Η επιστολή φορέων Λέσβου για τον Φ.Π.Α.
Αξιότιμοι Κύριοι Βουλευτές,
Σχετικά με την επικείμενη, σύμφωνα με δήλωση του Υπουργού Οικονομικών, κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά, κάτι που θεσπίστηκε με αγώνες πάρα πολλών ετών, είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι θα δοθεί με μαθηματική ακρίβεια η χαριστική βολή στις κλειστές και εθνικά ευαίσθητες νησιωτικές μας οικονομίες.
Επισημαίνουμε ότι το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ δεν αποτελεί προνόμιο για τα νησιά, αλλά ένα ελάχιστο αντισταθμιστικό μέτρο απέναντι στα τεράστια προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικής Ελλάδας, που δημιουργούν από μόνα τους στρεβλώσεις σε βάρος των νησιών μας. Θεωρούμε λοιπόν αδιανόητο το επιχείρημα ότι ο μειωμένος ΦΠΑ των νησιών, δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά και την ελληνική οικονομία.
Και φυσικά να υπενθυμίσουμε ότι στο κυρίαρχο Ελληνικό Σύνταγμα, προβλέπεται και επιβάλλεται ιδιαίτερη μέριμνα από τις διατάξεις αναγνώρισης της «νησιωτικότητας», αλλά και από τις διατάξεις του ν. 4150/2013 για την εφαρμογή της «ρήτρας νησιωτικότητας».
Σας ζητούμε, να αντιληφθείτε το κοινωνικοοικονομικό κόστος της αύξησης του ΦΠΑ, να αγωνιστείτε σκληρά για την διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης και να καταψηφίσετε κάθε σχετικό νομοθέτημα, ώστε να μην καταστούν μη βιώσιμα τα ελληνικά νησιά και να μην καταδικαστούν σε οικονομικό μαρασμό, οδηγώντας σε αναγκαστική φυγή τους εναπομείναντες κατοίκους τους.
Σας καλούμε λοιπόν να δεσμευτείτε δημόσια ότι θα καταψηφίσετε οποιοδήποτε νομοθέτημα, στο οποίο θα προβλέπεται κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά και σας ζητάμε άμεση συνάντηση με όλους τους τοπικούς φορείς, για τη χάραξη κοινού αγώνα και κοινής στρατηγικής, ενάντια στις μεθοδεύσεις εξαθλίωσης των νησιών μας.
Οι συνυπογράφοντες
Ευάγγελος Μυρσινιάς Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λέσβου
Παναγιώτης Μπαρούτης, Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Αν. Αιγαίου
Παναγιώτης Τατάκης, Πρόεδρος Ε.Φ.Ε.Ε.Ν. Λέσβου
Περικλής Αντωνίου, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου & Μέλος Δ.Σ.
Ξενοδοχειακού Ελλάδος
Ιωάννης Σαμιώτης, Πρόεδρος Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου
Ιωάννης Αμπουλός, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων Λέσβου
Δημήτριος Σπανέλλης, Πρόεδρος Συλλόγου Ενοικιαζομένων Αυτοκινήτων Λέσβου
Παναγιώτης Παπαρίσβας, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης
Γεώργιος Χρυσίδης, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Καλλονής
Χαράλαμπος Αθανασίου: «να μην καταργηθεί η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας»
Με αφορμή τη φημολογούμενη πρόθεση της Κυβέρνησης να καταργήσει τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά μας, ο Βουλευτής Λέσβου, Χαράλαμπος Αθανασίου, δήλωσε τα εξής:
Η Οικονομία των νησιών του Βορειοανατολικού και Νότιου Αιγαίου, έχει ιδιαιτερότητες που πολλές φορές έχουν επισημανθεί από όλα τα κόμματα.
Έχουν δυσμενέστερους όρους ανταγωνιστικότητας της οικονομίας τους, λόγω αυξημένου κόστους μεταφορών σε σύγκριση με την Ηπειρωτική Ελλάδα. Ακόμα και σε σύγκριση με τα νησιά, που είτε βρίσκονται πλησιέστερα προς την Ηπειρωτική χώρα, είτε λόγω έκτασης και πληθυσμού έχουν περισσότερες δυνατότητες άντλησης πρώτων υλών από τα ίδια νησιά και διάθεσης προϊόντων σε αυτά.
Έχουν απέναντι τους τα μικρασιατικά παράλια, στα οποία προωθείται η ανάπτυξη με ταχείς ρυθμούς κυρίως με ξένες επενδύσεις.
Έτσι διαχρονικά ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας αυτών των τουριστικών περιοχών σε σύγκριση με αυτή των Ελληνικών νησιών του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου.
Η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ που έχει επιβληθεί σε αρκετά προϊόντα και υπηρεσίες, βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας των νησιών αυτών της χώρας μας, όπως συμβαίνει και σε άλλα νησιά άλλων χωρών της Ε.Ε.
Με αυτά τα δεδομένα θεωρούμε συνεπές και για εθνικούς, αναπτυξιακούς, αλλά και για πολιτικούς λόγους να μην καταργηθεί η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας.
Επιπρόσθετα στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού μου έργου – ελέγχου έχω ζητήσει με έγγραφό μου από 19-3-2015, από τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικής Διοίκησης /Υποδιεύθυνση έμμεσης φορολογίας /Τμήμα Α΄(ΦΠΑ) τα πραγματικά στοιχεία για τις περιοχές:Λέσβος, Χίος, Σάμος, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Θάσος, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες, Σκύρος.
Συγκεκριμένα ζήτησα να μου γνωρίσουν:
- Ποια είναι η απώλεια εσόδων ΦΠΑ από το μειωμένο συντελεστή για τις ανωτέρω περιοχές, αναλυτικά και για τα έτη 2011-2014
- Ποια είναι η επιβάρυνση του Κρατικού προϋπολογισμού στη συμμετοχή μας στον Κοινοτικό προϋπολογισμό από την απώλειά εσόδων ΦΠΑ
Και αυτό για να αντικρούσουμε, με συγκεκριμένα στοιχεία, την αντίθεσή μας στην κατάργηση της μείωσης των συντελεστών του ΦΠΑ, στα νησιά μας.