Ζωή μέσα από το θάνατό της δίνει μία 55χρονη γυναίκα από τη Μυτιλήνη, η οποία ζούσε στην Αθήνα και βρέθηκε τώρα το καλοκαίρι στη γενέθλια γη, όπως και άλλοι Λέσβιοι της διασποράς, τέτοια εποχή, για διακοπές.
Μία σοβαρή επιπλοκή με την υγεία της προκάλεσε εγκεφαλική αιμορραγία, με συνέπεια να εισαχθεί στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Βοστάνειου και παρά τις προσπάθειες των γιατρών κρίθηκε εγκεφαλικά νεκρή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η άτυχη 55χρονη, που ήταν ένα πρόσχαρο άτομο, δεν είχε πρόβλημα υγείας και όλες τις προηγούμενες ημέρες ήταν ευδιάθετη στις επαφές και συναλλαγές της, ενώ είχε κοινωνικό – φιλανθρωπικό έργο, δηλαδή συμμετείχε ως εθελόντρια σε δραστηριότητες βοηθώντας αναξιοπαθούντες στην Αθήνα όπου διέμενε.
Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που ο σύζυγός της αποφάσισε να προχωρήσει στη δωρεά οργάνων της γυναίκας του.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, η 55χρονη βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από φίλη της μέσα στο σπίτι όπου διέμενε στην περιοχή
του Συνοικισμού και μεταφέρθηκε από το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο, αλλά ήταν ήδη αργά καθώς η αιμορραγία στον εγκέφαλό της ήταν εκτεταμένη.
Η 55χρονη Ειρήνη βρισκόταν με τον σύζυγό της στη Μυτιλήνη, ο οποίος ωστόσο είχε μεταβεί στην Αθήνα προ διημέρου όταν ο ίδιος
κλήθηκε εσπευσμένα να επιστρέψει πληροφορούμενος το μοιραίο.
Μεγάλο το μεγαλείο της ψυχής του, μέσα στην οδύνη της απώλειας αποφάσισε να δώσει ζωή από το θάνατό της, ώστε να συνεχίσει η καρδιά της να χτυπά στο σώμα ενός άλλου ανθρώπου, όπως και τα άλλα όργανα, το ήπαρ και οι νεφροί.
Με αυτό τον τρόπο η Ειρήνη συνεχίζει να βοηθά τον συνάνθρωπο και αφού έφυγε από τη ζωή, όπως έκανε και όσο ζούσε προστρέχοντας, όπου υπήρχε ανάγκη.
Η λήψη των οργάνων έγινε χθες τα ξημερώματα, αφού προηγουμένως είχε ξεκινήσει ένας κύκλος εξετάσεων κυρίως στην καρδιά της γυναίκας, όπως προβλέπουν γι’ αυτήν την ηλικία τα πρωτόκολλα, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν τυχόν προβλήματα στο όργανο που πρόκειται να μεταμοσχευθεί.
Ειδικό κλιμάκιο που βρέθηκε στη Μυτιλήνη από την Αθήνα προχώρησε στη λήψη της καρδιάς, η οποία κατευθύνθηκε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο των Αθηνών για να μεταμοσχευθεί σε ασθενή που πάσχει από καρδιακή ανεπάρκεια.
Στην Αθήνα κατευθύνθηκε και το ήπαρ της γυναίκας, ενώ οι νεφροί στο Ιπποκράτειο στη Θεσσαλονίκη για να μεταμοσχευθούν σε αιμοκαθαρόμενους και να επανέλθουν σε μια φυσιολογική ζωή.
Το «ευχαριστώ» της Μαρίας Ζερβού
Συγκινημένη η πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Μυτιλήνης, Μαρία Ζερβού, είπε ένα μεγάλο
«ευχαριστώ» στην οικογένεια της 55χρονης, το σύζυγο και τους συγγενείς:
«Τους ευχαριστούμε από καρδιάς με συγκίνηση εκ μέρους του Συλλόγου μας και της κοινωνίας γενικότερα για την πράξη τους να δώσουν ζωή μέσα από το θάνατο της συζύγου και δικού τους ανθρώπου, ειλικρινά τους ευγνωμονούμε».
Παράλληλα η κ. Ζερβού μιλώντας στα Νέα της Λέσβου εξήρε τη συνεισφορά του διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας
του νοσοκομείου, Ευθύμιου Ζιώγα: «Ο κ. Ζιώγας ως επιστήμονας και ως άνθρωπος έχει πολύ μεγάλη προσφορά σε αυτό για το οποίο αγωνιζόμαστε και εμείς από το Σύλλογό μας για τη διάδοση της δωρεάς οργάνων, γιατί σκεφτείτε ότι είναι ο γιατρός που βλέπει τους συγγενείς και τους ενημερώνει ότι ο άνθρωπός τους είναι εγκεφαλικά νεκρός».
Όπως εξήγησε η κ. Ζερβού «θέλω να διευκρινίσω γιατί το εγκεφαλικά νεκρός είναι μία έννοια παρεξηγημένη. Όταν ένας ασθενής κριθεί εγκεφαλικά νεκρός δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση επαναφοράς, καθώς εγκεφαλικά νεκρός χαρακτηρίζεται ένας ασθενής που έχει υποστεί βλάβη μη αναστρέψιμη στον εγκέφαλο και στο κέντρο λειτουργίας της αναπνοής.
Ο ορισμός λοιπόν του εγκεφαλικού θανάτου χαρακτηρίζει έναν ασθενή που δεν επανέρχεται ποτέ στη ζωή και μόλις αποσυνδεθεί από τα μηχανήματα, τα οποία τον κρατούν, “σβήνει” γιατί ουσιαστικά είναι ήδη νεκρός. Αυτό είναι ένα κρίσιμο δεδομένο που προσπαθούμε να περάσουμε στην κοινωνία ώστε να μην έχει κανείς επιφυλάξεις ότι αν γίνει δωρητής οργάνων μπορεί να του
πάρουν τα όργανα ενώ είναι ακόμα ζωντανός.
Επιπλέον εν αντιθέσει με το εξωτερικό, στη χώρα μας ακόμα και να υπογράψει κάποιος ότι γίνεται δωρητής οργάνων, αν ο μη γένοιτο
κριθεί εγκεφαλικά νεκρός πρέπει να υπογράψει και η οικογένεια για να προχωρήσει η λήψη, χρειάζεται η συναίνεση των οικογενειακών προσώπων», τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης.
Να σημειωθεί ότι το Βοστάνειο όπου τα τελευταία χρόνια υπάρχουν ελλείψεις ακόμα και σε αίμα, στο μακρινό παρελθόν ήταν το πρώτο περιφερειακό νοσοκομείο από το οποίο έγινε λήψη οργάνων από εγκεφαλικά νεκρή ασθενή, που οι συγγενείς της υπέγραψαν για δωρεά οργάνων. Μέχρι τότε οι λήψεις των οργάνων γίνονταν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες μεγαλουπόλεις, όχι όμως
σε επαρχιακές και ιδιαίτερα ακριτικές περιοχές, κάτι που ξεκίνησε για πρώτη φορά στο παρελθόν από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης ετοιμάζει μεγάλη εκδήλωση στα μέσα Οκτωβρίου με εξέχοντες ομιλητές για τα θέματα της δωρεάς οργάνων και αίματος, συνεχίζοντας τον αγώνα που δεκαετίες τώρα καταβάλλει για την προσέλκυση νέων εθελοντών και στην αιμοδοσία και στη δωρεά οργάνων.
Σ.ΣΑ
πηγή: Νέα της Λέσβου