Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών) εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους.
Έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου.
Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.
Είναι μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας, και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Παραδοσιακά, ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και ακτιβιστές διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους για βελτίωση της θέσης των γυναικών, καθώς και να εορτάσουν τις νίκες και τα επιτεύγματα του κινήματος.
Η Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών ξεκίνησε ως ένας εορτασμός στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Ρωσίας, καθώς και του πρώην σοβιετικού μπλοκ. Σήμερα, σε πολλές περιοχές, η ημέρα έχει χάσει το πολιτικό της νόημα, και έχει γίνει απλώς μια ευκαιρία για τους άνδρες να εκφράσουν την αγάπη τους για τις γυναίκες όπως συμβαίνει και με τη γιορτή της μητέρας και την ημέρα του αγίου Βαλεντίνου. Σε άλλες περιοχές, ωστόσο, η αρχική παραμένει ισχυρή η αρχική πολιτική σημασία της ημέρας για την υποστήριξη της ενδυνάμωσης και της ισότητα των γυναικών.
ΕΚΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ
Χριστιάνα Καλογήρου: «Η ενασχόληση της γυναίκας με την πολιτική σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα, παίρνει το χαρακτήρα υπέρτερου καθήκοντος»
Σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.) και το γραφείο Ισότητας της ΕΝ.Π.Ε. με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μίλησε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Μαρτίου στα γραφεία της Ένωσης Περιφερειών και είχε τίτλο «Η έμφυλη εμπειρία των γυναικών στην πολιτική», μίλησαν επίσης η Περιφερειάρχης Αττικής κα Ρένα Δούρου, η πρώην υπουργός κα Μαριέττα Γιαννάκου και η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κα Μαρία Αντωνιάδου, ενώ το συντονισμό της είχε η δημοσιογράφος κα Πηνελόπη Γαβρά.
Η κα Καλογήρου υποστήριξε ότι η απουσία των γυναικών από τα κέντρα των πολιτικών αποφάσεων αποτελεί σημαντικότατο δημοκρατικό έλλειμμα και αναδεικνύει την ένδεια της κυρίαρχης πολιτικής κουλτούρας. Κάλεσε ωστόσο τις γυναίκες να κάνουν το αποφασιστικό βήμα μπροστά, λέγοντας: «Σε μια δύσκολη και ιδιαίτερα απαιτητική εποχή, με πολλά κρίσιμα προβλήματα να επιζητούν τη λύση τους, ακριβώς η ενασχόληση με τα δημόσια πράγματα παίρνει το χαρακτήρα υπέρτερου καθήκοντος. Οι γυναίκες, επομένως, οφείλουμε να ανταποκριθούμε σε αυτό το προσκλητήριο. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή στις πολιτικές δραστηριότητες, αντιμετωπίζεται πολλές φορές με προκατάληψη, ενώ κρίνεται καθημερινά με τον πιο αυστηρό τρόπο».
Η Περιφερειάρχης είπε ότι η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική συνδέεται με την ποιότητα της δημοκρατίας, την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη και διαφώνησε κάθετα με τον όρο ποσόστωση που χρησιμοποιείται, λέγοντας: «Πρόκειται για μια αντίληψη αναχρονιστική και καθαρά ρατσιστική. Η γυναίκα δεν ανήκει σε κάποια προβληματική κοινωνική ομάδα που στο όνομα της δήθεν ισότητας χρειάζεται προνομιακή μεταχείριση και «σπρώξιμο». Δεν θα πρέπει να μιλάμε για ποσόστωση, αλλά για ισότιμη διεκδίκηση».
Κλείνοντας την ομιλία της αναφέρθηκε σε φράση του αειμνήστου Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1974 για τη θέση της γυναίκας στην πολιτική: «Η συμμετοχή της γυναίκας στο δημόσιο βίο θα επηρεάσει ευεργετικά τις πολιτικές εξελίξεις, γιατί θα απαλύνει με τη μετριοπάθειά της τα πολιτικά πάθη. Γιατί η γυναίκα αδιάφορη για τη δόξα, θέτει την ευτυχία υπεράνω της δυνάμεως και τον ανθρωπισμό υπεράνω των πολιτικών ιδεολογιών».
8 ΜΑΡΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Για τις γυναίκες, που αγωνιούν καθημερινά αν θα τις πληρώσει το αφεντικό σήμερα και αν θα έχουν δουλειά αύριο
-που σπέρνουν το χωράφι τους με κόπο για να επιβιώνουν ίσα-ίσα.
-του φτωχομάγαζου, που ανασαίνουν με το βραχνά του αρπαχτικού πολυκαταστήματος
-που βλέπουν διαρκώς τη ζωή τους να χειροτερεύει
-η Μέρα της Γυναίκας Δεν είναι ένα μπουκέτο λουλούδια μέσα στη μιζέρια της καθημερινότητάς τους.
Δεν είναι ένα και μοναδικό βράδυ ομαδικού ξεφαντώματος που την άλλη κιόλας μέρα θα αντικατασταθεί από μια ανούσια ζωή μοναχικής απελπισίας.
Δεν είναι μια ακόμα κουβέντα στην τηλεόραση για το πόσο «ωραία» και «καλή» είσαι, όταν δεν θέλουν να σκέφτεσαι πόσο «υποτιμημένη» και «ανισότιμη» σε λογαριάζουν.
Η 8 Μάρτη : Είναι μια φωνή που έρχεται από ένα μακρινό παρελθόν και κατευθύνεται σ’ ένα αισιόδοξο μέλλον!
Είναι η φωνή της φάντρας και της ράφτρας της Νέας Υόρκης του 1857, που σήκωσαν ανάστημα απέναντι στη βαρβαρότητα της εκμετάλλευσής τους, διεκδικώντας ίσο μισθό για την ίση δουλειά τους με τους άντρες συντρόφους τους, λιγότερες ώρες στο εξαντλητικό τους ωράριο, καλύτερες συνθήκες εργασίας μέσα στις άθλιες φάμπρικες όπου χόντραιναν με τον ιδρώτα, το αίμα και τη φτώχεια τους την κοιλιά και το πορτοφόλι του εργοδότη!
Είναι η φωνή της αγωνίστριας του εργατικού κινήματος Κλάρα Τσέτκιν και των σοσιαλιστριών της Συνδιάσκεψης στην Κοπεγχάγη του 1910, που τίμησαν τις ιστορικές διαδηλώσεις των αμερικανίδων εργατριών, αφιερώνοντας τη μέρα αυτή στις εργαζόμενες γυναίκες όλου του κόσμου και στον αγώνα τους!
Είναι η φωνή των 60 εργατριών του υφαντουργείου του Ρετσίνα, που έκαναν το 1892 την πρώτη γυναικεία απεργία στην Ελλάδα, όταν μειώθηκε το ισχνό μεροκάματό τους ενώ τ’ αφεντικά αποκτούσαν το πέμπτο εργοστάσιό τους!
Είναι η ματωμένη φωνή των καπνεργατριών του 1924, του 1926, του 1927, του 1936, που μήτε ο θάνατος δεν μπορεί να την κάνει να σωπάσει!
Όλοι και όλες στην Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, την Κυριακή 8/3 στις 6:30μμ στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (Κομνηνάκη 43)
Ανακοίνωση του ΤΟΣΥΝ Λέσβου για την παγκόσμια μέρα της γυναίκας
8 Μάρτη τιμάμε την παγκόσμια μέρα της γυναίκας
Η 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας , είναι ημέρα στοχασμού για την προσφορά των γυναικών στο κοινωνικό σύνολο και προβληματισμού για την υποστήριξη και ενίσχυση του ρόλου τους σε όλες τους τομείς της ζωής.
Παρά τα βήματα που έχουν γίνει σε θέματα ισότητας, εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις σε βάρος των γυναικών.
Οι συνθήκες κρίσεις ήρθαν να επιτείνουν τις ανισότητες, αφού οι γυναίκες είναι τα μεγάλα θύματα των χαμηλών αμοιβών, της ανασφάλιστης εργασίας και των υψηλών ποσοστών ανεργίας. Ο ρόλος της μητρότητας δοκιμάζεται επιπλέον, αφού οι κοινωνικές παροχές έχουν περιοριστεί δραματικά. Οι νέες γενιές γυναικών, γυναίκες, φοιτήτριες, εργαζόμενες, άνεργες, πτυχιούχες κάνουν εκπτώσεις στα όνειρα και στους στόχους τους.
Οι νέες όλου του κόσμου συνεχίζουν τον αγώνα για την επιβίωση, την καταπολέμηση της φτώχειας και του αναλφαβητισμού, τον αγώνα για την ειρήνη και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς. Η παγκόσμια κοινότητα έχει υποχρέωση να στηρίξει αυτή την προσπάθεια, να διασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τη γυναίκα μητέρα και τα παιδιά της, για τη γυναίκα εργαζόμενη, για τη γυναίκα απόμαχο της ζωής.
Ο Δήμος Λέσβου, με μια σειρά από δράσεις και στα πλαίσια των δυνατοτήτων, υποστηρίζει τις γυναίκες του τόπου μας, στους τομείς που περισσότερο έχουν ανάγκη: Υγεία, εργασία, κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη, βοήθεια στις γυναίκες θύματα βίας.
Οι γυναίκες που έχουν προβλήματα μπορούν να απευθύνονται στον Οργανισμό, «Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης», που βρίσκεται Αγίας Ειρήνης 10, στην Μυτιλήνη, τηλέφωνο 22510-27501, για τις υπηρεσίες του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου μας, στο εσωτερικό 2, για την Τράπεζα Εργασίας , τις Ομάδες Γονέων, τον Ξενώνα κακοποιημένων γυναικών, τον Ξενώνα Απόρων Καρκινοπαθών στην Αθήνα, στο εσωτερικό 3.
Τα Τοπικά Συμβούλια Νέων αποτελούν το θεσμό που δίδει στους νέους, από 15 έως 28 ετών, τη δυνατότητα να συμμετέχουν στα κοινά του τόπου τους.
Είναι το καινούργιο, οργανωμένο βήμα εκπροσώπησης της νεολαίας σε κάθε Δήμο και Κοινότητα. Αποτελούν αυτόνομες δομές ενεργής συμμετοχής και έκφρασης των νέων στις τοπικές κοινωνίες.
Στην πράξη, σε κάθε δήμο και κοινότητα μπορεί να δημιουργηθεί Τοπικό Συμβούλιο Νέων, μετά τη διενέργεια των εκλογών, το οποίο θα είναι αρμόδιο για την προώθηση των ζητημάτων και των αιτημάτων που απασχολούν την τοπική νεολαία.
Τα αιτήματα αυτά, καθώς και τα συμπεράσματα που θα συνάγονται από το εκάστοτε Συμβούλιο, θα προωθούνται μέσω του Προέδρου του Συμβουλίου στις συνεδριάσεις των αντίστοιχων Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων και στη συνέχεια θα δρουν από κοινού για την προώθησή τους
Πέρα από κόμματα και παρατάξεις. Πέρα από μικροπολιτικές αγκυλώσεις και κολλήματα. Ο θεσμός αυτός έρχεται να ενώσει όλους τους νέους, οι οποίοι θα συνεργαστούν για την επίτευξη των κοινών τους στόχων.
Για να γνωρίσετε το Τοπικό Συμβούλιο Νέων (Το.Συ.Ν.) του Δήμου Λέσβου επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του στο FACEBOOK ΕΔΩ https://www.facebook.com/profile.php?id=704407713009727&fref=ts
Με εκτίμηση το Δ.Σ του ΤΟΣΥΝ Λέσβου