TEE

Η Παράταξη μας ιδρύθηκε το 1997, τη χρονιά ίδρυσης και του Περιφερειακού Τμήματος του Β.Α. Αιγαίου του ΤΕΕ, ως μια προσπάθεια παρέμβασης στο νεοϊδρυθέν Περιφερειακό Τμήμα, με το φιλόδοξο στόχο να συμβάλλουμε ώστε το Περιφερειακό Τμήμα του Β.Α. Αιγαίου του ΤΕΕ να αποκτήσει κύρος, υπόσταση και παρέμβαση στη τοπική κοινωνία. Παράλληλα κύριο μέλημα μας ήταν το ΤΕΕ να σταθεί κοντά στους συναδέλφους Μηχανικούς των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου τόσο από συνδικαλιστική, όσο και από επιστημονική άποψη.

Και σ΄ αυτές τις εκλογές, επιλέξαμε τη συμμετοχή μας με ένα σχήμα στο νομό Λέσβου (Λέσβος – Λήμνος), αφήνοντας την ευχέρεια σε συμμαχικά σχήματα στα υπόλοιπα νησιά (Χίος και Σάμος – Ικαρία) να κάνουν το ίδιο.

Επιλέγουμε αυτή τη μορφή γιατί θέλουμε την εφαρμογή της απλής αναλογικής και σε επίπεδο νομού, ώστε να εξασφαλίζεται η ισότιμη εκπροσώπηση του κάθε σχήματος στην Αντιπροσωπεία.

Πιστεύουμε πως τα 16 περίπου χρόνια που μεσολάβησαν έγιναν πολλά και η συμβολή της παράταξης μας σ’ αυτά ήταν σημαντική, είτε βρεθήκαμε σε θέσεις ευθύνης, είτε και εκτός αυτών.

Tα τελευταία χρόνια όλοι βιώνουμε μια άγρια επίθεση στο εισόδημα, στα δικαιώματά μας, στη ζωή μας. Το επάγγελμά μας βρίσκεται αντιμέτωπο με μια ανελέητη επίθεση και με ένα σχέδιο διάλυσης του και των όρων άσκησης του.

Συνοπτικά αναφέρουμε τα παρακάτω:

 • Κατάργηση των ελάχιστών αμοιβών και του συστήματος αμοιβών.
 • Απώλεια μέσω αναγκαστικής συμμετοχής στο PSI άνω του 50% των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ. (μέσω της Τ.τ.Ε)
 • Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και αναγκαστική κατάταξη σε μεγαλύτερη ασφαλιστική κατηγορία.
 • Αύξηση των ποσοστών φορολόγησης για όλους του μηχανικούς (στο 26% από το πρώτο ευρώ για του Ελεύθερους Επαγγελματίες)
 • Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων όπου αυτές ίσχυαν στις εργασιακές σχέσεις των μηχανικών και ουσιαστική ισοπέδωση κάθε εργασιακής σχέσης και επαγγελματικού δικαιώματος.
 • Διαθεσιμότητα και απολύσεις στους Δημόσιους Υπάλληλους

Αυτοί που τόσα χρόνια κυβερνούν τη χώρα, δεν πιστεύουν ότι η χώρα μας μπορεί να είναι κάτι άλλο από μια περιφέρεια – αποικία χρέους στο Νότο, που θα εξαρτάται από τις πολιτικές επιλογές και τις αποφάσεις των διεθνών κέντρων που καθορίζουν τις εξελίξεις στον πλανήτη, οδηγώντας,

 • χιλιάδες συνάδελφους στη μετανάστευση προς «τα κέντρα των εξελίξεων» της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας των αγορών,
 • τους υπόλοιπους στην ανεργία, στην υποαπασχόληση, σε απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις.

Μπροστά σ’ αυτή τη κατάσταση, δεν μπορούμε να μένουμε άλλο απαθείς. Οφείλουμε και πρέπει να αντιδράσουμε. Απέναντι σε αυτές τις εφαρμοζόμενες πολιτικές, οι «εκπρόσωποι» των μηχανικών στο ΤΕΕ, τόσο σε κεντρικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο δεν κατάφεραν να συστήσουν την παραμικρή γραμμή άμυνας του τεχνικού κόσμου, ντύνοντας επιπρόσθετα μ’ ένα πέπλο σιωπής τις συντελούμενες εξελίξεις, με την κατάργηση του ενημερωτικού δελτίου.

Οι χιλιάδες συνάδελφοι που βιώνουν την επαγγελματική και οικονομική τους κατάρρευση, δεν μπορούν παρά είναι γεμάτοι οργή, απέναντι στους κατ΄ όνομα ″εκπροσώπους″ τους.

Το ΤΕΕ σήμερα γίνεται θυγατρική εταιρία του ΥΠΕΚΑ, που παρέχει μόνο υπηρεσίες.

Χάνει τον όποιο χαρακτήρα έκφρασης δημοσίου συμφέροντος, αποδεχόμενο 100% τη λογική της ανταποδοτικότητας. Αυτή η στάση το μετατρέπει σταδιακά σε εταιρεία, που σύντομα θα ελέγχεται από στενό κύκλο συμφερόντων. Διαφωνούμε έντονα με τη μετάλλαξη αυτή του ΤΕΕ.

Εδώ και καιρό δυστυχώς δεν υπηρετεί ούτε καν την επιστήμη μας αλλά τις μνημονιακές κυβερνήσεις και ομάδες συμφερόντων.

Οι ευθύνες της πλειοψηφίας στην διοίκηση και του Κεντρικού, αλλά και του Περιφερειακού Τμήματος του  ΤΕΕ Β. Α. Αιγαίου  είναι μεγάλες!

 • Δε στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.
 • Δεν αντέδρασε στη νέα πραγματικότητα.
 • Ταυτίστηκε με επιλογές επιχειρηματικών συμφερόντων (ΡΟΚΑΣ)

Χρειάζεται μια άλλη κατεύθυνση, μια άλλη πολιτική! Οι μηχανικοί μπορούμε και πρέπει να συμβάλουμε στη μελέτη ενός  άλλου μοντέλου ανάπτυξης, που, λαμβάνοντας υπόψη τις τεχνολογικές εξελίξεις –αλλά όχι και τη χυδαία εμπορευματοποίησή τους. Ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα υπηρετεί την κοινωνία και παράλληλα θα δίνει τη δυνατότητα στη  μεγάλη πλειοψηφία των μηχανικών, να βρίσκει αξιοπρεπές αλλά και πολύ ευρύτερο πεδίο επαγγελματικής απασχόλησης. Αυτό, γίνεται τώρα ακόμα πιο επίκαιρο και αναγκαίο, σε μια χώρα διαλυμένη, που εκχωρείται σε δόσεις και φιλέτα στην παγκοσμιοποιημένη «ανάπτυξη» της μεγέθυνσης των δεικτών και της εξαθλίωσης των κοινωνιών.

 • Αναδείχνουμε και προωθούμε την πολιτική για πλήρεις μελέτες και ποιοτικά έργα ως μοναδική κατεύθυνση που συνάδει με αξιοπρεπή άσκηση του επαγγέλματος όλων των μηχανικών, από όποια θέση κι αν βρίσκονται, με τελικό αποδέκτη την κοινωνία.
 • Υπερασπιζόμαστε το επάγγελμα του μηχανικού, τόσο στον ιδιωτικό όσο και το δημόσιο τομέα, με διακριτούς και αξιόπιστους ρόλους για τον καθένα.
 • Καταγγέλλουμε το ρόλο των Α.Ε. του Δημοσίου, τύπου ΕΓΝΑΤΙΑΣ Α.Ε.,  την υποτιθέμενη ευελιξία που υπηρετούν, τις αναθέσεις μελετών στα ΑΕΙ με τον μανδύα της έρευνας.
 • Δεν αποδεχόμαστε την υπαγωγή των ΑΕΙ στα ιδιωτικά συμφέροντα και αναδεικνύουμε το ρόλο της ανεξάρτητης έρευνας, ως μοναδικό προωθητικό εργαλείο για μια ανάπτυξη που σέβεται το δημόσιο συμφέρον, την κοινωνία και το περιβάλλον.
 • Εναντιωνόμαστε στη φοροεπιδρομή, στη λεηλασία δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, στην κατάλυση του κοινωνικού κράτους, με πρόσχημα το χρέος και πραγματικό στόχο να γίνουν οι «μεγάλοι», ακόμα μεγαλύτεροι.
 • Εναντιωνόμαστε στη διάλυση των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών, στις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα.
 • Δεν αποδεχόμαστε την κλοπή των αποθεματικών του Ταμείου  μας.
 • Δεν θέλουμε να καλυφθεί αυτή η κλοπή με αύξηση των εισφορών, ούτε θα επιτρέψουμε κατασχέσεις περιουσίας λόγω ασφαλιστικών οφειλών.
 • Διεκδικούμε την αναγνώριση της ιδιότητας των ανέργων συναδέλφων με ουσιαστικά μέτρα γι’ αυτούς και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, χωρίς αποκλεισμούς.

Στις εκλογές του ΤΕΕ,  συμμετέχουμε μαζικά κι ενώνουμε τις δυνάμεις μας, για να δώσουμε νέα κατεύθυνση στο ΤΕΕ/ Τμήμα Β.Α. Αιγαίου, για ν’ ανατρέψουμε τα δεδομένα.

Το ψηφοδέλτιο μας.

Προσπαθήσαμε και σε μεγάλο βαθμό τα καταφέραμε να ανανεώσουμε το ψηφοδέλτιο μας. Έτσι  το ψηφοδέλτιο μας στελεχώνεται από συναδέλφους όλων των ειδικοτήτων παλιούς και νέους, απ΄ όλους τους επαγγελματικούς χώρους, με όρεξη για δουλειά και μεράκι.

Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο η παράταξη μας καταβαίνει σε συνεργασία με τη παράταξη : «Αριστερή Συνεργασία Μηχανικών Σάμου – Ικαρίας»