Επιστολή των Οικολόγων Πράσινων προς την Χριστοδουλοπούλου για το μεταναστευτικό
“Η Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εκφράζοντας την ανησυχία της για την τύχη των χιλιάδων προσφύγων που καταφθάνουν στις ακτές των νησιών του Β. Αιγαίου έστειλε επιστολή στην Αν. Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής ζητώντας της να επιληφθεί ώστε να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα της πρώτης υποδοχής και φροντίδας των ανθρώπων αυτών. Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή.
Προς την αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής
Αξιότιμη κα Χριστοδουλοπούλου,
Όπως γνωρίζετε και από την πρόσφατη επίσκεψη σας στη Μυτιλήνη οι καθημερινές ροές των προσφύγων στο νησί έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Μόνο για το Μάρτιο αναφέρθηκαν περισσότερες από 3,000 αφίξεις ενώ ο ρυθμός αυξάνει καθημερινά. Οι αφίξεις έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα στο Βόρειο – Βορειοανατολικό τμήμα του νησιού με την Αστυνομία και το Λιμενικό να αδυνατούν να μεταφέρουν γρήγορα τους πρόσφυγες στην πόλη, στο κέντρο υποδοχής της Μόριας με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι, οικογένειες με παιδιά:
Α. να μένουν για αρκετές ώρες εξαντλημένοι κάτω από τον ήλιο στα χωριά της Λέσβου, ιδιαίτερα στο Μόλυβο, που έχει και λιμενικό σταθμό. Δεν υπάρχει μέριμνα από την Πολιτεία για τη φιλοξενία αυτών των ανθρώπων για τις πρώτες ώρες μετά τη «σύλληψη» τους, οπότε η κατάσταση διασώζεται μόνο από την συγκινητική πραγματικά προσπάθεια των εθελοντών πολιτών όπως ακριβώς έγινε την Παρασκευή 22 Μαΐου όταν κάτοικοι του Μολύβου οργάνωσαν μόνοι τους με ΙΧ –αψηφώντας τον κίνδυνο να διωχθούν ποινικά- τη μεταφορά των προσφύγων (κυρίως των γυναικών και των παιδιών) στη Μυτιλήνη.
Β. σε πολλές περιπτώσεις, καθώς περνούν οι ώρες και δεν μεταφέρονται στη Μυτιλήνη, οι πρόσφυγες ξεκινάνε μόνοι τους να περπατάνε προς την πόλη, μια απόσταση που ξεπερνά τα 60 χλμ, δοκιμασία όπως καταλαβαίνετε ιδιαίτερα κοπιαστική μέσα στο καλοκαίρι.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ζητάμε την παρέμβαση σας σε δυο επίπεδα:
Α. στην εύρεση ενός χώρου φιλοξενίας στη βόρεια Λέσβο για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων για λίγες ώρες μέχρι τη μεταφορά τους στη Μυτιλήνη.
Β. στην παρέμβαση της Πολιτείας ώστε μην απαγορεύεται η μεταφορά των μεταναστών προς τη πόλη της Μυτιλήνης από τα μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία – ταξί) . Το ίδιο πρέπει να ισχύσει για τους εθελοντές πολίτες που επιθυμούν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες αλλά φοβούνται την δίωξη τους -σύμφωνα με το Ν4251/2014 άρθρο 30[1] – σε περίπτωση που συλληφθούν από τις αρχές. Το αίτημα αυτό το υποστηρίζει και με ανακοίνωση της στα ΜΜΕ η οργάνωση «Συνύπαρξη για την επικοινωνία στο Αιγαίο»
Ελπίζοντας στην άμεση παρέμβαση σας για την διευθέτηση του ζητημάτων.”