Μια μεγάλη πρόκληση για τη Λέσβο αποτελεί η προσπάθεια ένταξης του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα Μνημεία Παγκόσμιας Kληρονομιάς της UNESCO, με προφανείς επιπτώσεις στην προβολή και την ανάπτυξη του τόπου.
H διάλεξη από τον Καθ. Νικόλαο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με θέμα «Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου: Ένα μνημείο με παγκόσμια ακτινοβολία υποψήφιο για ένταξη στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO – Προκλήσεις & προοπτικές», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014 και ώρα 19:30 μ.μ. στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι, παρουσιάζει για πρώτη φορά τις προκλήσεις και της προοπτικές που συνιστά η σημαντική δυνατότητα με την κατάθεση φακέλου υποψηφιότητας εντός του 2014!
Κατά τη διάρκεια της διάλεξης ο Καθ. Ν. Ζούρος θα παρουσιάσει, για πρώτη φορά στο κοινό, τα στοιχεία που καθιστούν το Απολιθωμένο Δάσος ένα μοναδικό μνημείο σε παγκόσμιο επίπεδο και υποψήφιο για ένταξη στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, μια εξαιρετικά σημαντική αναγνώριση για το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου. Η προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έχει τη δική της χαρακτηριστική βιοποικιλότητα και αποτελεί ένα μοναδικό χώρο στον οποίο έχει καταγραφεί η γεωλογική εξέλιξη του Αιγαίου τα τελευταία 300 εκατομμύρια χρόνια, στοιχεία που την καθιστούν μοναδική παγκοσμίως.
Ειδική μνεία θα γίνει κατά τη διάρκεια της διάλεξης στα βασικά στοιχεία που κατατέθηκαν στο φάκελο υποψηφιότητας, ο οποίος περιλαμβάνει στοιχεία τόσο για τη μοναδικότητα του Μνημείου, την κατάσταση διατήρησης και προστασίας του αλλά και τη μεγάλη επιστημονική και εκπαιδευτική του αξία. Θα παρουσιαστούν τα είδη της χλωρίδας και πανίδας που έχουν προσδιορισθεί, η σύγκριση του απολιθωμένου οικοσυστήματος με τα σύγχρονα οικοσυστήματα, που συγκροτούν μια εξέχουσας σημασίας μεταβατική ζώνη ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη. Επίσης, θα παρουσιαστεί το τοπίο και το πολιτιστικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής καθώς και η σχέση του μνημείου με τη γέννηση των φυσικών επιστημών στην περιοχή του Αιγαίου και ειδικότερα η σχέση με τον Αριστοτέλη και τον Θεόφραστο, που γεννήθηκε στη Λέσβο και έγραψε τα πρώτα επιστημονικά συγγράμματα για τα πετρώματα και τα απολιθώματα.
Μετά τη διάλεξη, θα πραγματοποιηθεί επιστημονική ενημέρωση από τον Καθ. Νικόλαο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου. Το Μουσείο την Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014 θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό έως 10 το βράδυ.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο στα τηλέφωνα 2253054434 και 2253047033, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.