Μπορεί κάποιοι μετανάστες, να έκαναν όπως βλέπετε και στο αποκλειστικό μας βίντεο, το μπάνιο τους σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της Μυτιλήνης, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ΔΕΥΑΛ, έπρεπε να διακόψει την παροχή της ύδρευσης στην παραλία Καλαμάρι, επειδή γινόταν υπερκατανάλωση από τους δύστυχους αυτούς ανθρώπους.
Το νερό δεν είναι είδος πολυτελείας…
Είναι απαραίτητο αγαθό, για την επιβίωση του ανθρώπου.
Σχετική καταγγελία έστειλαν στη ΔΕΥΑΛ οι Άκης Σιαμαντζιούρας, Στέλιος Κραουνάκης και Μιχάλης Μπάκας, στην οποία αναφέρουν:
Κ Α Τ Α Γ Γ Ε Λ Ι Α
Προς τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου
της Δημόσιας Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λέσβου
κ. Δημήτριο Ακριώτη
Αξιότιμε κ. Ακριώτη,
Έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί σας σχετικά με το θέμα της διακοπής παροχής νερού στην παραλία Καλαμάρι στην προσφυγική συνοικία της Επάνω Σκάλας, μας δηλώσατε κατηγορηματικά ότι εν γνώσει σας έγινε η διακοπή παροχής νερού για την αντιμετώπιση αφενός της υπερκατανάλωσης από τη μεριά των προσφύγων και των μεταναστών και αφετέρου της υπερχρέωσης από τη μεριά της ΔΕΥΑΛ. Μάλιστα, μας παροτρύνατε να προχωρήσουμε στη δημόσια καταγγελία στα τοπικά ΜΜΕ, ώστε να ενημερωθεί ο Λεσβιακός Λαός.
Σας υπενθυμίζουμε ότι υπάρχουν δύο διαστάσεις που πιστεύουμε ότι κινούνται πάνω και πέρα από τους οικονομικούς λόγους που επικαλείστε: Την ανθρωπιστική και την ιστορική διάσταση.
Η ανθρωπιστική διάσταση αφορά στην απλούστατη διαπίστωση ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι ΑΝΘΡΩΠΟΙ κι ως εκ τούτου χρειάζονται ΝΕΡΟ για να ζήσουν. Η διακοπή παροχής νερού από την ΔΕΥΑΛ προς τους πρόσφυγες δεν διαφέρει σε τίποτα από την διακοπή παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ προς τους Έλληνες. Γιατί υιοθετούμε προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες την απάνθρωπη τακτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας;
Η ιστορική διάσταση αφορά στην απλούστατη διαπίστωση ότι η Επάνω Σκάλα είναι ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ κι ως εκ τούτου χρειάζεται να δείξουμε ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ. Η διαμαρτυρία κάποιων κατοίκων ή λουόμενων για τη χρήση της παραλίας και του νερού από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες δεν διαφέρει σε τίποτα με την εχθρική αντιμετώπιση των προσφύγων της Μικρασίας το 1914 και το 1922 από μικρό κομμάτι του ντόπιου πληθυσμού (Διδώ Σωτηρίου). Τόσο κοντόφθαλμη ιστορική μνήμη έχουμε οι Έλληνες;
Σας καλούμε, έστω και την ύστατη στιγμή, να συνειδητοποιείστε ότι τα ντους αυτά χρησιμοποιούσαν και οι κάτοικοι της περιοχής που επέλεγαν την παραλία Καλαμάρι για το μπάνιο τους. Με τη διακοπή του νερού, τους αφαιρείτε μια παροχή που είχαν μέχρι τώρα και παράλληλα τους στρέφετε κατά των μεταναστών ως υπαίτιους γι’ αυτό το μέτρο.
Σας καλούμε, έστω και την ύστατη στιγμή, να επανασυνδέσετε το νερό στην παραλία Καλαμάρι στην προσφυγική συνοικία της Επάνω Σκάλας για καθαρά ανθρωπιστικούς, ιστορικούς και πρακτικούς λόγους, αποδεχόμενος ότι πάνω από τα χρήματα και τους αριθμούς βρίσκονται οι άνθρωποι, ανεξαρτήτου φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, πολιτικών πεποιθήσεων και κοινωνικών συναθροίσεων.
Με τιμή,
Άκης Σιαμαντζιούρας,
Στέλιος Κραουνάκης,
Μιχάλης Μπάκας