Η πρώτη ουσιαστική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Πέμπτη 29/10 αποκάλυψε ευθύς αμέσως στοιχεία του ρόλου της Περιφέρειας ως ένας θεσμός διαχείρισης εντός των στενά δοσμένων πλαισίων της αντιλαϊκής πολιτικής, που λίγο έχει να κάνει με «αυτοδιοίκηση». Η παράταξη της πλειοψηφίας δεν μπόρεσε ούτε σε συμβολικό επίπεδο να εκφράσει κάποιο σχεδιασμό για τις μεγαλόπνοες εξαγγελίες της για αντιμετώπιση της ανεργίας, της ανθρωπιστικής κρίσης, για έργα ουσίας κ.λπ.. Ήδη από την ημερήσια διάταξη και την ιεράρχηση των θεμάτων είχε διαφανεί η απροθυμία της να ασχοληθεί με τα κυρίαρχα ζητήματα που σήμερα απασχολούν τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία. Από αυτήν απουσίαζαν θέματα όπως η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας (παρά την δέσμευση του προεδρείου στην προηγούμενη συνεδρίαση να το εντάξει ως τακτικό κυρίαρχο θέμα), η διαδικασία ιδιωτικοποίησης τεσσάρων αεροδρομίων μας, τα προβλήματα του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου (με τον καταρροϊκό πυρετό κ.λπ.), η ανθρωπιστική κρίση που διευρύνεται χρόνο με τον χρόνο στα νησιά μας. Αντίθετα, κυριάρχησαν μια σειρά γραφειοκρατικές-τεχνικές διευθετήσεις, η συζήτηση επί των οποίων στέρησε πολύτιμο χρόνο και απέδειξε τον χαρακτήρα της Περιφέρειας ως «αποκεντρωμένη υπηρεσία» της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ως Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά, με τον περιφερειακό σύμβουλο Ανδρέα Μπάλλα, προσπαθήσαμε στη συνεδρίαση να αναδείξουμε ως κυρίαρχα τα ζητήματα που σχετίζονται με τα συμφέροντα των εργαζομένων, των ανέργων, των αγροτών, της νεολαίας, των στρωμάτων που πλήττονται από την κρίση.
Στηρίξαμε με θετική ψήφο την πρωτοβουλία (εκτός ημερήσιας διάταξης) της Περιφέρειας για τη διάθεση κονδυλίου 70.000 ευρώ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, μέσω της διανομής ειδών διατροφής πρώτης ανάγκης σε απόρους, άστεγους κ.λπ.. Κι αυτό παρά την επιφύλαξή μας για τις οργανωτικές αδυναμίες του προγράμματος (δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τους «δικαιούχους») και για το ύψος του κονδυλίου, το οποίο θεωρούμε, προφανέστατα, ανεπαρκές. Δηλώσαμε ότι τα χρήματα που στηρίζουν αυτό το πρόγραμμα (κονδύλι από το «πρωτογενές πλεόνασμα») είναι «ματωμένα» χρήματα, από τις θυσίες του ελληνικού λαού, από τις απολύσεις, την κατάργηση σχολείων, νοσοκομείων και κοινωνικών δομών, από τη φοροληστεία, και ότι καθήκον όλων των πολιτικών δυνάμεων που δηλώνουν αντίθετες στις ασκούμενες πολιτικές είναι όχι η διαχείριση της εξαθλίωσης και η φιλανθρωπία αλλά η διαμόρφωση συντονισμένων αγώνων για την ανατροπή της πολιτικής αυτής και την δικαίωση των ανθρώπων του μόχθου, των παραγωγών του κοινωνικού πλούτου.
Ζητήσαμε να συζητηθεί το θέμα που έθεσαν, εκτός ΗΔ, οι παρόντες στη συνεδρίαση ελαιοτριβείς του νησιού, για την αδειοδότηση των ελαιοτριβείων. Ανεξάρτητα από την ουσία της υπόθεσης, το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό για την ευκολία με την οποία η πλειοψηφία το παρέπεμψε σε νεότερη συνεδρίαση. Σε κάθε περίπτωση, εμείς, ως Ανταρσία στο Αιγαίο, έχουμε ζητήσει θέματα που θέτουν κάτοικοι και θεσμικοί φορείς των νησιών μας να συζητούνται κατά προτεραιότητα στις συνεδριάσεις, ειδικά από τη στιγμή που αυτοί παρίστανται στη διαδικασία.
Όσον αφορά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης:
- Η Ανταρσία στο Αιγαίο δήλωσε ότι θα ψηφίζει λευκό σε μια σειρά γραφειοκρατικά- διαχειριστικά ζητήματα, ξεκινώντας από μια θέση αρχής, διαφωνίας με τον τρόπο οργάνωσης των θεσμών και των διαδικασιών των ΟΤΑ στον Καλλικράτη. Είναι άρα ευθύνη της πλειοψηφίας να υλοποιήσει τα σχετικά διαδικαστικά ζητήματα (δικαίωμα υπογραφών, ορισμών μελών επιτροπών και εκπροσώπων κ.λπ.). Ειδικά για τις δύο νέες επιτροπές που συστάθηκαν, θεωρούμε απαράδεκτο το να τους μεταβιβάζονται αρμοδιότητες και να εκτελούν πράξεις τις οποίες το Περιφερειακό Συμβούλιο θα αγνοεί και την ίδια στιγμή να αποκλείονται εξ ορισμού οι παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης από της εκπροσώπηση στις επιτροπές αυτές ώστε να ελέγχουν τις διαδικασίες. Το γεγονός του ορισμού, παρόλα αυτά, των άλλων δύο μελών της ελάσσονος αντιπολίτευσης (Σπιλάνη και Β. Μπάλλα) σε επιτροπές με πρόταση της κας Κυρίτση, μάλλον ανταπόδοση χρωστουμένων θυμίζει παρά «κουλτούρα συνεννόησης και συνεργασίας».
- Αναγνωρίζουμε ότι οι τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό που έφερε η Περιφερειακή Αρχή αποτυπώνουν την ανάγκη προσαρμογής σε πραγματικές κοινωνικές ανάγκες, πιέσεις και διεκδικήσεις. Με αυτήν την έννοια εμείς δηλώσαμε ότι, παρόλο που ο τρέχων- και ο νέος -προϋπολογισμός κινούνται σε αντιδραστική κατεύθυνση, θα μπορούσαμε να στηρίξουμε κάποιες προτάσεις που εξυπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα. Τέτοιες ήταν λ.χ. οι ενέργειες για την καταπολέμηση των κουνουπιών και την αποζημίωση των εργαζομένων για το σκοπό αυτό ή ο εκσυγχρονισμός του αλιευτικού καταφυγίου στο Γιαλισκάρι της Ικαρίας. Ωστόσο καθώς οι ενέργειες αυτές κατατίθενται πακέτο με άλλες τροποποιήσεις που δεν θεωρούμε απαραίτητες ή έχουν λογική βιτρίνας δώσαμε λευκή ψήφο. Με βάση την παραπάνω λογική ψηφίσαμε το αναγκαίο έργο αποκατάστασης της οδού Μεγαλοχωρίου-Αγιάσου, μια που η πρόταση αυτή κατέβηκε αυτόνομα.
- Την πρόταση τροποποίησης του προγράμματος τουριστικής προβολής 2014 την καταψηφίσαμε, επιφυλασσόμενοι για μια εκτενέστερη τοποθέτηση όταν συζητηθεί το νέο πρόγραμμα. Ωστόσο δηλώσαμε σαφώς την αντίθεσή μας με τα προγράμματα τουριστικής προβολής με τον τρόπο που γίνονται, καθώς αυτά εκφράζουν μια δυσώδη σχέση της τοπικής αυτοδιοίκησης με κομμάτια του εκδοτικού κατεστημένου και με το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο και καθόλου δεν εξυπηρετούνται μέσα από αυτά οι πραγματικές ανάγκες των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων, πολύ περισσότερο δε τα συμφέροντα των εργαζομένων στο τουρισμό, σε έναν κλάδο που μαστίζεται από την ελαστικότητα στην απασχόληση και τις σκληρές συνθήκες εργασίας.
- Όσον αφορά το αίτημα για την εξουσιοδότηση της Οικονομικής Επιτροπής να καταθέτει προτάσεις ένταξης δράσεων στο ΕΣΠΑ «για λόγους ταχύτητας», με έκπληξη διαπιστώσαμε την ομοθυμία όλων των παρατάξεων- και των αριστερών- να διευκολύνουν τη διαδικασία αυτή. Με μεγάλη ευκολία οι παρατάξεις της συστημικής Αριστεράς τοποθετούνταν για τη δυνατότητα «επιλεξιμότητας χρήσιμων έργων» και για την ανάγκη συζήτησης και διαμόρφωσης «στρατηγικής αξιοποίησης» του ΕΣΠΑ, λες και δεν είναι σαφές το αντιδραστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτό κινείται, λες και δεν γνωρίζουμε ότι αυτό είναι σχεδιασμένο και ελέγχεται απόλυτα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λες και δεν γνωρίζουμε ότι η στρατηγική αυτή μεταλλάσσεται συνεχώς προς το αντιδραστικότερο, προς την καθαρότερη και αμεσότερη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου. Η Ανταρσία στο Αιγαίο είναι η μόνη παράταξη στο Περιφερειακό Συμβούλιο που καταψήφισε την πρόταση αυτή.
- Για το ζήτημα «Έγκριση της θέσπισης παγίου κατ΄ αποκοπή χορηγήματος καθαριότητας για το οικονομικό έτος 2014» που έγινε προσπάθεια να προσπεραστεί ως «τεχνικό», στα γρήγορα, η Ανταρσία στο Αιγαίο ανέδειξε το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας δημόσιων υπηρεσιών– προβάλλοντας και τον επίμονο αγώνα των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών- χαρακτηρίσαμε εξευτελιστικές τις συμβάσεις και τις αμοιβές των εργαζόμενων στην καθαριότητα και απαιτήσαμε από την Περιφέρεια να ελεγχθεί σε κάθε περίπτωση ο εργολάβος για το αν τηρεί τη εργατική νομοθεσία (μισθό, ασφάλιση, συνθήκες εργασίας, ωράριο κ.λπ.). Ζητήσαμε η Περιφέρεια να διεκδικήσει μόνιμο προσωπικό για την καθαριότητα των κτηρίων ευθύνης της, πράγμα για το οποίο η περιφερειάρχης δεσμεύτηκε. Για εμάς βέβαια δεν υπάρχει αυταπάτη ότι η πολιτική του κόμματος που στηρίζει την κα Καλογήρου θα επιτρέψει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, αν δεν το διεκδικήσει ένα δυναμικό εργατικό κίνημα που θα ανατρέψει ευρύτερες κατευθύνσεις και πολιτικές. Εννοείται ότι καταψηφίσαμε την σχετική σύμβαση.
- Για την πρόταση εκπόνησης μελέτης για την αξιοποίηση των Ιαματικών Λουτρών της Θερμής ως Ανταρσία στο Αιγαίο τοποθετηθήκαμε ως εξής: Η αξιοποίηση ολόκληρου του γεωθερμικού πεδίου του Β. Αιγαίου είναι αναγκαία, σημαντική και πολύμορφη, και δεν πρέπει να μείνει μόνο μέσα στα πλαίσια της τουριστικής ανάπτυξης. Τα Ιαματικά Λουτρά της Θερμής και το Σάρλιζα ρημάζουν για πολλά χρόνια εξαιτίας και της αδιαφορίας αυτοδιοικητικών παραγόντων και των διορισμένων διοικήσεων του ταμείου των Υγειονομικών στο οποίο ανήκουν. Η αξιοποίησή τους μπορεί και πρέπει να ξεκινήσει τώρα με τη μελέτη και την ευθύνη της Περιφέρειας. Ωστόσο οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις της Περιφέρειας δεν αντιμετωπίζουν στρατηγικά το σχέδιο αξιοποίησης· κι αυτό γιατί πολλοί είναι αυτοί σήμερα που ονειρεύονται το ξεπούλημα των Λουτρών, των πηγών τους και του ξενοδοχείου σε ιδιώτες και τη μετατροπή τους σε πολυτελές spa για λίγους, στερώντας τα από τους ανθρώπους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη για θεραπευτικούς λόγους και από τους κατοίκους της περιοχής, ενώ κάποιοι υποτιμούν εντελώς το ενδεχόμενο, πατώντας πάνω στην προβληματική κατάσταση σήμερα των ασφαλιστικών ταμείων, το έργο αυτό να πάει προς ιδιωτικοποίηση μέσω ΤΑΙΠΕΔ. Για εμάς ένας στρατηγικός σχεδιασμός για τα Λουτρά περιλαμβάνει τη δημιουργία δημόσιου φορέα για την εκμετάλλευση των ιαματικών πηγών, συνδεδεμένου με το ΕΣΥ και ερευνητικά με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ελεύθερη πρόσβαση στα ιαματικά νερά όλου του πληθυσμού, ιδιαίτερα όσων παραπέμπονται για ιαματικά λουτρά από γιατρούς. Απαλλοτρίωση του Σάρλιζα και των θερμαλιστικών εγκαταστάσεων που συνδέονται με αυτό, αναστήλωσή τους και απόδοσή του στους κατοίκους της περιοχής ως κέντρο πολιτισμού. Για τους λόγους αυτούς αντιμετωπίζουμε με επιφύλαξη τις προθέσεις της Περιφέρειας και ψηφίσαμε λευκό, χωρίς όμως να έχουμε αντίρρηση τουλάχιστον για την εκπόνηση της προτεινόμενης μελέτης.
- Στηρίξαμε, τέλος, το ψήφισμα της παράταξης Κυρίτση- που πέρασε ομόφωνα- ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων, στη βάση της διαμόρφωσης όρων αγώνα υπεράσπισης από το ξεπούλημα.
- Στηρίξαμε και το- επίσης ομόφωνο- ψήφισμα των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης με το οποίο εκφράζουν την αγωνία τους για τη λειτουργία των κέντρων αυτών και διεκδικούν από τα όργανα της Πολιτείας την αναγκαία χρηματοδότηση. Εμείς οφείλουμε ωστόσο να πούμε ότι οι δομές ψυχικής υγείας και οι εν γένει κοινωνικές δομές πρέπει να είναι ενταγμένες στο δημόσιο σύστημα Υγείας, και άρα να χρηματοδοτούνται τακτικά και να συντονίζεται αποτελεσματικότερα η δράση τους. Η εμπειρία των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης θα πρέπει να αξιοποιηθεί στα πλαίσια ενός τέτοιου συστήματος.
Η Ανταρσία στο Αιγαίο, με τον περιφερειακό της σύμβουλο Ανδρέα Μπάλλα, προσπάθησε να εκφράσει στην πρώτη αυτή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τα συμφέροντα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, σε αντιπαράθεση με τις πρωτοβουλίες διαχείρισης της κρίσης και στήριξης του κεφαλαίου των παρατάξεων Καλογήρου και Γιακαλή και με τις εντός του ίδιου συστήματος διορθωτικές παρατηρήσεις Σπιλάνη και Β. Μπάλλα, σε αντιπαράθεση και με τα όρια και τις αντιφάσεις της «Αριστεράς που γνωρίσαμε», των Κυρίτση και Κόρακα (αποδοχή του αντιδραστικού ρόλου του ΕΣΠΑ και της Ε.Ε., κλείσιμο του ματιού σε μερίδες του ντόπιου κεφαλαίου, προνομιμοποίηση επιλογών διαπραγμάτευσης και όχι ρήξεων κ.λπ.). Σε αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούμε και το επόμενο διάστημα, επισημαίνοντας πάντα ότι η βασική μας δράση θα είναι εκτός του Περιφερειακού Συμβουλίου, μαζί με τους αγώνες, τις αντιστάσεις και τις διεκδικήσεις της κοινωνίας.