Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στο πλαίσιο του Θεσμού «Πέλαγος Πολιτισμού» διοργανώνει μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Β. Αιγαίου, συναυλία με τίτλο «Ελαφρά δυτικότροπα Σμύρνης – Η χαρά της παρέας». Η συναυλία πραγματοποιείται από το Αναγνωστήριο Αγιάσου και το Κέντρο Σπουδών Ανατολικής Μουσικής στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης τη Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014, λίγα λεπτά μετά τις 10μμ, όταν αναμένεται να ολοκληρωθεί η τελετή απονομής βραβείων του 2ου Φεστιβάλ Aegean Docs.
Στην συγκεκριμένη εκδήλωση θα αποδοθούν μέσω διαφορετικών τύπων ορχήστρας, δυτικότροπα-ελαφρά τραγούδια του αστικού χώρου της Σμύρνης, που αποτελούν δημιουργίες τόσο επώνυμων συνθετών της εποχής όπως των, Παναγιώτη Τούντα και Ιωάννη Δραγάτση, όσο και ανωνύμων δημιουργών, τα οποία ιστορικά έχουν αποτυπωθεί στην δισκογραφία των 78 στροφών από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, με τις φωνές των σμυρνιών, Γιώργου Βιδάλη, Δημήτρη Αραπάκη, Βαγγέλη Σοφρωνίου, Λευτέρη Μενεμενλή, Ρίτας Αμπατζή, κ.α.
Η αριστοκρατία (elit) της Σμύρνης διασκεδάζει κατά τα δυτικά πρότυπα (a la franca), άλλοτε παρευρισκόμενη σε χοροεσπερίδες ή στα θέατρα της πόλης όπου παίζονται οπερέτες και μελοδράματα, είτε σε κοσμικά κέντρα της προκυμαίας, όπου φιλοξενούνται κυρίως μαντολινάτες και κουαρτέτα εγχόρδων. Κατά την ίδια περίοδο, έντονη είναι η παρουσία των Φιλαρμονικών στο μουσικό γίγνεσθαι της Σμύρνης, οι οποίες αποτελούμενες από σύνολα χάλκινων πνευστών (φυσερά), συμμετέχουν σε εορταστικές εκδηλώσεις και πομπές, που διοργανώνονται από την ελληνική κοινότητα, παίζοντας ως επί το πλείστον, δημοφιλή τοπικά και όχι μόνο, εμβατήρια, τα λεγόμενα «marş». Παράλληλα, οι εστουδιαντίνες που ουσιαστικά ήταν σπουδαστήρια μουσικής, ήδη από την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα αποτυπώνουν δισκογραφικά, μεταξύ άλλων ευρωπαϊκής προέλευσης και αισθητικής ρεπερτόριο, ενώ λόγιοι Σμυρνιοί δημιουργοί επιδίδονται στην πρωτογενή συνθετική παραγωγή διαχειριζόμενοι τεχνικά και υφολογικά πρότυπα με προέλευση τον δυτικό μουσικό πολιτισμό. Από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα το παραπάνω αισθητικό μοντέλο θα μεταφερθεί και στον αστικό χώρο των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, γνωρίζοντας μάλιστα ευρύτατη αποδοχή και δημοφιλία, η οποία και θα εδραιωθεί επιπλέον με την έλευση Σμυρνιών αστών, μετά τα γεγονότα του ’22 και την ανταλλαγή των πληθυσμών.
Συντελεστές της εκδήλωσης
Νίκος Ανδρίκος :βιολοντσέλλο, φωνή
Γιώτα Μαϊστρέλλη : φωνή
Γιάννα Μαϊστρέλλη : βιολί
Αλέκος Καφούνης: κιθάρα, σαντούρι
Βασίλης Κουζινόγλου : κιθάρα
Στρατής Σκουρκέας : μαντολίνο, κρουστά
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.
Το έργο είναι στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013 με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.