Ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Αθανασίου Λεμεσού διοργάνωσαν το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου Ημερίδα Λαογραφίας “Θράκη-Λέσβος-Μικρά Ασία- Κύπρος”, που παρουσιάστηκε στον Άγιο Αθανάσιο Λεμεσού. Προσκεκλημένος ομιλητής και ο συγγραφέας-ερευνητής Βασίλογλου Φώτης, δάσκαλος και πρόεδρος του Συλλόγου Μεσοτοπιτών η «Αναγέννηση», ο οποίος εκπροσώπησε θεματικά το νησί μας με την παρουσίασή του: “Μεσότοπος Λέσβου, πτυχές της μουσικοχορευτικής παράδοσης του χωριού”. Έγιναν επίσης οι παρακάτω παρουσιάσεις: Μίμης Σοφοκλέους ” Η έννοια της εντοπιότητας στις λαογραφικές μελέτες”, Καλλιόπη Πρωτοπαπά “Τα έθιμα του κύκλου της ζωής στην Κύπρο. Ομοιότητες με τη Λέσβο και τη Θράκη”, Ιωάννης Ηλιάδης “Η λαογραφία της Μικράς Ασίας μέσα από τα κειμήλια της Συλλογής του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου”, Πασχάλης Λιγούδης “Ήθη και έθιμα της Θράκης, η μουσικοχορευτική παράδοση των Μάρηδων” και Μιχάλης Τερλικκάς “Το κυπριακόν πυθκιαύλιν”. Ακολούθησαν με επιτυχία και δυο μουσικοχορευτικές βραδιές στην Λεμεσό και στην Λευκωσία, με τραγούδια και χορούς από την Κύπρο, τους Ασβεστάδες Έβρου, τον Μεσότοπο Λέσβου και την Μικρά Ασία.
Η συνεργασία του Συλλόγου Μεσοτοπιτών η «Αναγέννηση» και του Λαογραφικού Ομίλου Λεμεσού ξεκίνησε από το πρώτο αντάμωμά τους το 1995 στο Ηρώδειο στην εκδήλωση «Μουσικές στις άκρες του Ελληνισμού» και ρίζωσε το 2000 στο Μεσότοπο όπου με την στήριξη του Δήμου Ερεσού-Αντίσσης και προσωπικά του τότε δημάρχου Πολύδωρου Αμπατζή έγιναν μεγάλες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις με την παρουσία και αποστολής από τους Ασβεστάδες του Έβρου. Αντάμωμα και των τριών αυτών «ακριτικών» Συλλόγων έγιναν το 2001 στην Λεμεσό με τον τίτλο: «Θράκη- Αιγαίο-Κύπρος «Λαογραφικές μουσικοχορευτικές διαδρομές»και την επόμενη χρονιά οι τρεις αποστολές ξαναβρέθηκαν στους Ασβεστάδες Έβρου.
Από τότε οι Μεσοτοπίτες «Γλεντιστάδες» έχουν προσκληθεί δυο φορές ακόμη την Κύπρο και είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία χρόνια ο Όμιλος Λεμεσού έχει βάλει στα μαθήματα χορών του και το λεσβιακό- μεσοτοπίτικο παραδοσιακό ρεπερτόριο και έχουν γίνει ανάλογες παρουσίες σε μεγάλες τοπικές εκδηλώσεις! Όλα τα παραπάνω δείχνουν τη δύναμη του λαϊκού πολιτισμού, που ανοίγει δρόμους, σφυρηλατεί σχέσεις και δημιουργεί θετικές προοπτικές στον τόπο μας.