Απαντήσεις πάνω στα ζητήματα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών του Β. Αιγαίου, της μετανάστευσης και της ανεργίας, έδωσε στην εφημερίδα «Τα Νέα» η επικεφαλής της παράταξης «Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή».
Η εφημερίδα, ζήτησε από όλους τους υποψήφιους περιφερειάρχες να απαντήσουν στις ίδιες (τρείς) ερωτήσεις εν όψει των εκλογών του Μαΐου.
Ακολουθούν οι απαντήσεις της υποψήφιας περιφερειάρχη, Αγλαΐας Κυρίτση:
Ερώτηση: Προβληματική η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών της περιφέρειας με την υπόλοιπη Ελλάδα, ιδίως τον χειμώνα. Τι προτίθεστε να κάνετε;
Αγλαΐα Κυρίτση: Σήμερα, παρά τις επιδοτήσεις, το σύστημα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων έχει καταρρεύσει. Καμία υποτιθέμενη ανάπτυξη δεν πρόκειται να επιτευχθεί εάν συνεχιστεί η κατάσταση ως έχει. Στόχος μας και μεσο-μακροπρόθεσμο σχέδιο η δημιουργία ενός δημόσιου-κοινωνικού φορέα παροχής ακτοπλοϊκών υπηρεσιών, με μοχλό την περιφέρεια και τους ΟΤΑ. Ο φορέας αυτός θα είναι υπεύθυνος και για τη ναυπήγηση ή την αγορά πλοίων, και για τη διαχείρισή τους. Άμεσα όμως είναι σίγουρο πως θα διεκδικήσουμε μαζί με τους νησιώτες μας από το αρμόδιο υπουργείο την απρόσκοπτη υλοποίηση των δρομολογίων, τη διαφάνεια και τον έλεγχο της χρήσης των επιδοτήσεων και των λοιπών υποχρεώσεων των ακτοοπλόων.
Ερώτηση: Δεκάδες παράνομοι μετανάστες μπαίνουν καθημερινά στη χώρα μέσω των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Πως μπορεί να λυθεί το πρόβλημα;
Αγλαΐα Κυρίτση: Για μας δεν υπάρχουν «λαθραίοι» άνθρωποι. Υπάρχουν πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς χαρτιά που προέρχονται από χώρες οι οποίες βρίσκονται σε πόλεμο. Κυρίως από Συρία και Αφγανιστάν. Κρατούνται προσωρινά στο Κέντρο Κράτησης της Μόριας στη Μυτιλήνη εν μέσω «νομικού κενού», για να καταλήξουν στην Αμυγδαλέζα. Εμείς το ζήτημα θα το αντιμετωπίσουμε σφαιρικά. Κατ΄ αρχήν είμαστε υπέρ των Ανοιχτών Κέντρων Υποδοχής. Ένα τέτοιο λειτουργεί ήδη στη Μυτιλήνη από εθελοντές και εθελόντριες χωρίς κανένα πρόβλημα. Ταυτόχρονα θα αξιοποιήσουμε κάθε ευρωπαϊκό πόρο καθώς και πόρους από διεθνείς οργανώσεις για την περίθαλψη και τη νομική τους κάλυψη, απαιτώντας ταυτόχρονα από την κυβέρνηση να θέσει το ζήτημα της κατάργησης του Δουβλίνου ΙΙ.
Ερώτηση: Υψηλά τα ποσοστά ανεργίας στην περιφέρειά σας. Με ποιον τρόπο θα παραμείνουν οι νέοι στα νησιά τους;
Αγλαΐα Κυρίτση: Αυτή είναι η επιτομή του success story των μνημονιακών πολιτικών εδώ και τέσσερα χρόνια. Η παραγωγική αποσάθρωση με αποτέλεσμα 15.000 ανέργους στο Β. Αιγαίο, με την ανεργία των νέων στο 60%. Θα έλεγα ότι κινούμαστε σε δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με την ίδρυση ειδικού γραφείου στην περιφέρεια. Ο δεύτερος και σημαντικότερος αφορά την παραγωγική ανασυγκρότηση που σχεδιάζουμε σε συνεργασία με επιστήμονες και φορείς της περιφέρειας. Ξεκαθαρίζουμε ότι ανάπτυξη για μας είναι πρώτα απ΄όλα η αξιοπρέπεια της εργασίας, η δίκαιη τιμή για τον παραγωγό και η εξάλειψη της ανεργίας, όχι με θλιβερά πεντάμηνα που μοιράζονται με νέους και προεκλογικά από κάποιους υποψηφίους, λύνοντας δήθεν προσωρινά το πρόβλημα.