής μας κληρονομιάς. Μετά από πρόσκληση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των δράσεων του Γεωπάρκου Λέσβου σε δύο διεθνή συνέδρια που διοργανώθηκαν στην Ιαπωνία και τη Μαλαισία.
Ειδικότερα, μεγάλη προβολή του Γεωπάρκου Λέσβου πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του 1ου Συνεδρίου για τα αειφόρα Γεωπάρκα με αντικείμενο την «Αποτελεσματική διαχείριση για καλύτερο μέλλον των Γεωπάρκων – Διαχείριση και πρόγραμμα δράσης των Γεωπάρκων» που πραγματοποιήθηκε στο νησί Lanqkawi της Μαλαισίας από 7 έως 11 Μαρτίου 2015. Στα πλαίσια του συνεδρίου μέσα από δύο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες διαλέξεις παρουσιάστηκαν αρχικά οι δράσεις που υλοποιούνται στο Γεωπάρκο Λέσβου με στόχο την αειφόρο ανάπτυξή του και ακολούθως οι τρόποι ανάδειξης, διαχείρισης, προστασίας και προβολής ενός φυσικού μνημείου και τα αποτελέσματα της επιτυχημένης διαχείρισης στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε θέματα τεχνογνωσίας που έχει αναπτύξει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για την ανάδειξη και προβολή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου αλλά και ανάπτυξης του γεωτουρισμού.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου βρέθηκαν στο επίκεντρο του Διεθνούς Συνεδρίου «Γεωπάρκα και Εκπαίδευση» που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο Tottori και το Γεωπάρκο San’in Kaigan από 7 έως 8 Μαρτίου 2015 στο Tottori της Ιαπωνίας. Στα πλαίσια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε από τον κ. Ηλία Βαλιάκο, Υπεύθυνο του Τμήματος Ερευνών του Μουσείου ειδική παρουσίαση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου, του εκπαιδευτικού υλικού, των εκπαιδευτικών του δράσεων για μαθητές, φοιτητές, εθελοντές και ειδικές ομάδες κοινού. Επίσης, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου οργανώθηκαν ειδικά εργαστήρια αφιερωμένα στον τρόπο σχεδιασμού και υλοποίησης εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σε περιοχές Γεωπάρκων όπου παρουσιάστηκε η μεθοδολογία ανάπτυξης των εκπαιδευτικών δράσεων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.