Εθνική πολιτική για τη μετανάστευση και την αντιμετώπιση του προσφυγικού ρεύματος ζήτησε από τη Μυτιλήνη ο Σταύρος Θεοδωράκης. “Η κυβέρνηση αδυνατεί απ’ ό,τι φαίνεται να χαράξει πολιτική και σε αυτό θέμα”, δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού και ζήτησε από τον κ.Τσίπρα να συγκαλέσει στην Αθήνα σύσκεψη των ” ανθρώπων των συνόρων”, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Στη σύσκεψη αυτή θα πρέπει να κληθούν οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι των παραμεθόριων περιοχών καθώς και οι λιμενικοί που έχουν την εποπτεία των θαλάσσιων συνόρων. Θα πρέπει επίσης να συμμετέχουν και οι πολιτικοί αρχηγοί. Να μην είναι όμως μια γραφειοκρατική σύσκεψη αλλά μια πραγματική εθνική συνδιάσκεψη για την εκπόνηση μια πραγματικής πολιτικής για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.
Ταυτόχρονα ο Σταύρος Θεοδωράκης έδωσε στη δημοσιότητα τις 11 συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος. Όπως είπε “το χρέος μας είναι διπλό”.” Από τη μια να περιθάλψουμε αυτούς του κατατρεγμένους που καταφθάνουν στη χώρα μας για να σωθούν και από την άλλη να προστατεύσουμε τις τοπικές κοινωνίες των νησιών μας από τη δράση των δουλεμπόρων και των κυκλωμάτων που στέλνουν κάθε μέρα όλο και περισσότερους μετανάστες και πρόσφυγες”.
Ζήτησε την ενίσχυση της Frontex και τη συνεννόηση με την τουρκική πλευρά χωρίς ψευδοπαληκαρισμούς. Η Τουρκία θα πρέπει να συμπεριφερθεί με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες και αυτό θα πρέπει να της γίνει ξεκάθαρο και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης βρέθηκε ανάμεσα σε δεκάδες μετανάστες που είχαν φθάσει το πρωί στη Μυτιλήνη και περιτριγυρισμένος από νεαρά παιδιά είπε στους τοπικούς δημοσιογράφους ότι ” αυτά τα παιδιά θα μπορούσαν να είναι τα δικά μας παιδιά. Είχαν μια κανονική ζωή στη Δαμασκό.Η χώρα τους όμως καταστράφηκε και αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη. Είναι υποχρέωση της Ευρώπης να τα φροντίσει και να τους προσφέρει μια κανονική ζωή”.
Aκολουθεί η πλήρης απομαγνητοφώνηση της δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη:
Ήρθα να δω αυτό που μας περιέγραφαν οι φίλοι, ότι στη Μυτιλήνη όπως και σε όλα τα νησιά εδώ κοντά στην Τουρκία καταφθάνουν καθημερινά εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες, υπάρχει μια μεγάλη αδυναμία από τα νησιά, από τους ανθρώπους να περιθάλψουν αυτούς τους κυνηγημένους από τις χώρες τους ανθρώπους και υπάρχει ανάγκη μιας εθνικής πολιτικής. Εμείς έχουμε κάνει κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις προς την κυβέρνηση, είναι μια συνολική πρόταση 11 σημείων για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς αυτή την εποχή και πρέπει να γίνουν άμεσα οι κινήσεις γιατί είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Από τη μία είναι η ανάγκη αυτών των ανθρώπων να τους περιθάλψουμε και από την άλλη η ανάγκη αυτών των νησιών να ζήσουνε, και όταν καταφθάνουν κάθε μέρα 100-200-500 άνθρωποι, όπως φαντάζεστε θα δυσκολευτεί πάρα πολύ αυτός ο τόπος να περιθάλψει αυτούς τους ανθρώπους. Το αίτημά μας είναι και προς την Ελληνική κυβέρνηση και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προς την Ελληνική κυβέρνηση το αίτημα είναι πολύ απλό, να αφήσει τις λογοτεχνικές επισκοπήσεις για τα προβλήματα των μεταναστών που βγαίνουν στον ήλιο και λιάζονται και άλλα τέτοια προσβλητικά και να εκπονήσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης. Σας είπα και είμαστε συγκεκριμένοι, εμείς και προεκλογικά και τώρα έχουμε συγκεκριμένες, σαφείς προτάσεις πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό πρόβλημα. Αυτό αφορά την κυβέρνηση και το άλλο μήνυμα πρέπει να είναι προς την Ευρωπαϊκή Ένωση: Η Ελλάδα είναι ο τελευταίος σταθμός της Ευρώπης, τα σύνορα αυτά είναι και Ευρωπαϊκά σύνορα και είναι υποχρέωση της Ευρώπης, να έχει εδώ και τις αναγκαίες δυνάμεις φύλαξης και τις αναγκαίες δυνάμεις αποτροπής αλλά και τις αναγκαίες δυνάμεις περίθαλψης και φροντίδας για τους πρόσφυγες που φτάνουν στα εδάφη μας, δεν είναι δικό μας πρόβλημα, είναι Ευρωπαϊκό πρόβλημα, για αυτό το Ποτάμι ζητάει για τους πρόσφυγες ειδικά, οτι θα πρέπει το άσυλο να είναι Ευρωπαϊκό, δεν είναι Ελληνικό το πρόβλημα του πολέμου στη Συρία, στο Αφγανιστάν. Είναι ένα πρόβλημα που έχει μία εμπλοκή η Δύση, έχει μία εμπλοκή η Ευρώπη, η Αμερική. Πρέπει λοιπόν όλος αυτός ο κόσμος να συνεργαστεί ώστε να λυθεί αυτό το πρόβλημα.
Γιάννης Συνάνης – Δημοσιογράφος: Κ. Θεοδωράκη πως θα χαρακτηρίζατε με μία λέξη την κατάσταση που είδατε εδώ στο νησί, στο λιμάνι; Με μία λέξη…
ΣΘ: Με μία λέξη είναι δύσκολο να περιγράψεις αυτό που βλέπεις και αυτό που βλέπετε και εσείς καθημερινά. Πρέπει να προσέξουμε, για αυτό νιώθω και μία αμηχανία και πρέπει να το πω, πρέπει να προσέξουμε μην πάρουν οι υπόλοιποι Έλληνες ένα λάθος μήνυμα δηλαδή, είναι μεγάλο το πρόβλημα αλλά αυτό δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε μια ξενοφοβική αντίδραση. Ανάμεσα σε αυτά τα παιδιά, τα είδατε, είναι και τα παιδιά μας, είναι κάποια παιδιά που είχαν μία κανονική ζωή στη Συρία πάγαιναν στο σχολείο θέλουν να πάνε σε ένα πανεπιστήμιο είχαν δηλαδή τα όνειρα που έχουν και τα δικά μας παιδιά και ως πολίτες του κόσμου έχουν υποχρέωση απέναντι σε αυτόν τον κόσμο σε αυτά τα παιδιά. Πρέπει όμως να έχουμε και τα αντανακλαστικά μιας σύγχρονης κοινωνίας που μπορεί να διακρίνει ανάμεσα και στους μετανάστες και τους πρόσφυγες και αυτούς που έχουν ανάγκη περίθαλψη αλλά και αυτούς που πρέπει να απομονωθούν για να προφυλαχθεί η υπόλοιπη κοινωνία.
Γιάννης Συνάνης – Δημοσιογράφος: Οι Λέσβιοι κάνουν το καθήκον τους εδώ απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους αλλά δυστυχώς η πολιτεία δεν κάνει το ίδιο. Δηλαδή η εικόνα αυτή να την βλέπουν οι τουρίστες με το που έρχονται τα κρουαζιερόπλοια και μάλιστα πέρυσι είχαν κάνει και ένα κέτερινγκ για να τους ταΐσουν είναι ότι χειρότερο για την εικόνα του νησιού μας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι φοβόμαστε αυτούς τους ανθρώπους ή είμαστε ρατσιστές.
ΣΘ: Δεν θέλω να κάνω αντιπολίτευση αν και είναι πολύ εύκολο. Θα προτιμήσω να τα πω στην Αθήνα αυτά μερικά αυστηρά πράγματα. Αυτή τη στιγμή απέναντι στην κυβέρνηση χωρίς λεπτομέρειες λέω το εξής: πρέπει να δουν τι συμβαίνει εδώ, να δουν τι συμβαίνει στις Οινούσσες, τι συμβαίνει στην Κω. Πρέπει να προσγειωθούν σε μία πραγματικότητα. Να αφήσουν στην άκρη τα προεκλογικά τους συνθήματα και να καταλάβουν ότι το μεταναστευτικό δεν λύνεται με ευχές ούτε με ευχολόγια ούτε με λιτανείες που έχουν ανακαλύψει τώρα τελευταία. Το μεταναστευτικό θέλει δράση θέλει συγκεκριμένα πράγματα γι’ αυτό σας είπα και πριν έχουμε έντεκα συγκεκριμένες προτάσεις μελετημένες και τις δίνουμε στη δημοσιότητα σήμερα στην κυβέρνηση μήπως καθίσει τις μελετήσει και καταλάβει ότι πρέπει να δουλέψει πάνω στην πραγματικότητα. Οι βεβαιότητες οι προεκλογικές οδηγούν σε μεγάλο πρόβλημα τις περιοχές μας. Ας αφήσουμε λοιπόν τα προεκλογικά λόγια και ας προσγειωθούμε στην πραγματικότητα.
Δημοσιογράφος: Είπατε κύριε Θεοδωράκη ότι το πρόβλημα είναι Ευρωπαικό. Μπορεί η Ευρώπη να βάλει φραγμούς στην Τουρκία ώστε να μην έρχονται γιατί όταν έρχονται είναι αργά.
ΣΘ: Μπαίνετε στην ουσία του πράγματος και θα σας πω 3-4 προτάσεις από τις 11 που έχουμε. Πρώτη πρόταση είναι η ενίσχυση της Frontex. Επιπόλαια έλεγε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ ότι την Frontex δεν την χρειαζόμαστε και εμείς εξαρχής είπαμε ότι την χρειαζόμαστε. Η Frontex, η πανευρωπαϊκή δύναμη φύλαξης και αποτροπής δηλαδή, πρέπει να είναι εδώ. Αυτή τη στιγμή είναι πολύ μικρή η δύναμη της Frontex στη Μυτιλήνη. Πρέπει να ενισχυθεί λοιπόν γιατί τα σύνορα είναι ευρωπαϊκά. Άρα το πρώτο είναι να ενισχυθεί η Frontex και όταν λέμε ενίσχυση της Frontex εννοούμε για την αποτροπή, για την φύλαξη αλλά και για την περίθαλψη των προσφύγων που έρχονται στη χώρα μας με δαπάνες της Ε.Ε. Το δεύτερο είναι ότι η Ελλάδα με την ευρωπαϊκή ένωση μπροστά πρέπει να συνεννοηθεί με την Τουρκία, όχι με ανόητους παλικαρισμούς. Πρέπει να συνεννοηθούμε με την Τουρκία γιατί αυτή τη στιγμή στην Τουρκία υπάρχουν 2 εκ. Πρόσφυγες σε στρατόπεδα. Αντιλαμβάνεστε ότι αν η Τουρκία δεν κάνει το καθήκον της, αυτό που έχει υποσχεθεί στην Ευρώπη να κάνει δηλαδή να κρατήσει εκεί του πρόσφυγες να τους περιθάλψει να τους δώσει δυνατότητα να ζήσουν για κάποιο διάστημα εκεί μέχρι να αποφασιστεί η πορεία της ζωής τους, αν αυτοί οι άνθρωποι κατευθυνθούν προς την Ελλάδα θα έχουμε ένα τρομερό πρόβλημα, Θα ζήσουμε μία πραγματική ανθρωπιστική κρίση στα νησιά. Είμαστε μπροστά σε μία τουριστική περίοδο. Όπως σωστά επισημαίνετε από εδώ φεύγουν πλοία τουριστικά αυτή τη στιγμή ακόμα και αυτήν την εποχή για την Τουρκία. Θα πρέπει να προστατέψουμε και την οικονομία των νησιών μας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Τουρκία να ανοίγει την κάνουλα να αφήνει καραβιές από πρόσφυγες και μετανάστες να περνάνε απέναντι. Άρα χρειάζεται να βάλουμε ώς Ευρώπη τους όρους μας στην Τουρκία και θα πρέπει να συνδυαστεί το αίτημα της Τουρκίας για βίζα Ευρωπαική με τη συμπεριφορά της απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Η Τουρκία θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους Ευρωπαϊκούς κανόνες.
Δημοσιογράφος: Πώς θα σχολιάζατε τα αποτελέσματα της χθεσινής σύσκεψης στο Μ. Μαξίμου για το μεταναστευτικό;
Σ.Θ: Είναι άσχημο να διαπιστώνεις ότι η κυβέρνηση είναι ανέτοιμη ακόμη και για τα παλιά προβλήματα. Θα σας πω το εξής: είστε έμπειρος δημοσιογράφος. Το μεταναστευτικό δεν είναι καινούριο πρόβλημα. Η κυβέρνηση έπρεπε να είχε μία συνολική πολιτική, πέρα από συνθήματα. Κι αυτό φαίνεται ότι δεν υπάρχει. Αναγκάζεται ο ένας υπουργός και λέει ότι αυτά που λέω είναι η δική μεταναστευτική πλατφόρμα, αλλά πιθανόν ένας άλλος υπουργός να έχει μία άλλη μεταναστευτική πλατφόρμα. Είναι πολύ επικίνδυνο το παιχνίδι. Οι μετανάστες, οι πρόσφυγες δεν είναι κίνδυνος. Μπορεί να είναι και στοιχείο αναζωογόνησης της οικονομίας. Κι έχει υπάρξει αυτό στην ελληνική οικονομία. Τα θυμάστε, στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Μπορούν να προσφέρουν, αλλά πρέπει να προσφέρουν μέσα στα πλαίσια μιας πολιτικής, η οποία έχει και αριθμητικούς κανόνες. Δηλαδή, σ’ ένα νησί 10.000 ανθρώπων, προφανώς 100, 200, 300 μετανάστες είναι χρήσιμοι. Μπορούν να απορροφηθούν, να δουλέψουν, να γίνουν μέλη της κοινωνίας. Εάν όμως τα νούμερα είναι άλλα, εάν δηλαδή οι μετανάστες φτάνουν σαν σμήνη πουλιών – είδατε τι σας λένε. Ότι υπάρχουν στιγμές που δεν φτάνει το συσσίτιο. Άρα, θα πρέπει να υπάρξει μία ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική, έξω από συνθήματα, έξω από ιδεοληψίες του παρελθόντος, και βλέποντας ποια είναι η πραγματικότητα. Η Ελλάδα πρέπει να λύσει τις εκκρεμότητές της σε σχέση με το μεταναστευτικό. Είναι πολλά τα πράγματα. Είναι το θέμα της ιθαγένειας. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι ότι τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα, τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο στην Ελλάδα έχουν δικαίωμα να είναι εδώ. Έχουν δικαίωμα να σηκώσουν αύριο την ελληνική σημαία. Όπως την έχουν σηκώσει πολλά παιδιά σε πολλά σχολεία. Κι εδώ και στη Μυτιλήνη και σε πολλά άλλα μέρη. Αυτό –και θα επιμείνω- αυτό είναι εντελώς διαφορετικό από το να κάνουμε μία διαχείριση αυτής της κρίσιμης στιγμής με την τόσο μεγάλη προσέλευση μεταναστών και προσφύγων. Είναι ένα λεπτό ισορροπίας. Κι εδώ –χωρίς να θέλω να δώσω συμβουλές στα Μέσα- θα πρέπει κι εσείς να το προσέξετε. Δεν πρέπει να δημιουργήσουμε μία εικόνα στην Αθήνα ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι κίνδυνος. Δεν είναι κίνδυνος. Μπορούμε να το διαχειριστούμε. Αλλά πρέπει επιτέλους να έχουμε μία πολιτική για να το διαχειριστούμε. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε στα τυφλά. Δεν μπορεί να κάνει ο κάθε νομός, η κάθε πόλη, αυτό που νομίζει σωστό. Θα πρέπει να υπάρχει μια εθνική στρατηγική για τη μετανάστευση. Προτείνουμε στον κ. Τσίπρα, αφού δυσκολεύεται να βρει μια άκρη με τους υπουργούς του, να γίνει μια μεγάλη σύσκεψη στην Αθήνα που θα συμμετέχουν οι Περιφερειάρχες των συνόρων, οι Δήμαρχοι των συνόρων και οι Λιμενικοί που έχουν επιχειρήσει και ξέρουν τι συμβαίνει στα νερά του Αιγαίου. Δεν μιλώ για μια γραφειοκρατική σύναξη. Μιλώ για μία συνάντηση ανθρώπων που ξέρουν το πραγματικό πρόβλημα. Και πιστεύω, και δεν έχει λόγο να μην το δεχτεί ο κ. Τσίπρας, να γίνει μια τέτοια συνάντηση, να μετέχουν και οι πολιτικοί αρχηγοί, αυτοί που θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχει μια αντιμετώπιση του προβλήματος, με αλληλεγγύη, αλλά και με σχέδιο, και να γίνει μια –αν θέλετε- εθνική πολιτική. Να χαραχθεί μια εθνική πολιτική. Γιατί βλέπω ότι αδυνατεί η κυβέρνηση να βρει τη λύση, μιλώντας μόνο με τους υπουργούς. Ας φωνάξει λοιπόν τους ανθρώπους των συνόρων, τους ακρίτες… σας είπα, τους Λιμενικούς που επιχειρούν, τους Δημάρχους των περιοχών, τους Περιφερειάρχες των περιοχών, τις Μ.Κ.Ο. που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και ξέρουν τι συμβαίνει, να συζητήσουν ουσιαστικά το μεταναστευτικό ζήτημα.
Δημοσιογράφος: Κύριε Θεοδωράκη είχατε και μια συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο Λιμενικό Σώμα. Τι διαπιστώσατε απ’ αυτή τη συνάντηση;
Σ.Θ: Οι Λιμενικοί, οι οποίοι έχουν λοιδορηθεί στο παρελθόν και από στελέχη αυτής της κυβέρνησης, επιπόλαια λοιδορηθεί, στη συντριπτική τους πλειοψηφία δίνουν μία μάχη για το καλό. Σώζουν κόσμο, σώζουν εκατοντάδες ανθρώπους κάθε μέρα. Και το ξέρουμε. Προφανώς υπάρχουν και αγκάθια και στο Λιμενικό Σώμα, όπως υπάρχουν σε κάθε τμήμα της κοινωνίας. Αλλά ο κανόνας είναι αυτός: ότι το Λιμενικό εδώ επιτελεί ένα κοινωνικό και εθνικό έργο. Μου είπαν τα προβλήματά τους, μου είπαν ότι είναι λίγοι, μου είπαν ότι πολλές φορές δεν αντέχουν όλους αυτούς τους ρυθμούς και ότι θα πρέπει να υπάρχει μια ενίσχυση από το κέντρο. Και βέβαια – ξέρεις πάντα γίνονται και κάποιες κουβέντες που είναι καλό να μην λέγονται δημόσια, αλλά πάντως είναι σύμμαχοι σ’ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να διεξάγει η χώρα και να προφυλαχθεί, αλλά τελικά και να προφυλάξει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, απ’ όλους αυτούς που τους εκμεταλλεύονται. Γιατί ξέρετε ότι αυτή η υπόθεση έχει πολλούς αθώους, αλλά έχει και κάποιους πραγματικά ένοχους. Και δεν μιλώ για πολιτική ενοχή. Αυτό είναι ένα. Το άλλο που υπάρχει είναι τα κυκλώματα. Τα κυκλώματα είναι πολύ μεγάλα. Και είναι και απέναντι και εδώ. Δηλαδή είναι κυκλώματα δουλεμπορίου – παίρνουν όπως μου είπαν 900 ευρώ – έχει πέσει η τιμή τώρα, γιατί πάρα πολύς ο κόσμος, παίρνουν 900 ευρώ για κάθε έναν για τα φέρουν από εδώ, αλλά είναι και τα κυκλώματα που τους εκμεταλλεύονται εδώ. Είναι τα κυκλώματα του trafficking, είναι τα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται γυναίκες, είναι τα κυκλώματα που πωλούν παιδιά και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, από τη μία μεν να έχουμε ένα δίχτυ προστασίας απέναντι σε αυτούς τους απλούς τους ανθρώπους που προσπαθούν να διαφύγουν από τους πολέμους, αλλά να είμαστε αμείλικτοι απέναντι στα δουλεμπορικά και άλλα κυκλώματα που υπάρχουν. Ο εισαγγελέας τα ξέρει πολύ καλά αυτά τα πράγματα, πρέπει να βρούμε τρόπο να τους πατάξουμε.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης συζήτησε με τον λιμενάρχη της Μυτιλήνης Αρχιπλοίαρχο Μανώλη Μαργωμένο, τον πρόεδρο της ένωσης λιμενικών υπαλλήλων Φώτη Γαρουφαλιά, τον τοπικό συντονιστής της ευρωπαϊκής επιχειρήσης ” Ποσειδών-Θαλάσσια Σύνορα 2015″ Αντώνιο Σοφιαδέλη και τον Frontex Support Οfficer, τον Γάλλο Πουτ Λοράν και την κα Ζωή Λειβαδίτου από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού συνοδευόταν από τον υπεύθυνο του Τομέα Δικαιοσύνης Βασίλη Μαρκή και τον συντονιστή του Τομέα Μετανάστευσης του Ποταμιού Γιώργο Τσαούση.
O υπεύθυνος του Τομέα Δικαιοσύνης του Ποταμιού Βασίλης Μαρκής απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
B.Μαρκής: Oι ρυθμίσεις που υπάρχουν αν τις δει κανείς στην λεπτομέρεια θα αισθανθεί αγανάκτηση και αυτό ίσως να είναι το πιο ήπιο συναίσθημα. Το ξέρετε ότι απαγορεύεται να νοικιάσει κάποιος σπίτι σε μετανάστη.. Δηλαδή το φαινόμενο αυτό που μένουν 40-50 άνθρωποι σε διαμέρισμα οφείλεται σε αυτόν τον λόγο. Όταν βρεις κάποιον ο οποίος θα διακινδυνέψει να πάει κατηγορούμενος νοικιάζοντας σπίτι σε έναν παράνομο μετανάστη, αυτό το οίκημα το εκμεταλλεύονται όλοι άνθρωποι γιατί αν είχαν την δυνατότητα ελεύθερα να μπορούν να διαπραγματευτούν να βρουν ένα σπίτι δεν θα ζούσαν κάτω από αυτές τις συνθήκες. Το ξέρετε ότι αν δεν είναι επείγον το περιστατικό ο γιατρός δεν έχει τη δυνατότητα να νοσηλεύσει η να περιθάλψει έναν μετανάστη; Μόνο σε επείγοντα περιστατικά. Αν δει κανείς λεπτομερώς τη νομοθεσία που υπάρχει θα βρει πολλές αγκυλώσεις. Όλα τα πράγματα πρέπει να αντιμετωπιστούν διότι το πρόβλημα δεν θα το λύσουμε εύκολα, το πρόβλημα αυτό θα το έχουμε μπροστά μας για χρόνια. Το θέμα είναι πως θα το διαχειριστούμε και να το διαχειριστούμε σωστά.
Αυτή την ώρα ο επικεφαλής του Ποταμιού επισκέπτεται τον κέντρο υποδοχής μεταναστών της Λέσβου.