Βράβευση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου πραγματοποιήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ως φορέας υποδοχής πρακτικής άσκησης φοιτητών για το έτος 2014. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης με θέμα «4η Απολογιστική Εκδήλωση Προγράμματος Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών Α.Π.Θ., για το έτος 2014» που οργάνωσε το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στις 26 Φεβρουαρίου 2014 στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. στη Θεσσαλονίκη. Το βραβείο παρέλαβε η κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα, Υπεύθυνη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Καθηγητής Δημήτρης Μάρδας καθώς και ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Καθηγητής Περικλής Μήτκας.
Ακολούθως παρουσιάστηκε ο απολογισμός του προγράμματος «Πρακτική Άσκηση Φοιτητών Α.Π.Θ. για το έτος 2014» από τον ιδρυματικά υπεύθυνο του έργου Καθηγητή Τμήματος Γεωλογίας Αντώνιο Κορωναίο.
Στη συνέχεια της εκδήλωσης απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στους φοιτητές των 23 Τμημάτων του Α.Π.Θ. που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και τους επόπτες φορέων υποδοχής με τις καλύτερες πρακτικές. Η επιλογή των φοιτητών και των εποπτών που βραβεύτηκαν πραγματοποιήθηκε από τους επιστημονικά υπεύθυνους των Σχολών ή Τμημάτων του Α.Π.Θ. και πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία των εποπτών μελών του διδακτικού – ερευνητικού προσωπικού.
Στα πλαίσια της εκδήλωσης φοιτητές καθώς και επόπτες φορέων υποδοχής που βραβεύτηκαν μίλησαν για τις εμπειρίες τους και για τη συμβολή της πρακτικής άσκησης στην ουσιαστική επαφή των φοιτητών με τους εν δυνάμει χώρους απασχόλησης. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις τοποθετήσεις των Επιστημονικά Υπεύθυνων του Προγράμματος «Πρακτική Άσκηση Φοιτητών Α.Π.Θ.».
Απολογισμός Άσκησης Φοιτητών
Το 2014 το Μουσείο υποδέχθηκε φοιτητές Πανεπιστημίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό προκειμένου να υλοποιήσουν την πρακτική τους εξάσκηση στις εγκαταστάσεις του Μουσείου και τα υπαίθρια Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους. Ειδικότερα, το 2014 στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης του Μουσείου συμμετείχαν φοιτητές από το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Επιστήμης της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το τμήμα Tourism Management του Πανεπιστημίου Hradec Kralove της Τσεχίας. Επίσης, συμμετείχαν φοιτητές και απόφοιτοι από τα Τμήματα Μουσειολογίας ΤΕΙ Πάτρας, Λογιστικής ΤΕΙ Πάτρας, Γεωλογίας Πανεπιστημίου Πάτρας, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Η/Υ Πανεπιστημίου Πάτρας, Πληροφορικής ΑΤΕΙ Αθηνών, Μουσειολογίας ΤΕΙ Δ. Ελλάδας, Μουσειολογίας και σχεδιασμός εκθέσεων ΤΕΙ Πάτρας, Επιστήμης υλικών Πανεπιστημίου Πάτρας.
Παράλληλα, το Απολιθωμένο Δάσος και η Λέσβος συμπεριλήφθηκαν στο πρόγραμμα των ετήσιων εκπαιδευτικών εκδρομών Πανεπιστημίων από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Το 2014 συμμετείχαν φοιτητές του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου αλλά και φοιτητές από διάφορα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια στα πλαίσια του προγράμματος Μespom του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Πόλος έλξης το Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου
για φοιτητές από όλο τον κόσμο
Σε σημαντικό πόλο έλξης φοιτητών από όλο τον κόσμο έχει αναδειχτεί τα τελευταία χρόνια η προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους. Το Μουσείο κάθε χρόνο προσφέρει ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα ενημέρωσης και πρακτικής άσκησης φοιτητών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στα οποία συμμετέχουν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές αλλά και υποψήφιοι διδάκτορες.
Οι φοιτητές που συμμετέχουν στα προγράμματα του Μουσείου προέρχονται τόσο από Πανεπιστήμια από την Ελλάδα και την Ευρώπη όσο και από μεγάλα Πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2014 – 2015 έχουν ήδη επισκεφτεί το Μουσείο ομάδα φοιτητών Γεωγραφίας και Γεωλογίας από το Πανεπιστήμιο του Σάλσμπουργκ της Αυστρίας, σπουδαστές και καθηγητές Ελληνικών Γραμμάτων από το Πανεπιστήμιο της Αυστρίας, το Πανεπιστήμιο Κιέλου, το Mineral Resources Nakhon Ratchasima Rajabhat του Πανεπιστημίου της Ταϊλάνδης, τα Πανεπιστήμια Hyogo και Tottori της Ιαπωνίας.