Την Τετάρτη 8 Ιουλίου ξεκινά η Πρώτη Γενική Διαβροχή κατά του Δάκου της Ελιάς στο νησί της Λέσβου, στο πλαίσιο του Προγράμματος που υλοποιεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Για τον καλύτερο συντονισμό του Προγράμματος πραγματοποιήθηκαν 4 ενημερωτικές συναντήσεις τη Δευτέρα 6 Ιουλίου και την Τρίτη 7 Ιουλίου στη Μυτιλήνη, στον Παλαιόκηπο, στον Πολιχνίτο και στην Καλλονή με στόχο την ενημέρωση των αρχιεργατών που θα απασχοληθούν στο Πρόγραμμα.
Στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν παραβρέθηκε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία ζήτησε από όλους τους συμμετέχοντες να καταβάλουν τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την επιτυχία του Προγράμματος, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι στην κρίσιμη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας, δεν υπάρχει το περιθώριο να χαθεί ούτε ένας καρπός από τη φετινή ελαιοπαραγωγή. Η Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τα στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας για τον καλό συντονισμό των ενεργειών τους, χάρη στις οποίες το Πρόγραμμα καταπολέμησης του Δάκου ξεκινά την κατάλληλη χρονική περίοδο.
Με βάση το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Λέσβου η διαβροχή θα πραγματοποιηθεί ως εξής:
Α) Την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015 για τις Δημοτικές και Τοπικές κοινότητες Μυτιλήνης, Αγίας Μαρίνας, Ταξιαρχών, Αλυφαντών, Αφάλωνα, Λουτρών, Μόριας, Παμφίλων, Παναγιούδας, Λ.Θερμής, Μιστεγνών, Ν. Κυδωνιών, Πηγής, Κώμης Μανταμάδου, Κάπης, Κλειού, Συκαμνιάς, Αργένου, Λαφιώνας, Σκουτάρου, Φίλιας, Άντισσας, Πλαγιάς, Τρύγωνα, Πλωμαρίου, Ακρασίου, Αμπελικού, Μεγαλοχωρίου, Νεοχωρίου, Παλαιοχωρίου, Βασιλικών, Βρίσας, Λισβορίου, Πολιχνίτου και Σταυρού .
Β) Την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015 για τις Δημοτικές και Τοπικές κοινότητες Στύψης, Πελόπης, Μήθυμνας, Πέτρας, Σκαλοχωρίου, Χιδήρων, Βατούσας, Ερεσού, Ανεμώτιας, Παρακοίλων, Μεσοτόπου, Άγρας, Καλλονής, Αγίας Παρασκευής, Νάπης, Αγιάσου, Ασωμάτου, Κεραμειών, Λ. Μύλων, Ιππείου, Συκούντας, Μυχούς, Κ. Τρίτους, Παλαιοκήπου, Πλακάδου, Μεσαγρού, Παπάδου, Περάματος, και Σκοπέλου.
Το έργο της καταπολέμησης του δάκου στο νησί της Λέσβου θα υλοποιηθεί από την εταιρεία ΔΟΜΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ, ενώ η επίβλεψη του πρώτου ψεκασμού θα γίνει αποκλειστικά από τους μόνιμους Γεωπόνους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου, καθώς δεν έχει ακόνη ολοκληρωθεί η διαδικασία για την πρόσληψη των 12 εποχιακών Γεωπόνων.
Προκειμένου να επιτευχθεί η προστασία της ελαιοπαραγωγής στο νησί της Λέσβου θα πρέπει, τόσο οι εμπλεκόμενοι φορείς, όσο και οι ελαιοπαραγωγοί να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια με στόχο την επιτυχημένη διεξαγωγή του προγράμματος της Δακοκτονίας. Στο πλαίσιο αυτό παρακαλούνται:
1) Oι ελαιοπαραγωγοί να επιδείξουν ενδιαφέρον, ώστε να ενημερωθούν για την ημερομηνία ψεκασμού των ελαιοκτημάτων τους από τις ανακοινώσεις των Δημοτικών- Τοπικών Κοινοτήτων και τους αρχιεργάτες της περιοχής τους, να παρακολουθούν τους ψεκασμούς και να διευκολύνουν την είσοδο των συνεργείων στα περιφραγμένα ελαιοκτήματα.
2) Οι βιοκαλλιεργητές να φροντίσουν για την ύπαρξη των πινακίδων σήμανσης στα ελαιοκτήματά τους και να τοποθετήσουν παγίδες στα ελαιόδενδρα εφόσον υπάρχει καρπός.
3) Ο Δήμος, οι Δημοτικές Ενότητες, οι Συνεταιρισμοί και οι Αγροτικοί Σύλλογοι να συνδράμουν από την πλευρά τους, προκειμένου να διευκολύνουν στην καλή λειτουργία των συνεργείων (π.χ. παροχή νερού, συντήρηση αγροτικών δρόμων, ανακοινώσεις κλπ).