Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ
Κύριοι,
Η έκταση 50 στρεμμάτων της Μυτιλήνης, που εκτείνεται από τη μαρίνα της πόλης έως το Φανάρι και η οποία το 2013 παραχωρήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ (ΦΕΚ 2883/Β΄/14-11-2013), μέχρι πρότινος ανήκε στην ιδιοκτησία της Κτηματικής Υπηρεσίας και η διαχείριση του χώρου γινόταν από τον Δήμο και το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου.
Ο λόγος είναι απλός: πρόκειται για μια ζωτικότατης σημασίας περιοχή, όπου λειτουργεί ο μοναδικός Εμπορικός Λιμένας του νησιού, από τον οποίο εξυπηρετείται και η εκφόρτωση των υγρών καυσίμων, λόγω έλλειψης αποθηκευτικού χώρου στο νησί και χύδην φορτίων (ζωοτροφές κλπ).
Ακόμη, λειτουργεί ως Parking για μεγάλο αριθμό Ι.Χ. και ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο που εξυπηρετεί στη στάθμευση των οχημάτων των επισκεπτών και τουριστών, αλλά και φορτηγών αυτοκινήτων και αστικών και τουριστικών λεωφορείων. Επιπλέον, έχουν δημιουργηθεί διάφορες υποδομές, υπάρχουν χώροι πρασίνου, πάρκων και φωτισμού, ενώ είναι και εμπορικό κέντρο καθώς λειτουργούν πολλά Super Markets, εμπορικά καταστήματα καφετέριες, ενώ υπάρχει και μεγάλος αριθμός γραφείων δημοσίων υπηρεσιών. Τέλος, ο χώρος αυτός έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός με το ΦΕΚ 30/Β΄/20-1-1995, στο οποίο προσκρούει κάθε κατασκευή σε αυτόν, ενώ δεν υπάρχει άλλος χώρος που θα μπορούσε να απορροφήσει τις ως άνω ζωτικές για το νησί δραστηριότητες.
Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ “ΑΛΛΟΥ ΔΡΟΜΟΥ”
Δύο βδομάδες έχουν περάσει από το κάλεσμα του Άλλου Δρόμου και την υπόσχεση του Δημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο για την οργάνωση κοινής σύσκεψης για να συζητηθεί η αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του οικοπέδου Παλαιός Αιγιαλός ΒΚ121 και καμιά δράση δεν έχει αναληφθεί. Την καλοκαιρινή ραστώνη ή την ενδεχόμενη σιωπηλή αποδοχή της πώλησης της δημόσιας λεσβιακής γης από πλευράς δημοτικών αρχόντων, ο Άλλος Δρόμος θα συνεχίζει να αντιπαλεύει με προτάσεις και δράσεις. Επισυνάπτουμε το απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος του συγκεκριμένου οικοπέδου για να γνωρίζει ο λεσβιακός λαός ποιο είναι ακριβώς και ποιες δραστηριότητες τίθενται σε κίνδυνο με αυτή την ιδιωτικοποίηση. Όπως θα προσέξετε εντός του υπό ιδιωτικοποίηση χώρου βρίσκεται ο δρόμος Ο. Ελύτη, δρόμος που δίνει πρόσβαση σε μια σειρά εμπορικών (σουπερμάρκετ, καταστήματα) αλλά και δημόσιων δραστηριοτήτων (κτίριο Δήμου, ΔΕΗ).